Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Femåriga bästisarna rakade håret för att ingen skulle se skillnad på dem

27 apr, 2023 
AvAino Oxblod
Fotograffacebook, Youtube.
Det finns mycket vi kan lära oss av barn när det kommer till att vara fördomsfria och kärleksfulla.
Det visar bästisarna Jax och Reddy – på det finaste sättet.
”Om det här inte är bevis på att hat och fördomar är något som man lär sig, så vet jag inte vad”, skrev ena pojkens mamma, Lydia, på Facebook.
Annons
7 saker vi lärt oss av TIKTOKBrand logo
7 saker vi lärt oss av TIKTOK

Inget barn föds som rasist – fördomar och hat är något som lärs in med åren. Det visar inte minst den här fina historien om två bästa vänner, som väckte mycket uppmärksamhet redan 2017 när den först blev omskriven, men som fortfarande är relevant än i dag.

Det var femåriga Jax mamma Lydia Stith Rosebush som i början av 2017 delade med sig i ett inlägg på Facebook, som sedan plockades upp av sajten Love what matters, som gärna sprider fina historier.

Lydias son och hans bästa vän Reddy var som femåringar övertygade om att de var identiskt lika, och att det bara var deras hår som gjorde att folk kunde skilja dem åt. Medan Reddy hade snaggat hår, hade Jax lite längre hår som stod upp på huvudet.

Ville lura läraren med likadana frisyrer

En helg bestämde de sig för att Jax skulle snagga av sig håret, så att de skulle kunna lura läraren att de var varandra på måndagen.

Annons

”Jax sa att han längtade efter att gå till skolan på måndagen med likadant hår som Reddy så att läraren inte skulle kunna skilja dem åt”, skrev Lydia på Facebook.

Jax och Reddy
Vännerna Jax och Reddy tyckte att de var identiska när de klippt håret.

Att Jax är ljus i hyn och Reddy afroamerikan var inget som barnen ägnade en tanke åt – de tänkte ändå att det inte skulle gå att skilja på dem.

”Om det här inte är bevis på att hat och fördomar är något som man lär sig, så vet jag inte vad. Den enda skillnaden Jax ser på dem två är deras hår”, skrev Lydia till bilden.

Sedan dess har bilden och det fina budskapet delats av hundratusentals personer världen över, och blivit omskrivet av flera olika sajter.

Annons