Trendar: InredningMat och dryckResor

10 saker som din katt eller hund inte ska äta

10 feb, 2017 
AvMinna Wallén-Widung
Din fyrbenta vän kan bli akut sjuk av vanliga saker i ditt hem – läs hur du kan skydda dem här!
Annons
10 saker som din katt eller hund inte ska äta

Har du de här sakerna hemma? Se till att hålla dem på långt avstånd från ditt husdjur!

1. Liljor

Liljor är fantastiskt vackra och eleganta blommor, men var försiktig om du har ett djur hemma. Liljor kan nämligen orsaka njurproblem hos katter och problem med hjärtrytmen hos både katter och hundar. Det finns en rad andra växter som också är giftiga för katter, exempelvis mistel, julros och påsklilja.

Liljor och andra växter kan vara skadliga för ditt husdjur. Bild: IBL BIldbyrå
Liljor och andra växter kan vara skadliga för ditt husdjur. Bild: IBL BIldbyrå

 Läs även Dofta av blommor – 4 tips

Hos försäkringsbolaget Agria kan man läsa mera om vilka växter som kan orsaka sjukdom – och till med död – hos våra fyrbenta kompisar. Tänk på att hålla giftiga växter på ett ställe där ditt husdjur inte kommer åt dem.

Annons

2. Mediciner

Smärtstillande, förkylningsmedicin och till och med salvor och krämer (eftersom din hund kan få för sig att tugga rakt igenom tuben) ska förvaras så att ditt husdjur inte riskerar att komma åt dem. Pillren och krämerna må vara framtagna för att förbättra din hälsa, men är faktiskt skadliga för ditt djur. Ämnet ibuprofen skadar redan vid en mycket liten mängd, ditt djurs njurar, enligt Djurakuten. Vanliga symptom är att hunden eller katten blir slö, får blodig avföring och magsmärtor samt att den kan bli vinglig och gå in i chock. Också paracetamol är skadligt vid låga doser och kan bland annat leda till leverproblem. Katter som ätit paracetamol blir ofta svullna i ansiktet och tassar och kan också ha blod i urinen. Kontakta alltid veterinär om du misstänker att ditt djur fått i sig medicin avsedd för människor.

3. Överblivna kycklingben

Får du en kycklingvinge över från familjens middag, kan det kännas generöst att dela med sig till sin fyrbente vän. Men var försiktig – om benet går i mindre bitar när din hund tuggar på det är risken stor att den sätter benflisorna i halsen. Det är bättre att låta hunden bita på ett tuggben från djuraffären i stället.

Annons

4. Choklad

Choklad är en storfavorit hos många och ett måste till fredagsmyset hemma i soffan. Men om ditt djur också ska vara med och mysa, kan det vara läge att smaska på något annat. Choklad är nämligen giftigt för både katter och hundar.

Det är ämnena teobromin och koffein som är skadliga för djuren, och som i värsta fall kan leda till döden. Symptom på att din hund fått i sig choklad är bland annat kräkningar, buksmärtor, ökad törst, skakningar och hjärtklappning, enligt Agria.

5. Tandtråd

Tandtråd är visserligen bra för vår munhälsa, men för våra djur kan det vara direkt livsfarligt. Tandtråd är väldigt lätt för katter och hundar att svälja och när det händer kan det gå riktigt illa eftersom tråden kan tvinnas runt och snörpa åt inre organ. Andra liknande material som kan orsaka liknande skador – och därför bör hållas borta från djuren – är sytråd, garn och gummiband.

Annons

6. Batterier

Lämna aldrig batterier framme så att de är åtkomliga för ditt husdjur. Om katten eller hunden biter i ett batteri kan det leda till sår i munnen, matstrupen och magen. Batterier innehåller också bly, som är giftigt för ditt husdjur och kan leda till magsmärtor och förstoppning men också neurologiska skador som kramper och synsvårigheter. Blyförgiftning drabbar främst yngre djur, som har lättare att ta upp bly i tarmen. Bly finns, förutom i batterier, också i fisketyngder, gardintyngder och äldre hagel, skriver Djurakuten.

7. Salt

Djur tål inte samma råvaror som vi och en sak att se upp med är saltet i maten. Till och med en så liten dos som 3,7 gram kan vara dödlig för en hund eller katt, enligt Sveland djurförsäkringar. Undvik att ge ditt husdjur saltad mat och hindra det från att dricka havsvatten. Tänk på att skölja av din hunds tassar efter att ni varit ute på promenader vintertid – vägsaltet är nämligen inte heller nyttigt. Om hunden slickar på sina tassar får den i sig salt vilket kan leda till kräkningar och diarré. Dessutom kan saltet tränga in i små sår och sprickor i trampdynan vilket kan leda till smärta, enligt Tös hundhälsa.

Annons

8. Deg

Vill din hund eller katt smaka på degen till ditt bröd- eller bullbak? Det är ingen bra idé. Jäsande degar växer i magen och bildar alkohol. En hund som väger 20 kilo och äter tre hekto vetebrödsdeg får 4,2 promille alkohol i blodet, enligt Sveland. Symptom på att ditt djur ätit deg är vinglighet, ostadighet, kräkningar och uppsvälld buk.

Om din hund ätit deg ska du hålla den under uppsikt så att den inte skadar sig själv på bordskanter eller trappor. Vissa hundar kan bli aggressiva av alkoholen eftersom det är en mycket obehaglig situation för dem, skriver Agria.

9. Glykol

Glykol är ett ämne som bland annat finns i kylar- och spolarvätska. Ämnet smakar sött och hundar brukar därför tycka om att slicka i sig det. Men vätskan är mycket giftig för djur och bildar kristaller i njurarna. Om man misstänker att husdjuret fått i sig glykol ska man alltid uppsöka veterinärvård, skriver Agria.

Annons

10. Lök och andra livsmedel

Lök innehåller ämnet alicin som är skadligt hos både katter och hundar. Såväl rå som tillagad lök innehåller ämnet och kan leda till blodbrist och leverskador hos djuret. Tänk på att vitlök och lökpulver är extra farligt, och Sveland djurförsäkringar råder djurägare att undvika att ge sina djur lök överhuvudtaget. Tänk på att lök finns också i köttbullar och många andra maträtter.

Det är inte bara lök och choklad som är farligt för djur. Också russin och vindruvor kan vara skadligt och ge djuret akut njursvikt. Symptom är kräkningar, magsmärtor och att djuret kissar dåligt eller inte alls.

Nötter, och framför allt macadamiannötter, är extra giftiga för hundar enligt Agria. Din hund kan visa symptom som minskad aptit, kräkningar, blodig avföring, nedsatt leverfunktion, diarré, magproblem, vinglighet, slöhet och förlamning.

Annons