Norrmännen var först med ”påskekrim”, traditionen att läsa deckare och kriminalhistorier under påskhelgen, men vi svenskar var inte sena att haka på.  De historiska rötterna är lite oklara, men man kan ju tänka sig att alla norrmän som drog till sina ”hytter” uppe i fjällen över påsken fick det lite långtråkigt efter ett par dagars skidåkning tystnaden i hyttan och därför började läsa spänningslitteratur för att få tiden att gå.

Påsken är ju också är en helg instiftad till minnet av mordet på Jesus (!), då passar förstås också en blodig kriminalroman så mycket bättre än att läsa ”feelgood”.

Med detta sagt önskar Femina en riktigt mordisk Glad Påsk med hög spänning och massor av kalla kårar. Här följer 10 tips på påskekrim med förhoppning om att de kan få till och med en långfredag att kännas i kortaste laget!

 

1. Den röde hanen av Anna Granlund, Southside Stories

Tuffa brandingenjören Jessica Frank, till vardags klädd i skinnjacka och med ett gott öga till både Tinder, motorcyklar och välpumpade brandmannahäckar, reder ut en räcka livsfarliga sabotage mot brandmän på Östermalms brandstation i Stockholm.

Rykande, rökdykande, eldfängd spänning! Du köper boken här (reklamlänk från Adtraction).

 

2. Jägarinnan av Kate Quinn, Harper Collins

Våghalsiga stridspiloten Nina Markova ansluter till Natthäxorna, ett kvinnligt bombregemente, under Andra världskriget.

När hon efter ett uppdrag hamnar bakom fiendens linjer och i händerna på den ökända mördaren, kallad Jägarinnan, tvingas hon uppbåda all sin styrka och list för att överleva. Du köper boken här (reklamlänk från Adtraction).

 

3. Catalana av Lihammer & Hesselbom, Historiska media

Året är 1937 och vår i Stockholm, när en explosion skakar om centrala Stockholm, en ung kvinna dör. Samtidigt flyr en man genom Europa, till synes jagad av alla.

När polissyster Maria Gustavsson och kommissarie Carl Hell söker sanningen dras de in i ett maktspel som leder dem till världsutställningen i Paris. Du köper boken här (reklamlänk från Adtraction).

 

4. Blodhundar av Claes & Eva Fürstenberg, Historiska media

Gun Berlin lever ett lugnt och stilla liv som familjeredaktör på en lokaltidning i över trettio år. Men mordet på en israelisk ambassadör i Malmö kastar in henne i ett nytt journalistiskt uppdrag, som tvingar henne att väcka liv i sitt dolda förflutna.

Politiskt raffel med en timid familjeredaktör – som visar sig ha varit allt annat än timid under sin ungdom i Israel! Du köper boken här (reklamlänk från Adtraction).

 

5. Min fars hemlighet av Sara Blaedel, Polaris

Ilka Jensen får meddelande om att hennes far har dött i USA, hon är omnämnd i hans testamente. Nyheten kommer som en chock, Ilka har inte hört av fadern sedan han stack ifrån familjen när Ilka var sju år (nu är hon 40 år).

Hon reser till USA för att försöka få svar på vem pappan var. Spännande om mörka familjehemligheter. Du köper boken här (reklamlänk från Adtraction).

 

6. Förstfödd av Nykänen och Selåker, Bokfabriken

En rad brutala mord i mellansvenska bruksorten Bruksfallet, präglad av avfolkning och förfall. sätter skräck i ortens boende. Det som sker tycks kopplat till händelser i norra Finland i slutet av kriget 1945, då en hel by förintas genom att en soldats kropp självantänds.

Mystik och spänning med övernaturliga undertoner. Du köper boken här (reklamlänk från Adtraction).

 

7. Drönaren av Unni Lindell, Piratförlaget

Nu har en kvinna mördats i ett tält på samma plats. Frågan är om det är samma mördare? Du köper boken här (reklamlänk från Adtraction).

 

8. Han dör om du inte av Peter James, Harper Crime

Kipp Brown, framgångsrik affärsman, notoriskt spelberoende och med stora skulder, får tonårssonen kidnappad av de han är skyldig pengar. Han uppmanas att inte kontakta polisen, men gör det ändå.

Kriminalintendent Roy Grace får utredningen på sitt bord. Det som från början verkar vara en regelrätt kidnappning, visar sig vara något annat. Du köper boken här (reklamlänk från Adtraction).

 

9. Villospår av Jørgen Jaeger, Lind&Co

Parallellt med det är hennes sambo Bernhard spårlöst försvunnen. Du köper boken här (reklamlänk från Adtraction).

 

10. Redemption Point av Candice Fox, LB förlag

Polisdetektiven Ted Conkaffey, oskyldigt anklagad för att ha fört bort en tonårsflicka, har flyttat till Crimson Lake i Queensland, en stad omgiven av regnskog. Där hjälper han en privatdetektiv med utredningar; nu har två unga bartendrar hittats skjutna i en bar.

Stilsäker spänning med udda karaktärer och hög närvaro av hungriga alligatorer. Du köper boken här (reklamlänk från Adtraction).