Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Barbara räddade 4-åringen – hjälpte henne från andra sidan jorden

15 aug, 2022 
AvAino Oxblod
FotografFacebook.
Barbara Marlowe och hennes make Tim hade börjat planera pensionen när deras liv förändrades drastiskt i juli 2006.
Efter att ha fått syn på brännskadade flickan Teeba från Irak i tidningen började en lång resa att hjälpa henne, och få en ny familjemedlem på köpet.
”Det skulle bli en lång och utdragen process som till slut skulle leda till 20 operationer”, berättar Barbara för Love what matters.
Annons
VIDEO: Här är kändisarna som skaffat barn på egen handBrand logo
VIDEO: Här är kändisarna som skaffat barn på egen hand

Barbara Marlowe och maken Tim hade börjat ställa in sig på ett liv som pensionärer där deras vardag skulle kretsa kring golf, när allt förändrades den där morgonen 16 juli 2006. Det var när Barbara slog upp tidningen den dagen som hon fick syn på en bild som förändrade henne i grunden. I en artikel som handlade om barn i Irak som inte kunde få de livsviktiga operationerna de behövde på grund av att landets kirurger flydde kriget såg Barbara för första gången den lilla flickan Teeba.

När Teeba var 19 månader gammal 2003 åkte hon taxi med sin pappa och bror när de körde på en bomb. Pappan klarade sig, men Teebas bror dog och hon drabbades av fruktansvärda brännskador på huvudet, ansiktet och händerna.

Annons

Gjorde allt för att hjälpa Teeba

Barbara bestämde sig för att göra allt hon kunde för att hjälpa den lilla flickan att få operationerna hon behövde. Hon hörde av sig till journalisten som skrivit artikeln, såg till att skaffa peruk åt flickan och tog möten med barnsjukhus för att se om de skulle kunna hjälpa henne med operatoner. Med sig hade hon hela tiden bilden från tidningen.

”Jag lämnade sjukhuset med ett bokat möte för att Teeba skulle kunna utredas. Nu behövde jag bara få hit henne. Andra steget fram. Mottot 'du vet inte vad du inte vet' åkte runt i mitt huvud. Jag trodde naivt att alla skulle hjälpa till för att få den lilla flicka till USA för att få hjälp. Det var en humanitär åtgärd! Hon är ett småbarn för guds skull. Men jag möttes av hinder efter hinder”, berättar Barbara på sajten Love what matters, där hon delar med sig av kampen.

Till slut lyckades Barbara få tag i rätt person att hjälpa henne, en man som hette Steve Sosobee, som tillsammans med sin fru Huda brukade resa i mellanöstern. De hjälpte till att ordna med resor och visum, och på dagen ett år efter att Barbara Marlowe läst om flickans öde i tidningen kom hon till USA med sin mormor.

Den irakiska flickan som inte kunde ett ord engelska när hon anlände pratade flytande engelska inom tre månader, och kunde börja förskola samtidigt som hon fick en peruk och utreddes för operationer. I november åkte hennes mormor hem, efter att ha sett att Teeba fick det bra hos sin amerikanska familj.

Annons

Opererades 20 gånger

Nu började de många och smärtsamma operationerna för Teeba.

”Det skulle bli en lång och utdragen process som till slut skulle leda till 20 operationer. Under den tiden verkade Teeba inte bry sig om sitt utseende. Hon var van vid att folk stirrade och jag vande mig vid att bryta in. Men en av de viktigaste lektionerna vi lärde oss var att skönhet kommer inifrån. Du kan ha ett vackert ansikte men en hemsk och elak inställning som kommer förstöra din yttre skönhet. Med varje operation var det som att en ny pusselbit kom på plats”, berättar Barbara för Love what matters.

Under flera år visste Barbara inte hur länge Teeba skulle stanna, eller hur deras liv skulle se ut bara några veckor framöver. Hon fick vänja sig vid att leva i nuet.

Efter tio år i USA åkte Teeba, Barbara och Tim till Dubai för att hälsa på hennes familj som hon hade lämnat i Irak. För Teeba var det självklart att bo kvar med sin amerikanska familj, men hon ville att familjerna skulle få träffas och lära känna varandra. Framför allt ville Teeba att Barbara skulle träffa hennes mamma Dunia.

”Jag har ett band till Dunia och jag älskar min irakiska familj. Aldrig under de här 13 åren har vi diskuterat politik eller religion. Inget av det spelar någon roll. Allt som spelar roll är kärleken till vår flicka och att hon mår bra. Vår Teeba.”

I dag är Teeba vuxen och vill bli barnläkare för att hjälpa barn på samma sätt som hon fick hjälp.

SE OCKSÅ: Så kan du göra skillnad - och må bättre på kuppenBrand logo
SE OCKSÅ: Så kan du göra skillnad - och må bättre på kuppen
Annons