Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Renee: ”Det är enklare att bli mamma vid 51 än vid 21”

22 nov, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTwitter.
Renee Hoenderkamp.
Läkaren Renee Hoenderkamp födde sitt första barn när hon var 21 år gammal – sedan skulle det dröja 30 år.
Nu berättar hon om skillnaden att föda barn vid 21 och 51, och varför det är lättare att vara en gammal mamma.
”Jag kan ärligt säga att det är det bästa jag gjort att få en bebis när jag är i 50-årsåldern”, skriver Renee i Daily Mail.
Annons
6 kända kvinnor som fick Barn efter 50Brand logo
6 kända kvinnor som fick Barn efter 50

Brittiska läkaren Renee Hoenderkamp har en ordentlig åldersskillnad mellan sina två barn – sonen Calum fick hon när hon var 21 år gammal, medan dottern Alice föddes när Renee hade fyllt 51 år. Det skiljer alltså 30 år mellan de två syskonen. I en artikel i Daily Mail berättar NHS-läkaren om vad hon lärt sig efter att ha skaffat barn vid två så olika åldrar.

”Att ha två barn med 30 år emellan gör att jag kan jämför graviditet och moderskap med tre årtiondens skillnad, och trots alla pekpinnar som riktas mot äldre mammor, kan jag ärligt säga att det är det bästa jag gjort att få en bebis när jag är i 50-årsåldern – ja, inklusive att få barn i 20-årsåldern”, skriver Renee Hoenderkamp.

I dag är Renee 56 år gammal, och dottern Alice har fyllt 5 år. Hoenderkamp tycker själv att hon är en bättre mamma nu än när hon var yngre, och tycker dessutom att hon har både mer tid och tålamod än tidigare. Som läkare blir hon också irriterad på hur äldre kända mammor ofta kritiseras för att de skaffar barn sent, när läkarkonsten gjort det möjligt att få barn senare.

Kritiseras för åldern

”Många av de äldre mammorna jag pratar med håller med om att de är bättre mammor i 50-årsåldern än i 20-årsåldern. Ändå har äldre kvinnor en tendens att få mer kritik, medan profilerade män är upptagna med att få barn när de själva är i 80-årsåldern utan att någon höjer på ögonbrynen åt det”, skriver Renee Hoenderkamp.

Annons

Renee konstaterar att hon har funderat över hur hennes ålder påverkar dotterns liv.

”Jag är helt medveten om att jag kommer vara 69 år när Alice är 18, och 71 när hon är 20. Hennes pappa, Colin, är 63 år nu och säger att han inte bryr sig om folk tror att han är Alice farfar”, skriver hon och fortsätter:

”Jag kan inte föreställa mig ett liv utan Alice. När jag ser min lilla tjej röja runt kan jag inte låta bli att tänka hur tomt mitt liv hade varit utan henne. Och att vara i 50-årsåldern har låtit mig njuta av varje ögonblick”.

Annons