Adoption - det här gäller i Sverige
1:32

Efter reklamen: Adoption - det här gäller i Sverige

(1:32)

Slå på ljud

När Moisés Costa för 25 år sedan fick höra att hans flickvän var gravid hade han genast en misstanke om att det inte var han som var pappan till barnet. Hon var redan i femte månaden när hon berättade för honom, och han visste att hon umgicks med andra män också.

Efter att ha berättat om graviditeten försvann Costas flickvän igen, och återvände inte förrän sonen Davyd vad född och hade hunnit fylla två månader. Hon sa till Moisés att hon bara skulle handla lite, men i stället försvann hon för gott från både hans och sonens liv.

När det stod klart för Moisés Costa att Davyds mamma hade övergett sin bebis, så bestämde han sig för att ta ett dna-test, och fick där sina misstankar bekräftade: han var inte biologisk pappa till barnet. Trots det tog han ett livsomvälvande beslut att ta hand om pojken som om det var hans egen son.

– Han är min son i hjärtat. Vi är kanske registrerade som bröder, men han är min son och min bästa vän, och jag skulle göra vad som helst för att ta hand om honom.

Siamesiska tvillingarna blev en världsnyhet – så lever de 22 år senare

Tar hand om sjuka sonen

Kort efter att Moisés tog över rollen som förälder för Davyd så blev bebisen sjuk. Han tog med honom till sjukhuset, och fick där veta att Davyd var sjuk på flera sätt. Han hade fötts med en hjärnskada, och diagnostiserades så småningom med både epilepsi, cerebral pares och muskelatrofi. Allt detta har gjort att Davyd fått tillbringa sina 25 år i livet i en rullstol. Funktionsnedsättningarna innebär också att han behöver konstant tillsyn, och inte kan prata.

För Moisés Costa och hans 72-åriga mamma är det en utmaning att ta hand om sonen – behandlingar och medicin kostar mycket pengar, och vården av Davyd tar upp alla timmar på dygnet. Costa erkänner att han är orolig för vem som ska ta hand om Davyd i framtiden, men säger samtidigt att han inte vill att någon annan än han ska göra det.

– Davyd är mitt livs kärlek. Jag kommer inte ge bort honom till någon annan, har Costa sagt.

Källa: Brightside.

Mest läst