Trendar: InredningMat och dryckResor

10 kändispar som har fått barn genom surrogatmödraskap

05 apr, 2019 
AvEmma Castman
Nicole Kidman och Tyra Banks
Få väljer att öppet berätta om ofrivillig barnlöshet, vilket gör att många känner sig ensamma i längtan efter barn. Här är tio kändisar som inte kunnat skaffa barn på egen hand, men öppet valt att berätta om hur de lyckats bilda familj med hjälp av surrogatmödraskap.
Annons
Surrogatmödraskap - kort förklaratBrand logo
Surrogatmödraskap - kort förklarat

Surrogatmödraskap, eller värdmödraskap som det också kallas, innebär att en kvinna för andras räkning genomgår en graviditet och förlossning. Graviditeten kommer till genom att man för in ett befruktat ägg i livmodern på den kvinna som ska bära barnet, och oftast är uppdragsgivarna även de biologiska föräldrarna. I Sverige finns det inget uttryckligt förbud mot surrogatmödraskap, men det är olagligt att genomgå ett arrangemang inom den svenska sjukvården. Lagstiftningen beror främst på att det ska vara fritt från påtryckningar att bära ett barn.

Kim Kardahsian och Kanye West har varit öppna med att de har haft svårt att få barn naturligt, och därför tagit hjälp av en surrogatmamma. Men Hollywoodparet är långt ifrån de enda kändisarna som har fått barn genom surrogatmödraskap. Här listar vi tio kändispar som har fått barn genom surrogatmödraskap:

Kim Kardashian och Kanye West

Kim Kardashian och Kanye West
Foto: Eduardo Munoz/TT

Vid årsskiftet gick kändisparet Kim Kardashian och Kanye West ut med att de väntar sitt fjärde barn. Och enligt amerikanska medier väljer paret att för andra gången anlita en surrogatmamma för att utöka familjen. 2018 föddes parets tredje barn, Chicago, som även hon kom till via en surrogatmamma. Anledningen till att de tar hjälp av en surrogat är för att läkarna avrått Kim till att bära flera barn. I en intervju med People berättar hon varför:

Annons

”Jag har alltid varit väldigt ärlig med mina svårigheter att vara gravid. Havandeskapsförgiftning och fastsittande moderkaka är högrisktillstånd, så när jag ville ha ett tredje barn sa läkarna att min och mitt barns hälsa inte kunde säkras om jag bar det själv.”

Nicole Kidman och Keith Urban

Nicole Kidman och Keith Urban
Foto: Eduardo Munoz/TT

I december 2010 föddes skådespelerskan Nicole Kidman och musikern Keith Urbans andra dotter, Faith Margaret Kidman Urban. Faith Margaret är Nicole och Keiths biologiska barn men en surrogatmamma har burit flickan. I det australiensiska tv-programmet 60 minutes valde Nicole att för första gången berätta om parets kamp för att bli föräldrar, och hennes fertilitetsproblem:

”Den som har velat ha ett till barn eller ett första barn vet besvikelsen och smärtan som man går igenom när man kämpar med fertiliteten”, säger Kidman bland annat i intervjun enligt E! News.

Sabina Dufberg och Anders Dufberg

Sabina Dufberg och Anders Dufberg
Foto: Karin Törnblom/TT

Personliga tränaren Sabina Dufberg, bland annat känd från tv-programmet Biggest loser, har i en intervju med tidningen Mama berättat att hon och hennes make Anders tagit hjälp av en surrogatmamma för att bli föräldrar. De berättar hur de satt utanför operationssalen på kliniken i Mumbai i Indien när deras tvillingar förlöstes med hjälp av kejsarsnitt:

Annons

”Jag blev mamma i den stunden jag fick hålla i barnen, det var många tårar som föll.”

I intervjun säger Sabina också att hon redan som tonåring fick veta att hon inte skulle kunna bli gravid, och att hon var ärlig med att berätta det för Anders när de träffades. Tillsammans funderade de på en lösning, och genom en väns vän fick de reda på surrogatmödraskap.

”Det är många som har fördomar mot det här, vissa säger att det inte är en mänsklig rättighet att få barn och Sverige stödjer inte surrogatmödraskap. Men surrogatmammorna på kliniken där vi var tas om hand av en duktig läkarkår, de tar inga risker, säger Sabina.”

Sarah Jessica Parker och Matthew Broderick

Sarah Jessica Parker och Matthew Broderick
Foto: Marion Curtis/Starpix/REX/TT

Sex and the City-stjärnan Sarah Jessica Parker har tre barn tillsammans med skådespelaren Matthew Broderick. Parets första barn föddes 2002 och sju år senare fick paret två tvillingdöttrar via en surrogatmamma. I samband med att tvillingarna kom till världen berättade Sarah om känslorna som kommer med att få barn via en surrogatmamma för tidningen Vogue:

Annons

”Jag tror att den största skillnaden var att inte kunna fira glädjande händelser eller dela oron kring alla kontroller. Väntan var också annorlunda. Det tog så lång tid innan vi kunde berätta för någon att vi väntade barn”.

Fredrik Eklund och Derek Kaplan

Fredrik Eklund och Derek Kaplan
Foto: Patrik C Österberg/TT

Svenska stjärnmäklaren Fredrik Eklund och hans partner Derek Kaplan blev föräldrar till tvillingarna Fredrick och Milla i november 2017. Barnen kom till via en surrogatmamma och på Instagram skrev Fredrik om tacksamheten han kände till parets surrogat:

”Så tacksam… Framförallt till vår surrogat, hon blir en del av familjen genom det här. På kvällen lägger jag min hand på hennes mage och känner Milla och Fredrick sparka. Vi kan inte vänta tills vi äntligen får välkomna dem hem.”

Annons

Fredrik och Derek har tidigare varit öppna med att vägen till att bli föräldrar inte har varit lätt. Redan ett par år innan tvillingarna kom till världen skaffade paret en surrogatmamma som även hon blev gravid med tvillingar, men som dessvärre fick missfall. Ett år senare provade de igen, men samma kvinna fick återigen missfall. För tidningen People berättade Fredrik om den smärtsamma tiden:

”Jag var riktigt ledsen men alla sa att vi inte skulle ge upp. Jag kände att universum inte ville ge mig det enda jag verkligen ville ha. Jag kände skuld och kände mig girig.”

Elizabeth Banks och Max Handelman

Elizabeth Banks och Max Handelman
Foto: Broadimage/REX/TT

2012 blev Hunger games-skådespelerskan Elizabeth Banks och skribenten och filmproducenten Max Handelman föräldrar till sitt andra barn, en son vid namn Magnus. På Elizabeths officiella hemsida skrev hon om den glada nyheten, och berättar att parets båda barn har kommit till med hjälp av en surrogatmamma:

Annons

”Den här erfarenheten har överträffat alla förväntningar, lärt oss en hel del om generositet och tacksamhet, och även etablerat en relation som kommer att vara livet ut”, skriver Elizabeth Banks bland annat.

Elizabeth har även varit öppen med att beslutet om att ta hjälp av en surrogatmamma inte var självklart. Skådespelerskans längtan efter att själv få uppleva en graviditet gjorde att det tog emot, men i en intervju med tidningen Women’s Health berättar hon att det hjälpte att prata med andra mammor för att komma över den sorgen:

”Det hjälpte att höra andra mammor berätta om hur lätt man faktiskt glömmer bort sin graviditet så fort barnet har kommit.”

Tyra Banks och Erik Asla

Tyra Banks och Erik Asla
Foto: SPLASHNEWS.COM/TT

I januari 2016 blev supermodellen och programledaren Tyra Banks och den norska fotografen Erik Aslas föräldrar till en son. Innan paret blev föräldrar fick Tyra flera kommentarer på sociala medier som ifrågasatte varför hon fortfarande inte var mamma. I samband med att hon skulle bemöta de här kommentarerna i ett tv-program bröt hon ihop och svarade:

Annons

”Jag är så trött att se sådana kommentarer. Ni har ingen aning om vad jag har fått gå igenom, ingen aning.”

Paret valde tillslut att ta hjälp av en surrogatmamma för att bli föräldrar. Tyra skrev om den lyckliga upplevelsen på Instagram och var noga med att tacka sin surrogatmamma genom att kalla henne för en ”ängel”.

Micael Bindefeld och Nicklas Sigurdsson

Micael Bindefeld och Nicklas Sigurdsson
Foto: Henrik Montgomery/TT

Festfixaren och tv-profilen Micael Bindefeld blev pappa till sonen Simeon den 31 juli 2016. Sonen föddes genom en surrogatmamma från USA, och i BabyzPodcast har Micael berättat om parets känslosamma väg till att bli föräldrar:

”Man ger sig inte in i det där om man inte har en stark längtan efter barn. Och vi hade en enorm längtan.”

I intervjun berättar Micael också att han är övertygad om att surrogatmödraskap var det bästa sättet för honom och Nicklas att bli föräldrar. Han säger att det aldrig var aktuellt för paret att försöka få barn tillsammans med en tredje part, vilket flera samkönade par annars gör.

Annons

”Dels vill vi, lite konservativt kanske, att våra barn ska ha två föräldrar och inte fler. Sen har vi i vår direkta närhet sett flera olika familjekonstellationer, där man har både en tredje eller fjärde förälder, och ibland har det funkat bra, ibland har det varit rörigt och ibland har det blivit väldigt rörigt. Vi ville eliminera den risken för att ge vårt barn en större trygghet”, förklarar Micael Bindefeld.

Jimmy Fallon och Nancy Juvonen

Ellen Pompeo och Chris Ivery
Foto: Jason Merritt/Radarpics/Rex/Shutterstock

Programlederaren och komikern Jimmy Fallon och hans fru, filmproducenten Nancy Juvonen, blev föräldrar till sitt andra barn i december 2014. Nyheten om parets bebislycka kom som en överraskning för många. I samband med förlossningen berättade paret att de medvetet valt att hålla graviditeten hemlig fram tills förlossningen, och att de precis som till sitt första barn valt att ta hjälp av surrogatmamma.

Ellen Pompeo och Chris Ivery

Jimmy Fallon och Nancy Juvonen
Foto: Evan Agostini/TT

Under hösten 2014 välkommande Greys Anatomy-stjärnan Ellen Pompeo och musikproducenten Chris Ivery sitt andra barn till världen. Paret hade valt att hålla graviditeten hemlig, och i samband med att de gick ut med nyheten om att de blivit föräldrar valde Ellen Pompeo att tacka de närstående som hjälp paret att hålla nyheten hemlig:

Annons

”Sienne föddes via surrogatmödraskap och jag vill tacka min tv-familj för att de hjälpt oss hålla detta privat de första veckorna.”

Skådespelerskan la även ut en bild på Instagram där hon skrev om glädjen över att familjen utökats:

”Välkommen till världen, Sienna May Iver. Vi älskar dig mer än vad ord kan beskriva.”

Läs mer:

Annons