Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelserMitt liv

”Jag har varit nykter i 200 dagar – det här har jag lärt mig”

25 sep, 2023 
AvAino Oxblod
FotografInstagram.
Kelly Rock är nykterist.
Kelly Rock har varit nykter i 200 dagar, och mår bättre än någonsin efter att ha tagit tag i sina missbruksproblem.
I ett öppet brev på Love what matters delar hon nu med sig av vad hon har lärt sig – och vad som har blivit bättre.
Annons
10 hollywoodstjärnor som inte dricker alkohol - därför är de nyktraBrand logo
10 hollywoodstjärnor som inte dricker alkohol - därför är de nyktra

För amerikanska småbarnsmamman Kelly Rock förändrades livet helt när hon bestämde sig för att bli nykter – hon började leva och skapa på ett sätt hon inte hade gjort sedan barnsben. I ett brev på sajten Love what matters berättar Kelly om hur hennes liv har förändrats under hennes 200 nyktra dagar, och vad hon har lärt sig om sig själv och missbruksproblematik.

1. Andras skam kan hålla dig tillbaka

”Skam gör det nästan omöjligt att prata om drickande. När en person börjar ifrågasätta sin relation till alkohol eller konfronterar ett beroende, så känner sig lyssnaren ofta benägen att försvara sig själv och dras egna dryckesvanor. Detta för att vår kultur ser på beroende med massor av skam – det allra sista vi vill ses som är missbrukare. Jag vill aldrig få någon annan att skämmas, vilket är en stor anledning till varför det gar varit så svårt för mig att acceptera och prata om mitt missbruk”.

Annons

2. Beroende går inte alltid att se utifrån

”Du kan inte alltid se att någon är missbrukare bara genom att kolla på dem. I vår kultur så tror vi att det är uppenbart när någon blir beroende av en substans. Att vi kan se på en person och genast se att den är på botten. För några år sedan tror jag inte att folk hade kunnat gissa hur mycket jag kämpade. Jag greps inte av polis eller såg sjuk ut, eller förstörde uppenbart mitt liv. Min kamp var på insidan, men det gjorde den inte mindre överväldigande eller äkta”.

3. Du behöver inte gå i AA

”Jag vet att AA har hjälpt många människor och är ett fantastiskt verktyg. Personligen håller jag inte med om några av de grundläggande trossystemet i den vida spridda gruppen. Jag visste inte att det fanns nyare organisationer som hade helt andra perspektiv, som Tempest och Smart recovery. Du är stark nog att rädda dig själv. Du kan hitta stödet som passar ditt liv.”

Annons

4. Förändring tar lång tid

”Från början slutade jag dricka utan ett slutmål. Efter omkring 50 dagar försökte jag dricka mpttligt, men den bubblande vulkanen inom mig visste att det inte var lösningen. Jag behövde göra mer. Nu, 200 dagar senare, kan jag säga att jag inte dricker mer och inte kommer dricka igen”.

5. Det kan kännas isolerande att inte dricka

”Att vara den enda personen som inte dricker kan ibland göra att man känner sig som en tom ballong i en hög av färgglade, lysande ballonger som är fyllda med självlysande färg”.

6. Det är jobbigt att känna alla känslor

”Att sluta dricka har tagit bort mitt främsta sätt att hantera problem sedan jag blev vuxen. En av de största förändringarna sedan jag blev nykter är att jag faktiskt lär mig att känna och hantera mina känslor i stället för att vända mig till det här bedövande balsamet som jag förlitade mig på under så lång tid”.

Annons