Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Svensk-indiska parets otroliga historia: Cyklade 9 600 kilometer för kärleken

26 apr, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografFacebook

Indiska Pradyumna Kumar Mahanandia och svenska Charlotte von Schedvin träffades 1975 och gifte sig veckor senare.
Efter en månad som nygifta tvingades hon återvända till Sverige, och han bestämde sig för att följa efter – på cykel!
47 år har passerat och makarnas otroliga historia fortsätter att engagerar och inspirerar än i dag.
– Vi hoppas att vår historia kan ge hopp till alla ute i världen, sa Lotta till Expressen 2018.

Annons
Se saker lyckliga par gör på helgerna – för att få relationen att hållaBrand logo
Se saker lyckliga par gör på helgerna – för att få relationen att hålla

Indiska konstnären Pradyumna Kumar Mahanandia, eller PK som han kallas, och svenska studenten Charlotte von Schedvin blev blixtförälskade efter deras första möte i New Dehli i december 1975. Några veckor senare var de man och hustru.

Men första tiden som unga makar skulle inte komma utan sina utmaningar. Efter bara en månad var Charlotte, eller Lotta som PK kallar sin käresta, tvungen att återvända tillbaka hem till Sverige.

Avståndet skulle inte vara ett hinder för deras kärlek. PK, som inte hade råd med en flygbiljett, tog sig till Sverige ändå för kärlekens skull – på cykel!

Annons

Gifte sig bara veckor efter första mötet

Parets kärlekshistoria tar avstamp i Charlottes konstintresse, som tog henne hela vägen till indiska New Dehli vid 19 års ålder. Hon kom från en välbärgad svensk familj och hade studerat i England, där utvecklat ett intresse för Indien och indisk kultur.

Hon hade också hört om en manlig student vid den lokala konstskolan i New Dehli, som kunde måla hennes porträtt. Den unga konststudenten var PK. Det var kärlek vid första ögonkastet och paret gifte sig bara några veckor senare.

Hade aldrig blivit kysst som kastlös: Lotta förändrade allt

PK föddes som kastlös eller ”oberörbar” i Indien i sluten av 1940-talet, vilket innebar en väldigt tuff och utsatt uppväxt. De andra kasterna såg ner på och misshandlade honom.

I en intervju med Expressen från 2018 berättar PK om hur kossor och hundar ansågs mer värda. Han minns hur kor släpptes in i templet, men hur de andra kastade sten på honom om han ens rörde vid tempelgrinden.

Annons

Lotta öppnade upp en ny värld för honom.

– Som kastlös och oberörbar hade jag bara pussats på av min mamma. När Lotta kysste mig första gången var det som en chock. Mitt perspektiv på mänskligheten och livet ändrades där och då, berättade han för tidningen då.

Cyklade från Indien till Sverige – för kärlekens skull

Paret tillbringade sitt första år som gifta med att vara åtskilda. PK var kvar i New Dehli och Lotta hade flyttat tillbaka till hemorten Borås i Sverige. De höll kärleken vid liv genom att brevväxla (sociala medier existerade inte på den tiden.)

Men längtan efter varandra blev till slut för stor och 1977 fattade PK ett stort beslut. Han skulle ta sig till kärleken i Sverige, oavsett vad.

Som kastlös hade han ont om pengar och hade inte råd att köpa en flygbiljett, som på den tiden förvisso var en lyx få hade råd med. Men han lät sig inte tappa modet. Han sålde alla sina ägodelar och lyckades köpa en cykel – som han tänkte att han skulle använda som transportmedel till Sverige.

Annons

– Jag hade ingen kunskap om geografi och ingen karta och det var nog ganska bra för jag hade ingen aning om hur långt det var till Borås, det fick jag reda på vägen, sa PK till tidningen i intervjun från 2018.

Efter en utmanade resa, som sträckte sig över drygt fem månader och 9 600 kilometer, genom berg- och ökenklimat var PK framme i Wien. Här tjänade han, genom nya kontakter, ihop pengar till en tågbiljett till Göteborg.

Hustrun Lotta kunde hämta upp honom på tågstationen den 28 maj 1977.

Indisk-svenska parets kärlekssaga har blivit en bok

I dag har PK och Lotta varit gifta i 47 år. De är i dag 71 år respektive 67 år och bor tillsammans i Målsryd utanför Borås.

Genom åren har de båda arbetat som lärare. Han som bildlärare och Lotta som musiklärare. Med tiden blev de också föräldrar till två gemensamma barn, som är vuxna i dag.

År 2013 släpptes boken New Delhi – Borås, skriven av Per J Andersson, som skildrar parets enastående kärlekshistoria. Paret vittnar om hur de, genom åren, mottagit otaliga brev från läsare som inspirerats av deras kärlekssaga.

Annons

– Det är klart att vår kärlekshistoria är speciell, men det är alla andras också. Vi hoppas att vår historia kan ge hopp till alla ute i världen. Det är fantastiskt för det finns många relationer, giftermål och konstellationer och det vi vill påminna om är att vi hänger ihop, alla människor. Det är viktigt att vi människor känner samhörighet i en tid där grupper ställs mot varandra, sa Lotta till Expressen då.

PK är fortfarande yrkesverksam och arbetar i dag som erkänd konstnär och konsult. När Femina når honom är han inne i en intensiv arbetsperiod, mitt uppe i ett stort projekt med British Film Institute.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons