Trendar: InredningMat och dryckResor

10 kvinnor delar de bästa livsråden de fått i terapi

17 sep, 2020 
Lorelai Gilmore
Tio kvinnor delar med sig av livsförändrande råd deras terapeut gett dem om mental hälsa, självbild, förväntningar och relationer.
Annons

Terapi är dyrt, kan kännas skrämmande och förknippas dessutom tyvärr fortfarande med en del stereotyper och förutfattade meningar, trots att det idag är så vanligt. Ändå skulle de flesta av oss verkligen ha stor nytta av det för vår personliga utveckling.

Därför kan andras positiva erfarenheter inspirera och ta bort en del av stigmat. Och så klart – skicka vidare pepp och kloka råd.

Kloka livsråd från psykologer och terapeuter

Sofia

Terapeutens råd: ”Om du vill ha ut 100 procent, måste du ge 100 procent. Och det är ok i kanske en eller två situationer samtidigt, men du vill att allt ska vara 100 procent, och det funkar inte. Så när tar dig an en ny uppgift eller situation i livet, fråga dig själv hur mycket du är beredd att ge och hur mycket det är hälsosamt att ge.”

Sofias tankar: ”Jag är perfektionist och har höga krav på mig själv. Jag vill att allt alltid ska vara perfekt, men har insett att det är utmattande. Nu lever jag efter rådet och sänker mina förväntningar på det jag inte brinner för.”

Annons

Eden

Terapeutens råd: ”Vi lever i gråzoner, du behöver inte stämpla dig själv som ”bra” eller ”dålig”.”

Edens tankar: ”Jag brukade älta hur dålig jag var, dåliga val jag gjort och hur jag sårat människor jag tycker om. Men rådet om gråzoner är lugnande och realistiskt. Jag använder det för att förlåta mig själv.”

Deja

Terapeutens råd: ”Gör en mental lista över allt du kan kontrollera i en situation och koppla positiva tankar och handlingar till det.”

Dejas tankar: ”Jag kan inte alltid påverka vad andra gör, men jag kan påverka hur jag själv förhåller mig till det, och har insett vilken skillnad det gör.”

Alandria

Terapeutens råd: ”Vi försöker inte, vi gör,”

Alandrias tankar: ”Det här påminde mig om att vi varje dag kan göra val som gör oss till bättre människor.”

Milynn

Terapeutens råd: ”Du vet inte vad som är fel för dig förrän du upplever det.”

Milynns tankar: ”Det här lugnar min oro när saker går fel och har fått mig att inse att jag ibland inte hade kunnat göra något annorlunda.”

Annons

Victoria

Terapeutens råd: ”Nej är en komplett mening.”

Victorias tankar: ”Jag har alltid brytt mig om att andra ska ha det bra och är orolig över vad andra ska tänka om mig. Min vilja att vara till lags gjorde att jag kände att jag aldrig kunde säga nej utan en bra anledning. Men min terapeut fick mig att inse att min tid är värdefull och att det är jag som styr om jag vill ge den till andra. Och att jag inte är skyldig någon annan en förklaring.”

Dana

Terapeutens råd: ”Känslor är inte fakta.”

Danas tankar: ”När man mår dåligt grumlas ens tankar och man blir sin egen värsta kritiker. Inre negativa röster snurrar runt, runt i ens huvud. Terapeutens råd hjälpte mig verkligen att processa de här känslorna och samtidigt leta efter realistiska motargument.”

Kylie

Terapeutens råd: ”Du är mer kärleksfull än personerna som sårat dig. Det är inte en dålig sak. Det betyder att du får världen att glittra lite mer än vad de gjorde. Ge dem inte fler segrar över dig. De stal ditt hjärta och ditt sinne, ta det tillbaka och skydda det.”

Annons

Kylies tankar: ”Min terapeut påminde mig om några av mina favoritdrag hos mig själv: Min glädje, mitt stora hjärta och mitt leende, och att inte låta människor SOM INTE ÄR JAG ta kontroll över mina bästa drag.”

Karina

Terapeutens råd: ”Jämför att glömma din hund ute med att någon du tycker om glömmer dig ute. Hunden skulle skälla i kanske 20 minuter, men sedan lugna sig. Det är smärta. Medan du, och de flesta andra människor förmodligen skulle vara arga och irriterade tills personen i fråga kom. Det är lidande. Smärta är att acceptera det som hänt, lidande är att leva i det.”

Karinas tankar: ”Jag insåg hur mycket jag hade lidit av att älta och låta allt jobbigt som hänt ta över mitt liv. Mitt synsätt fick allt att bli mycket värre. Jag gick vidare på så många plan efter det här rådet.”

Sara

Terapeutens råd: ”Du vet inte om du lever imorgon – varför tillbringa din sista dag så olycklig?”

Saras tankar: ”Efter det rådet försöker jag ta tillvara på livet mer och se livet från en mer positiv sida.”

Foto: Warner Bros

Källa: Teen Vogue

LÄS MER:

Annons