Adoption - det här gäller i Sverige
1:32

Efter reklamen: Adoption - det här gäller i Sverige

(1:32)

Slå på ljud

Paul Garner fick ingen lätt start i livet. Bara några dagar gammal hittades han i en papperspåse på en toalett i Wales, övergiven av sina föräldrar. Han blev genast omhändertagen och kunde så småningom adopteras av en kärleksfull familj.

Under uppväxten visste han inte om den tragiska bakgrunden, och kunde inte ana hur mycket som låg dolt under ytan.

För bara några år sedan, när Paul hade passerat 50 år, läste han i sina adoptionspapper och fick veta att han hade lämnats bort. Han bestämde sig då för att gå till botten med sin bakgrund, och tog hjälp av tv-programmet Long lost family: Born without trace. Men han hade aldrig kunnat ana vad han skulle få reda på.

Lämnades bort – men syskonen var kvar

Det visar sig nämligen att Paul inte bara lämnats bort på en toalett – han har också fyra biologiska syskon som alla vuxit upp tillsammans. Två syskon är äldre än honom och två är yngre, varav ett tyvärr hade gått bort. Eftersom båda föräldrarna också avlidit kan Paul inte få veta från dem varför de valt att lämna bort honom när de behållit hans två äldre syskon, och dessutom skaffat två barn till efter honom.

– Det känns konstigt att ha lämnats när jag hade en äldre bror och syster, och två yngre systrar, säger Paul i programmet.

Fina relationen med syskonen

När han träffar sina syskon är de nyfikna på honom, men skäms över att han lämnats bort utan att de vetat om det. Hans tio år äldre bror konstaterar att han inte hade en aning om att deras mamma varit gravid och lämnat bort en bebis.

– Jag tror inte att det finns en dag som vår mamma inte tänkte på dig, säger brodern som erkänner att han känner sig skyldig över att ha fått vara kvar i familjen.

Nu har Paul fått en fin relation med sina syskon, trots att de inte vetat om varandras existens under hela uppväxten.

– De har fått mig att känna mig som att jag hör hemma. Jag har aldrig haft kontakt med dem innan, men nu har jag dem.

Mest läst