Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Nyhetsankaret fick sparken – efter att ha fått grått hår

22 aug, 2022 
AvAino Oxblod
FotografGeorge Pimentel/Shutterstock
58-åriga Lisa LaFlamme var ett populärt nyhetsankare hemma i Kanada, när hon plötsligt fick sparken från jobbet.
Efter att ha valt att sluta färga över sitt gråa hår har hon nu fått lämna sitt jobb – något som orsakat mycket ilska bland tittarna i landet.
– Jag trodde att jag hade mycket tid kvar för att berätta historier som påverkar våra dagliga liv, säger hon i en video.
Annons
9 kändisars gråa hår-trend på röda mattanBrand logo
9 kändisars gråa hår-trend på röda mattan

Lisa LaFlamme är en populärt tv-personlighet i Kanada. Efter många år som nyhetsankare i landet i väst har hon blivit folkkär och omtyckt. Under pandemin var hon en av många kvinnor som valde att sluta färga över sitt gråa hår, och har sedan dess visat upp en allt gråare frisyr på bästa sändningstid. Lisa själv har kallat det ”befriande” att sluta färga håret, och har sagt att hon önskar att hon omfamnat sitt gråa hår mycket tidigare.

Innan pandemin färgade Lisa håret.

Nu har Lisa LaFlamme oväntat fått sparken från CTV National News, ett av Kanadas mest sedda nyhetsprogram. Sedan 2011 har Lisa varit nyhetsankare i programmet, och beskedet att hon inte fick vara kvar kom som en stor chock.

Annons

– Jag är fortfarande chockerad och sorgsen. Vid 58 års ålder så trodde jag att jag hade mycket tid kvar för att berätta historier som påverkar våra dagliga liv, säger hon i ett två minuter långt videoklipp där hon berättar om att hon blivit av med jobbet.

Anklagelsen: Fick sparken på grund av sitt gråa hår

Nu har det kommit fram att Lisas gråa hår och avskedandet hänger ihop. Det rapporteras att Michael Melling, en av de högre cheferna på kanalen, hade frågat vem som ”tillåtit Lisas hår att bli grått”. Melling och LaFlamme ska också ha hamnat i konflikt över journalistiska olikheter.

Nu väcker beskedet med LaFlammes avsked mycket ilska hos tittarna och kvinnor i branschen.

”Personerna på CTV tog med sin ålderism mot kvinnor till jobbet”, säger Arlene Dickinson, en framstående investerare, skriver The Guardian.

I dag älskar Lisa LaFlamme sitt gråa hår.

Kanalens officiella anledning till att avskeda Lisa LaFlamme hänvisar till ”ändrade vanor hos tittarna”, och de har själva inte kommenterar huruvida Lisas hårfärg hade med beslutet att göra. De menar också att de tar anklagelserna om diskriminering på stort allvar.

Annons