De största snackisarna från Oprahs intervju med Meghan och Harry
2:48

Efter reklamen: De största snackisarna från Oprahs intervju med Meghan och Harry

(2:48)

Slå på ljud

Den 29 juni 1995 välkomnade Paula Johnson från sitt fjärde barn, dottern Callie, på Universitetssjukhuset i staden Charlottesville, i delstaten Virginia.

När Paula, sex år senare, gästar Oprah Winfreys talkshow minns hon tillbaka på ögonblicket:

– Det var en helt underbar känsla, du vet? Det här är min dotter, äntligen, efter att ha fått tre fina söner. Det kändes otroligt härligt, sa hon då.

Men när Callie var tre år visade ett dna-test att mor och dotter inte ens var släkt. Paula hade uppfostrat och älskat någon annans barn.

Svensk-indiska parets otroliga historia: Cyklade 9 600 kilometer för kärleken

Dna-testet visade: Hon var inte mamma till dottern

Paula och hennes expartner hade börjat skava vid tidpunkten. Det ena ledde till det andra och de befann sig snart i en infekterad vårdnadstvist, som eskalereda när hon hävdade att exet inte var Callies pappa.

I ett försök att bevisa det för honom utförde Paula ett faderskapstest. Det skulle visa sig att hon hade rätt, han var inte pappa till barnet, men det var inte det mest chockerande.

Dna-testet visde nämligen att hon inte heller var barnets biologiska mamma. Hur kunde det hända? Hon anlitade en advokat, för att utreda sjukhuset där Callie föddes och genomföra ytterligare genetiska tester.

Callie som ung.

Youtube

Bebisarna blandades ihop på sjukhuset

De nya dna-testen bekräftade Paulas mardrömsscenario, hon var inte dotterns biologiska mamma. Med hjälp av advokaten grävde hon fram sanningen bakom vad som hade hänt.

Dagen efter att Callie föddes, välkomnade ett ungt tonårspar, 18-åriga Kevin Chittum och hans 16-åriga flickvän Whitney Rogers, deras gemensamma dotter Rebecca på samma förlossningsavdelning.

Kevin och Whitney var Callies biologiska föräldrar, och Paulas dotter hade lämnat sjukhuset med fel föräldrar, efter att de två nyfödda flickorna blandats ihop.

Rebecca som ung.

Youtube

Gravid utan att veta: Elin Kåll blev Sveriges yngsta mamma vid 14 år

Biologiska föräldrarna dog i tragisk bilolycka

Men traumat tog inte slut där. Innan läkarna hann meddela Kevin och Whitney om det fasansfulla misstaget på sjukhuset den där junidagen 1995, så omkom de unga paret i en otäck bilolycka – och fick således aldrig reda på att deras älskade Rebecca egentligen inte var deras biologiska dotter.

Under intervjun med den amerikanska tv-profilen Oprah berättar Paula att hon, trots den unika situationen, beslöt sig för att berätta sanningen för Callie:

– Jag har alltid berättat för henne, från dag ett, att de var hennes riktiga föräldrar. Att hon växte ur Whitneys mage men föddes i mitt hjärta, sa Paula då.

Kevin Chittum och Whitney Rogers.

Youtube

Infekterade vårdnadstvisten mellan familjerna

År 1999 påbörjade hon ett försök att få vårdnaden om sin biologiska dotter Rebecca, vilket lett till en lång och utdragen konflikt mellan hennes och de två efterlevande föräldraparen.

Domstolen beslutade dock att de båda familjerna skulle uppfostra flickorna tillsammans och de fick besöksrättigheter.

Rebecca och Callie gjorde sitt bästa för att bygga en systerlig relation, samtidigt som de vuxna fortsatte att hålla fast vid ont blod.

Paula stämde Universitetssjukhuset på 31 miljoner dollar, vilket motsvarar drygt 300 miljoner svenska kronor med dagens mått mätt. Hon valde dock att förlikas för en skadeståndssumma på 1,25 miljoner kronor, drygt 13 miljoner svenska kronor med dagens mått.

Intervjun med Paula Johnson i Oprah Winfrey-avsnittet från 2001.

Mest läst