Adoption - det här gäller i Sverige
1:32

Efter reklamen: Adoption - det här gäller i Sverige

(1:32)

Slå på ljud

Sarah Howell, 31, och maken Chris, 32, visste att de ville bli föräldrar, men av läkarna fick de höra att det skulle bli svårt att få barn på naturlig väg för dem. Sarah lider av endometrios, som bland annat kan försvåra att bli gravid.

Beskedet gjorde att Sarah gick in i en depression, och paret började gå i parterapi för att ta sig igenom det tunga beskedet. I tre år försökte Sara bli gravid, men utan resultat. I april 2017 besökte de en specialist i Chicago där de fick veta att de hade en procents chans att få barn naturligt, något som gjorde att de bestämde sig för att tänka om.

– Att få höra att våra chanser att bli gravida var så små gjorde att vi kunde gå vidare och påbörja sorgeprocessen kring att vi kanske aldrig skulle få uppleva graviditet, säger Sarah Howell till The Mirror.

Brenda trodde hon var infertil – blev gravid med femlingar

Paret bestämde sig för att istället försöka adoptera ett barn som skulle behöva ett kärleksfullt hem. Efter att ha processats av adoptionsbyrån blev de godkända som adoptionsföräldrar, och parades ihop med en nyfödd flicka som skulle få komma hem till dem. Då kom nästa överraskning – precis när paret skulle adoptera blev Sarah gravid, mot alla odds.

Lyckan med dottern blev kort

Den egna graviditeten gjorde dock inte att paret ville avbryta adoptionen – istället var det kärlek vid första ögonkastet när de fick se sin dotter.

– När jag gick in i sjukhussalen så höll hennes biologiska mamma henne- Hon lade henne kärleksfullt i mina armar och sa ”träffa din mamma, lilla flicka”.

Sarah och Chris var lyriska över att ha fått hem sin lilla dotter, samtidigt som ett till barn bildades i Sarahs mage. Men lyckan blev kortvarig.

Fem dagar efter att det gifta paret blivit föräldrar kom mardrömssamtalet. De biologiska föräldrarna hade ändrat sig och ville ha sin dotter tillbaka.

– Jag matade henne när samtalet kom. Jag föll förkrossad till golvet. Jag sa om och om igen till min make, ”du skämtar, det är väl ett skämt?”.

Visste inte att hon var gravid – då påbörjades förlossningen

Fått nya barn

Paret hade inget annat val än att lämna tillbaka sin familjemedlem. Sarah var samtidigt rädd att hon skulle få missfall av sorgen.

– Jag säger alltid att smärtan vi kände den dagen är värre än våra tre år av infertilitet sammanlagt. Men vi är inte arga på hennes biologiska föräldrar.

Sarah födde sonen Noah, och nu har de också adopterat sonen Levi. Paret har också tagit in fosterbarn. Men de få dagarna med adoptivdottern förändrade paret för alltid.

– Hon gjorde oss till föräldrar. Hon hjälpte oss läka delar av våra hjärtan som infertiliteten hade krossat. Hon gjorde mig till mamma, om än bara för några dagar.

Mest läst