Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelser

Tvåbarnspappan började sluddra – månader senare får han beskedet

13 dec, 2022 
AvAino Oxblod
FotografInstagram.
När Mark Williams började sluddra anade han och familjen oråd, och bara månader senare får han ett fruktansvärda beskedet.
Efter att diagnostiserats med den obotliga och dödliga sjukdomen ALS vill Mark Williams nu inspirera andra med samma sjukdom.
– Min värld rasade samman, jag kände alla möjliga känslor, säger han till The Mirror.
Annons
Det här är ALS – så utvecklar det sigBrand logo
Det här är ALS – så utvecklar det sig

Brittiska tvåbarnspappan Mark Williams hade ägnat hela sitt vuxna liv åt att hjälpa andra. Han hade länge jobbat med ungdomar och vuxna med missbruksproblem, och tyckte om att göra skillnad på riktigt.

Men november 2021 hände något som ska vända Marks liv upp och ner, och göra att det är han som behöver hjälp i stället för andra. Hans familj började märka att han inte längre pratade lika tydligt som tidigare, och att han fick allt svårare att uttrycka sig. Han uppmanades att söka läkarvård, men på grund av de långa vårdköerna dröjde det flera veckor innan han fick tid hos en läkare och hans tillstånd kunde utredas.

När Mark väl fick träffa en läkare upptäckte denna att hans reflexer inte var som de skulle – och bokade in en röntgenundersökning.

Annons

– Det här är ögonblicket jag insåg att något allvarligt var fel och att jag behövde träffa någon direkt, har Mark sagt till brittiska tidningen The Mirror.

Fick diagnosen ALS – familjens stöd

Han fick träffa en neurolog och genomgick flera olika tester och undersökningar. I juli 2022 fick han beskedet han och familjen hade väntat på – men det var på många sätt värsta möjliga nyheter. Mark hade fått den dödliga och obotliga sjukdomen ALS, en neurosjukdom som gör att man långsamt förlorar kontrollen över kroppen och blir förlamad.

– Jag hade ett uppföljningsbesök i juli som bekräftade min diagnos. Min värld rasade samman, jag kände alla möjliga känslor efter att ha tagit emot de förödande nyheterna, har han berättat för The Mirror.

Att få diagnosen ALS är inte lätt, speciellt inte om man som Mark har två barn. Men hustrun Stephanie och deras barn Archie, 7, och Niamh, 3, har samtidigt varit ett stort stöd för honom.

Annons

– Det är nyheter man aldrig vill höra, det är tufft men vi får stötta varandra igenom det. Vi är en nära familj och vi kommer att hålla ihop oavsett vad.

Vill sprida kunskap om ALS

Nu försöker Mark hålla en positiv inställning och vill inspirera andra i liknande situationer. På sociala medier delar han med sig av sina erfarenheter och vill att fler ska få kunskap om ALS.

– Jag fortsätter att tänja gränserna för denna diagnos och utmana mig själv dagligen – både fysiskt och mentalt. Jag hoppas kunna inspirera andra genom min beslutsamhet och positiva inställning. Jag vill illustrera vad som kan uppnås i motgångar.

Annons