Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Norska prinsessan Leah om sorgen efter pappa Ari Behns bortgång

16 nov, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Norska prinsessan Leah Isadora Behn var bara 14 år gammal när hennes pappa Ari Behn gick bort i självmord 2019.
Nu berättar mellandottern för första gången om sorgen efter sin pappa, och hur hon har hanterat känslorna genom att hitta egna ventiler.
– Tiden gick så sakta, och också väldigt fort, säger hon i podcasten Pusterommet med Jenny Gehrken.
Annons
Här är reglerna som kungafamiljen måste följaBrand logo
Här är reglerna som kungafamiljen måste följa

Leah Isadora Behn är inte bara en av Norges prinsessor och sexa i den norska successionsordningen – 17-åringen har också blivit en uppmärksammad influencer i hemlandet. Leah har närmare 90 000 följare på sitt privata Instagram-konto med bilder från sitt liv, och ännu fler på det skönhetsinriktade konto där hon lägger upp bilder och videos med fokus på smink. Att prinsessan blivit influencer gör också att den norska publiken nu kan se henne i Powerwomen Norge, en version av det svenska programmet Svenska powerkvinnor.

Att Leah intresserade sig mer för smink och senare gjorde en karriär av det var från början ett sätt att hantera sorg. Bara 14 år gammal förlorade Leah sin pappa Ari Behn, när han på juldagen 2019 tog sitt eget liv. Nu berättar prinsessan för första gången om sorgen och chocken, i norska podcasten Pusterommet med Jenny Gehrken.

Annons

– Det var mycket på en gång, det är nästan lite av en ”blur” när jag tänker på det nu. Tiden gick så sakta, och också väldigt fort, säger Leah Isadora Behn i podcasten.

Leah Isadora Behn 2022.

Sorgen efter pappa Ari Behn

Hon konstaterar att smink blev ett sätt för henne att distrahera sig i vardagen och den svåra sorg, som hon delade med sina systrar Maud Angelica och Emma Tallulah och sin mamma, prinsessan Märta Louise.

– Det var som ett ”runaway space” och det tror jag kan vara lite viktigt. Att återvända till något som är din trygghet. För då tappar man kanske inte bort sig själv lika mycket, säger hon i Pusterommet.

Ari Behn sörjdes av hela Norge, och hans död blev en världsnyhet. När han begravdes hölls begravningen öppen, och bilderna på den sörjande familjen kablades ut överallt. Men det är först nu, snart tre år senare, som dottern känner att hon kan prata om sin sorg.

Delar av norska kungafamiljen på Ari Behns begravning.

Leah Isadora menar att familjens stöd har varit viktigt, och att de är närmare varandra än någonsin.

– Jag kände inte förrän nyligen att jag kunde se tillbaka ordentligt och faktiskt tänka på det eller prata om det utan att bryta ihop. Familjen har blivit väldigt nära varandra. Man hamnar i en bubbla av stöd, jag kände att jag hade någon där hela tiden.

HÄR KAN DU FÅ HJÄLP

Självmordslinjen som nås på 90101

Svenska föreningen för psykisk hälsa: sfph.se (föräldratelefon: 020-85 20 00)

Bris: 116 111, bris.se. Vuxentelefon: 077-150 50 50.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Röda Korset: redcross.se. Telefonjour: 0771-900 800.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu. Telefonjouren: 08-34 58 73.

Annons