Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Paret donerade sina embryon – 20 år senare får de träffa trillingarna

15 nov, 2022 
AvAino Oxblod
FotografFacebook.
När Brooke och Chris Martin stod i valet och kvalet vad de skulle göra med sina embryon efter IVF-behandling bestämde de sig för att donera till andra.
Efter 20 år har de nu fått träffa de trillingar som kom till världen på grund av deras donation.
– Jag började gråta, berättar Brooke Martin för Today.
Annons
Här är kändisarna som skaffat barn på egen handBrand logo
Här är kändisarna som skaffat barn på egen hand

Amerikanska paret Brooke och Chris Martin hade kämpat länge för att kunna skaffa barn tillsammans. Under en lång tid kämpade de med infertilitet, men med hjälp av IVF-behandling blev de till slut föräldrar till sina tvillingsöner Matthew och Christopher i oktober 2000.

– De var perfekta, berättar Brooke för Today.

Efter att ha fått sina barn kände paret att de inte ville ha fler, och ställdes därför inför ett svårt beslut gällande vad de skulle göra med de återstående embryon som blivit över vid IVF-behandlingen. När de inte ville ha dem till att ge tvillingsönerna syskon kunde de antingen välja mellan att donera sina embryon till forskning, förstöra dem – eller donera dem till par som inte kan få barn på egen hand. Efter lite övervägande bestämde de sig för det sistnämnda.

Annons

– Infertilitet är tufft och emotionellt, och IVF är tufft och emotionellt. Vi visste att vilka det än var som fick våra embryon så skulle de älska dem och ta hand om dem för de gick igenom samma process. Vi visste hur det var att vilja ha barn så gärna.

När detta skedde i början av 2000-talet fick varken donatorn eller mottagaren veta vem den andra var. Men Brooke och Chris slutade aldrig tänka på sina embryon, och undrade vad det hade blivit av bebisarna.

Oväntade nyheten – blev trillingar

Men det skulle dröja till januari 2021 som familjen kontaktades av en ung man vid namn Thomas Martin, som hade fått ett dna-test när han fyllde 18 år. När paret kollade upp Thomas på Facebook kände de genast igen honom.

– Jag började gråta. Han såg ut som våra pojkar. Jag kände ”det finns ingen tvekan om att det är vårt barn”, säger Brooke.

De började mejla med Thomas, och fick då veta en oväntad detalj – han var bara en av tre. Den 24 oktober 2002 föddes nämligen trillingarna Thomas, Lauren och Peter till följd av embryodonationen.

Annons

Brooke och Chris tog kontakt med trillingarnas pappa – deras mamma hade nyligen gått bort i cancer – för att han inte skulle känna sig hotad.

– Jag ville att han skulle veta att jag inte ville bli deras pappa, för de hade redan en pappa, säger Chris.

Alla biologiska syskon tillsammans:

Trey tog dock emot donatorerna med öppna armar, och bjöd in dem på besök. Nu har alla de fem biologiska syskonen kunnat träffas med sina respektive familjer, och de fortsätter hålla kontakten.

– Jag vet att det finns många ”tänk om?”. Men det finns saker vi inte har kontroll över, som Gud har kontroll över. Och kolla vad han gjorde, säger Brooke.

Brooke och Chris Martin:

Annons