Trendar: InredningMat och dryckResor

10 megatrender att ha koll på – så påverkar tekniken ditt liv 2025

12 aug, 2019 
AvNina Nyström
teknik i olika former
AR, zero search, intelligenta transportsystem, botar – och fem andra techtrender du vänta dig inom en snar framtid.
Annons

Teknikens snabba utveckling skapar nya möjligheter och upplevelser i en hisnande fart. Vill du ha koll på vad du kan förvänta dig framöver? Techbolaget Huawei har sammanställt GIV, en trendrapport med tio framtidspaningar och techutvecklingar som de spår kommer ha stort inflytande på våra liv år 2025. Vi ger dig en snabb recap av de tio megatrenderna.

1. Bots i hemmet

Mer tid att luta dig tillbaka – på gott och på ont… GIV förespår att 14 procent av hemmen världen över kommer att ha någon form av hushållsrobot år 2025. Med robot menar man dock inte att du kommer ha en egen passupp som åker runt med förkläde och servar dig, utan snarare smarta enheter som Alexa och Google Home (fast förvånansvärt många av övriga hushållsrobotar påminner faktiskt om sinnebilden av en robot…).

2. Supersyn med VR (virtual reality) och AR (augmented reality – typ Pokémon Go eller Snapchatfilter)

Större chans att uppleva såväl världens coolaste berg-och-dalbanor från din egen soffa som att ta del av viktigare erfarenheter. Denna nya teknik som låter dig se bortom avstånd, yta och historia öppnar upp nya möjligheter för människor, företag och kulturer. GIV förutspår att andelen företag som använder AR/VR kommer att öka med 10 procent.

Annons

3. Zero search

I framtiden trycker vi på färre knappar – för tekniken vet redan vad du vill. När datadrivna och sensorutrustade apparater och enheter börjar förutse våra behov kommer information att genereras tillbaka till oss. Industrin har ett stort intresse av att upprätthålla och utveckla den här tekniken (vill man verkligen att de ska kunna förutse ALLT?). GIV förutspår att 90 procent av alla smarta enheter kommer att använda sig av den här tekniken.

4. Skräddarsydda gator

Intelligenta transportsystem kommer att samsynka människor, fordon och infrastruktur, vilket skapar (välkommen) mindre trängsel på våra gator, snabbare transporter och snabbare nödhjälp. GIV räknar med att 15 procent av fordonen har tillgång till den här tekniken 2025.

5. Bots i arbetslivet

Smart automatisering förändrar redan många branscher och i framtiden utför de allt fler riskfyllda, repetitiva och noggranna uppgifter. Produktionen kan öka och säkerheten blir (förhoppningsvis) större. Men många kommer förlora sina jobb till robotar. GIV förutspår att om sex år finns det över 100 robotar för varje 10 000 anställd i branschen.

Annons

6. Augmented creativity

Kreativ AR låter oss leka med vetenskap, konst och innovation på sätt vi inte tidigare haft tillgång till. Kostnaderna och barriärerna minskar och den kreativa potentialen ökar. Se hur läppstiftet ser ut på utan kladd och möblera om hemma utan att lyfta en enda möbel. 97 procent av de stora företagen kommer att använda artificiell intelligens i olika former, menar GIV.

7. Friktionsfri kommunikation

AI och big data-analys skapar sömlös kommunikation mellan företag och kunder och minskar språkbarriärer. GIV räknar att företag till fullo kommer att utnyttja 86 procent av den information de producerar. Mindre tid att lägga på onödiga dokument och missförstånd med andra ord.

8. Symbiotisk ekonomi

Företag över hela världen använder digital teknik och smarta applikationer på enhetliga plattformar – vilket innebär bättre samarbeten, starkare globala ekosystem och högre produktivitet. GIV förutspår att alla företag kommer att använda sig av molnteknologi. Äntligen slut på massvis av olika inloggningar, osynkade dokument och krånglande, ouppdaterade system?

Annons

9. 5G:s snabba utrullning

5G är här och rullas ut mycket snabbare än någon tidigare trådlös generation. GIV förutspår att 58 procent av världens befolkning kommer att ha tillgång till 5G år 2025. Och ingen sörjer tiden när man fick vänta i evigheter på att en sida skulle laddas.

10. Global digital governance

Framstegen inom digital teknik måste balanseras av delade datastandarder och principer för dataanvändning.

Bildkälla: TT, Teleprecencerobots.com

Läs mer:

Annons