8 kändisar som är genier – baserat på deras IQ
1:15

Efter reklamen: 8 kändisar som är genier – baserat på deras IQ

(1:15)

Slå på ljud

2018 var 38-åriga Lorraine Mohr gravid, och hennes graviditet flöt på som vanligt. Men i vecka 20 upptäcke läkarna något oroväckande på ultraljudet, och hon skickades snabbt vidare till sjukhus för ytterligare undersökningar. Där kunde de slå fast att fostret inte utvecklades som det skulle, då Lorraines moderkaka hade slutat fungera, vilket gjorde att barnet inte fick de näringsämnen det behövde.

Läkarna rådde Lorraine att göra abort, då barnets chans att överleva var så liten, men hon vägrade och gick emot läkarnas inrådan – trots att sonen bara skulle ha 10 procents chans att överleva.

– Det var en berg-och dalbana. Jag litade på läkarna men innerst inne hoppades jag att de skulle ha fel och det hade de. Varje gång de erbjöd mig en abort fortsatte jag säga nej och gå emot dem. Jamie trotsade oddsen varje gång, han trotsade medicinsk vetenskap hela vägen, vilket är galet, säger mamman Lorraine till Wales Online.

I september 2018 föddes sonen Jamie, som fick tillbringa sina första timmar i respirator, innan mamma Lorraine äntligen fick träffa sin mirakelbebis. Det skulle dock dröja drygt två månader innan hon fick ta med sig sin bebis hem, men när Jamie väl fått flytta hem utvecklades han precis som han skulle.

Upptäckten med sonen

När sonen fyllt två år märkte mamman att han var speciell. Han hade väldigt lätt för att prata och räkna.

– Vi märkte att hans verbala kommunikation var jättebra, han kunde då räkna till tio och han kunde alfabetet. Jag fattade inte riktigt hur före sin tid han var, jag trodde att alla 2-åringar kunde det tills hans förskola sa att det var ovanligt, berättar Lorraine för tidningen.

Lorraine började då testa Jamie lite, och insåg att han kunde plocka upp nya språk som en törstig svamp. I dag är Jamie fyra år gammal och kan räkna på fem språk – spanska, tyska, japanska, mandarin och engelska. Läkarna har kunnat konstatera att han har hyperlexi, något som gör att han kan läsa och räkna vid en ovanligt tidig ålder.

– Jag vet inte var han får det ifrån. Han har ett fotografiskt minne. Han är bara ett litet mirakel, i synnerhet eftersom jag hade fått höra att han sannolikt kommer att lida av ett allvarligt funktionshinder eller inlärningssvårigheter. Jag är så stolt över honom.

Mest läst