Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Therése, 53, väntar sitt fjärde barn: ”Inte ett enkelt beslut”

27 nov, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Therése Neaimé.
Therése Neaimé hade tre barn när hon fick ett samtal som skulle ändra allt – ville hon ha ett till barn vid 53 års ålder?
Nu är hon gravid och väntar sitt fjärde barn, ett beslut som hon inte tog lättvindigt.
– Det finns många fördomar på grund av min ålder, säger hon i en intervju med Amelia.
Annons
6 kända kvinnor som fick Barn efter 50Brand logo
6 kända kvinnor som fick Barn efter 50

Therése Neaimé var 52 år när hon ställdes inför ett svårt beslut – skulle hon bli gravid igen och ge sina tre barn ett syskon till? Sedan innan hade hon barnen Lucas, 13, Mikki, 11, och Lennox, 5. Therése var 47 år när hon blev gravid för tredje gången, med hjälp av en embryodonation på en rysk fertilitetsklinik. På samma klinik sparades också ett embryo som skulle kunna bli ett helsyskon till yngsta sonen Lennox. Men efter fem år behövde kliniken veta om Therése ville använda embryot, eller om det skulle kasseras eller gå till en annan familj.

Den då 52-åriga Therése behövde därför ta ställning till hur hon ville göra.

– Jag förstod direkt att jag inte skulle säga nej. Jag menar, hur skulle jag kunna neka Lennox ett helsyskon? Men det var ärligt talat inte ett enkelt beslut trots allt. Jag diskuterade länge med mig själv, vad ska de andra barnen tycka, är jag för gammal för att bli mamma på nytt, säger hon i en intervju med Amelia.

Annons

Gjorde hälsokontroller innan hon tog beslutet

Innan hon bestämde sig genomgick Therése grundliga hälsokontroller, för att se att hennes kropp skulle orka en till graviditet. Hon frågade också sina barn vad de tyckte om saken – men ingen annan.

– Samtidigt vet att jag det finns många fördomar på grund av min ålder, så jag pratade inte med någon annan än barnen, jag ville inte bli påverkad av andras tyckande och tänkande. Jag ville ta det här beslutet själv, säger hon till Amelia..

I dag är hon allts gravid och väntar sitt fjärde barn, 53 år gammal. Att hon kommer vara 63 år när barnet fyller tio är något hon har funderat mycket på, men känner sig samtidigt ung för sin ålder.

Therése Neaimé
Therése Neaimé arbetar som artist.

– Jag har legat vaken på nätterna och funderat. Samtidigt tänker jag att vi alla har vår egen resa i livet, och jag skulle aldrig komma på tanken att ifrågasätta eller kritisera en annan människas resa. Dessutom är jag trygg i min resa då jag vet varför jag gör den.

Annons