Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Slog igenom i Big Brother – i dag ångrar hon sin könskorrigering

25 nov, 2022 
Vanessa Lopez
Vanessa Lopez blev snabbt ett namn på mångas läppar när hon medverkade i Big Brother 2011. Så lever hon i dag!
Annons
6 Big Brother-profiler vi minns – så lever de idagBrand logo
6 Big Brother-profiler vi minns – så lever de idag

När Vanessa Lopez klev in som joker i Big Brother-huset 2011 blev hon snabbt en tittarfavorit. Under programmets gång berättade hon för de övriga deltagarna i huset – och alla hundratusentals tittare – att hon är transsexuell.

När Vanessa fick lämna huset talade hon om för den dåvarande programledaren, Gry Forsell, att hon var med i dokusåpan just för att vara öppen om sin bakgrund. Efter sin medverkan i programmet berättade hon för QX att det kändes som att hennes deltagande i Big Brother påverkat synen på transsexuella.

– Det gör jag faktiskt. Grejen är att jag ju är den första transsexuella i Sverige som gått ut så här öppet, sa hon till tidningen.

Vanessa Lopez Big Brother

Vanessa Lopez om könskorrigeringen: “Har ångrat mig”

Efter sin medverkan i Big Brother har Vanessa Lopez arbetat som författare och blev även den första transkvinnan att signas av modellagenturen Stockholmsgruppen.

Annons

Tre år efter realityshowen gav Vanessa ut sin första bok, Jag har ångrat mig. I boken berättar hon att hon ångrar de könskorrigeringar som hon påbörjade som 17-åring. Då kände hon att hennes kropp inte stämde överens med hennes könsidentitet – och på den tiden behövde man också genomgå sterilisering och könskorrigering för att kunna ändra sitt juridiska kön.

Big Brother Vanessa Lopez

I Jag har ångrat mig skriver Vanessa exempelvis att man kan ha vilken könsidentitet som helst, utan att genomföra könskorrigeringar. Hon hade alltså kunnat identifiera sig som kvinna, utan att ha behövt genomgå operationer till en mer normativt kvinnlig kropp.

Annons

Vanessa Lopez försökte hitta kärleken i tv

Trots att Vanessa Lopez levde ett helt annat liv efter Big Brother, så verkar hon inte ha fått nog av vare sig reality-tv eller livesändningar. I slutet av 2019 deltog hon i såpan Live Date, som gick ut på att just dejta live.

Inför att programmet skulle spelas in berättade hon för QX att hennes dejtingliv påverkats av att hon är en offentlig person.

Vanessa Lopez transaktivist

– Man får en stämpel i media som påverkar såklart. Jag blir alltid kallad för ”Big Brother-Vanessa”, även om jag gjort massa annat. Jag har märkt att om jag ger ut min Instagram för tidigt, så slutar kontakten mycket tidigare. Därför har jag slutat göra det och då går det bättre.

En värmande äppelglögg – prefekt till julmingletBrand logo
En värmande äppelglögg – prefekt till julminglet
Annons