nybliven-mamma

En nybliven mamma går igenom mycket – med allt från förlossning, eventuella komplikationer eller förlossningsskador, ett nytt barn och en rejäl omställning i det vardagliga livet. Att som utomstående eller vän då ställa en ogenomtänkt fråga kan vara både klumpigt och okänsligt. Trots att det kan verka som en oskyldig fråga lönar det sig att tänka till en gång extra innan du ställer frågan så att du gör det på ett respektfullt sätt.


Här är 11 saker du inte ska säga till en nybliven mamma:

1. ”Det måste vara så skönt att vara ledig från jobbet”

Nu är det ju ingen semester en nybliven mamma är på. En nybliven förälder har mycket nytt att hålla koll på jämfört med rutinerna på jobbet.

Läs även: 12 roliga bilder som sammanfattar första året som förälder

2. ”Du ser så trött ut, sover du tillräckligt?”

Istället för att kommentera en mammas utseende på ett negativt sätt kan du, om du oroar dig för att hon har det tufft, fråga hur hon mår och erbjuda att hjälpa till med barnpassning, umgänge och städning i hemmet.

Läs även: 8 sätt att minimera gifterna i ditt barns liv

3. ”När kommer bebisen?”

Ställ inte den här frågan om det finns en möjlighet att barnet redan kommit för två veckor sedan och ligger i barnvagnen bredvid kvinnan du frågar.

Läs även: Barn behöver mer fritid och mindre aktiviteter

4. ”Du ammar väl?”

Huruvida man väljer att amma eller inte är en mammas personliga val. Amning går bra att diskutera, men lägg inte en värdering i frågan eftersom att du inte vet vilka orsaker som ligger bakom ett val.

Läs även: 7 misstag alla gör med sina barn

5. ”Ska du inte börja jobba snart igen?” eller ”Ska du redan tillbaka till jobbet?”

Det är ingen annan som ska lägga sig i om och när man som mamma går tillbaka till jobbet, oavsett om det är snart eller senare.

Läs även: Hur en vanlig morgon som småbarnsmamma ser ut – egentligen

6. ”Njut av den här tiden!”

Du behöver inte överösa en nybliven mamma med fler råd. Hon har troligtvis hört tillräckligt med olika uppmaningar, lider av sömnbrist, hormonsvängningar och njuter när det passar henne att göra det.

Läs mer: Varning – denna dryck bör du aldrig ge ditt barn

7. ”När ska ni skaffa syskon?” eller ”Väntar ni redan nummer två?”

En nybliven mamma har alldeles tillräckligt att göra och ska inte behöva uppfylla förväntningar om fler barn eller tappa sina babykilon med blixtfart så att hon inte misstas för gravid.

Läs mer: 7 tips som ökar ditt barns självkänsla

8. Vad som helst om vikten

Du ska inte kommentera, oavsett gravid, nybliven mamma eller vilket annat tillstånd som helst, någon annans vikt. Oavsett om du menar väl och vill ge en komplimang så är det en persons ensak.

Läs mer: 5 saker du aldrig ska säga till ditt barn

9. ”Min bebis gjorde alltid/aldrig…”

Om du tänker säga något om ditt barn i syfte att skryta – låt bli. Kan du snarare erbjuda igenkänning och stöd, då är det fritt fram!

Läs mer: Barn med äldre mammor blir mer framgångsrika

10. ”Vilken söt tjej/kille!”

Är du osäker är det bättre att inte anta könet, eftersom att det kan bli ett irritationsmoment. Alla tjejer bär inte rosa och rosetter och det är inte bara killar som kan ha blått på sig.

Läs mer: 11 saker du aldrig skulle göra innan du fick barn – men gjorde direkt

11. ”Glöm inte sova när barnet sover”

Klyschiga råd har nyblivna mammor hört nog av. Erbjud istället avlastning eller en trevlig stund för umgänge för att pigga upp din vän som blivit förälder.

Källa: Parents.com, Cosmopolitan.com

BILD SHUTTERSTOCK

Mest läst