När omvärlden får nys om att du ska blir förälder bombarderar gärna både vänner och företag dig med information om vilka prylar som är ett måste för att du ska bli en så bra förälder som möjligt.

Läs även Här är de justerbara bebisskorna som passar i över ett år

Det är svårt att sålla i alla tips och det blir lätt en lång lista på saker som ska köpas redan innan bebisen är här. Det är dock inte ovanligt att hälften står orört och samlar damm när barnet blivit för stort för det. Därför listar vi 10 prylar du verkligen kan vänta med att köpa.

1. Spjälsäng

Via Jollyroom

Många lägger ut massor med pengar på en ny säng. Och en ordentlig madrass ska det också vara. Barnet ska ju sova ordentligt. Vilket de flesta barn gör – nära sin förälder eller i vagn. Vet inte hur många föräldrar som berättar att deras bebisar aldrig sovit en blund i sin säng. Så det finns två bra anledningar till att köpa begagnat, de är oftast i väldigt fint skick samt du sparar en hel del pengar.

2. Babysitter

Vissa älskar den, andra hatar den. Kostar pengar gör den. Testa hos en kompis eller på Öppna förskolan innan du köper en egen. Barnen behöver ändå kunna hålla upp huvudet själv innan de får sitta i den, så helt meningslöst köpa innan barnet är här.

3. Kläder

Klart ska du handla kläder till ditt barn – det finns ju inget mysigare att få fantisera om sin lilla bebis i de sprillans nya kläderna du just köpte. Men kom ihåg att du kommer få massor av fina kläder av vänner och familj. Och att bebisar växer snabbt (köp större storlekar). Och idag levereras kläder hem till dörren inom 1-3 dagar efter du beställt det på nätet så vänta med att köpa vinteroverall och andra viktiga plagg till du vet hur stor din bebis faktiskt är.

4. Speciell skötväska

Det är mysigt att inreda skötväskan. Första gången. Sen blir den överbelamrad med extrakläder, blöjor och en himla massa andra prylar som bara gör den tung och svåröverskådlig. Många är dessutom riktigt dyra. Hitta en vanlig väska du gillar eller ta en tygpåse.

5. Blöjhink

Ibland får du erbjudande om att köpa en blöjhink riktigt billigt, eller till och med få den gratis. Men påsarna är svindyra. Och är det ändå inte bättre att få bort bajsblöjorna direkt? De där hinkarna luktar inte så kul efter ett tag.

6. Matberedare för småbarnsmat

Via kidspot.com.au

Jo, det finns. För den som inte kan koka morötter och mixa med en handmixer eller bara mosa med gaffeln… En helt onödig pryl med andra ord.

Läs även: 12 totalt onödiga babygrejer som ingen förälder någonsin behövt

7. Bärsele

Via Bamba.se

Samma sak som med babysitter, några barn bor i sin sele och somnar bara de ser den, andra hatar den och skriker som galningar när deras föräldrar sätter dem i den. Prova en kompis sele innan du lägger pengar på en, för de är inte heller direkt gratis.

8. Badbalja

För de flesta utan badkar fungerar handfatet på badrummet eller diskhon i köket lika bra. Och är helt gratis.

9. Skötbord

Via Bonti.se

Det finns massor olika lösningar, men att ha ett skötbord på bebisens rum är sällan en bra idé. Vid diverse bajs-katastrofer är det skönt att ha vatten nära. Så skippa de fina byrå-skötborden och satsa på ett vägghängt om du har dåligt med plats i badrummet.

10. Ett eget rum

Via petitandsmall.com

Många målar, pysslar och fixar med ett eget litet rum till sin bebis. VÄNTA MED DET. Det kostar massor och bebisen kommer kanske aldrig spendera sin tid där. Fram till 2-års ålder (typ) är barnet där du där. Och när de är stora nog för eget rum har de en egen åsikt och kanske inte alls uppskattar dina puttenuttiga inredningsdetaljer.

Läs även: 25 miljoner personer har sett detta klipp som fyller oss med bebisfeber

Utvald läsning

Femina