Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Var sjunde man positiv till sexköp

29 okt, 2020 
Var sjunde svensk man är positivt inställd till sexköp, visar en ny Sifoundersökning.
Bland kvinnor är statistiken helt annorlunda – där är det en av hundra som är positiv till sexhandel.
– Det är häpnadsväckande. Det visar hur etablerad synen är att män har rätt att köpa en annan människas kropp, säger Jacob Flärdh, generalsekreterare på organisationen Child10, till GP.
Annons
En fiktiv sugardatingsite satte dit sexköpareBrand logo
En fiktiv sugardatingsite satte dit sexköpare

Var sjunde svensk man ställer sig positiv till att köpa sex.

Det visar en ny Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av antitrafficking-organisationerna Realstars och Child10. 1000 personer har blivit tillfrågade i undersökningen, och det råder stor skillnad bland männen och kvinnornas svar i undersökningen.

Bland männen är det 14,4 procent som har svarat att de är positiva till att kunna köpa sex, medan det bland kvinnor bara är 1,4 procent som har svarat samma sak.

Jacob Flärdh, generalsekreterare för Child10, är besviken över resultatet.

– Det är häpnadsväckande. Vi har haft sexköpslagen i 20 år. Att var sjunde man är positivt inställd till att personer begår detta brott visar tydligt att vi har väldigt långt kvar att gå, säger Jacob Flärdh till GP.

Kräver förändring från politikerna

Malin Roux Johansson, generalsekreterare på Realstars, ser även hon att det finns mycket som behövs göras för att problemet med sexhandel ska kunna påverkas i grunden.

Annons

– Resultatet är bedrövligt. Det visar att det kommer behövas omfattande insatser för att förändra de här attityderna. Och att den nuvarande sexköpslagen inte har den avskräckande effekt som vi förväntar oss att den ska ha, säger hon till GP.

De två organisationerna vill nu se förändring på politisk nivå.

– Det behövs en kombination av öronmärkta resurser för att slå hål på myterna om prostitution samt informationsinsatser för att förändra den här skeva synen som så många män har. För i slutändan är det här en fråga som män måste börja ta tag i. Det handlar om sexuellt våld mot kvinnor och det är männen som står för efterfrågan, säger Malin Roux Johansson till tidningen.

Läs mer:

Annons