Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Lisa har Downs syndrom och är mamma – så uppfostrade hon sonen

31 aug, 2023 
AvAino Oxblod
FotografFacebook.
Nic och Lisa är son och mamma, och båda har Downs syndrom.
När Lisa Newtop blev gravid tog hennes vänner avstånd – de trodde inte att hon skulle bli en bra mamma eftersom hon har Downs syndrom.
Men med hjälp av sin egen mamma har hon kunnat ge sonen Nic, som också föddes med Downs syndrom, en fin uppväxt.
– Vi förstod att de skulle behöva mycket stöd och hjälp, säger Lisas mamma Patti White till Today.
Annons
Att förlora en närstående - Bianca Salmings rådBrand logo
Att förlora en närstående - Bianca Salmings råd

1995 började Patti White och hennes nya make Norm precis vänja sig vid att ha huset tomt efter att barnen flyttat ut – men snart skulle allt komma att ställas på ända.

– Jag kollade av min telefonsvarare på jobbet och det var ett meddelande från Lisa som sa ”Hej mamma, jag ville bara ringa för att säga att du kommer bli mormor”, berättar Patti för Today.

Att bli mormor är stort för vem som helst, men Patti förstod att hennes liv skulle förändras i grunden. Dottern Lisa har Downs syndrom, och skulle inte kunna ta hand om ett barn på egen hand. Patti och Norm åkte från Sacramento till Napa en timme bort, där Lisa bodde på serviceboende.

Annons

Patti ville inte att Lisas barn skulle behöva adopteras bort, men var samtidigt rädd att maken skulle lämna henne om hon ville hjälpa till att ta hand om sitt barnbarn.

– Det här var mer än han hade signat upp sig på. Men fyra dagar senare kollade han på mig och sa ”vad du än bestämmer dig för att göra så kommer jag finnas där för dig”, säger Patti White.

Men alla hanterade inte nyheterna lika bra som Norm. Vänner och familjemedlemmar tog avstånd från Patti och Lisa, och var oroliga för hur det skulle gå. Men Patti ansträngde sig för att dottern skulle ha så bra förutsättningar som möjligt, och tog bland annat hjälp av en doula för att hjälpa Lisa förstå sig på graviditet och barnafödande.

Annons

Växte upp med två mammor

Den 10 februari 1996 födde Lisa sonen Nic, som också har Downs syndrom. Lisa, Nic och Nics pappa Tim flyttade alla till Sacramento för att bo nära Patti och Norm. Patti berättar att många delar av moderskapet kom naturligt för dottern, men att hon hade svårt att förstå vissa saker.

– De svåraste för Lisa är att hon är väldigt känslig, och när Nic grät anotg hon att han hade ont och kände ansvar. Hon kunde inte ta in att bebisar gråter, ofta utan anledning.

Annons

Patti hjälpte Lisa mycket med bebisen, och anställde också hjälp av olika slag för att både Nic och Lisa skulle må så bra som möjligt. När Nic blev lite äldre flyttade han in hos Patti, och där bor han fortfarande, medan Lisa bor i en egen lägenhet i närheten. Han kallar både Patti och Lisa för sina mammor. Sin biologiska pappa Tim förlorade han som femåring, och 2021 gick Norm – som Nic kallat pappa – bort.

– Jag är lyckligt lottad för jag har två mammor, säger Nic.

Annons