Trendar: InredningMat och dryckResor

11 saker du aldrig ska säga till en nybliven mamma

21 feb, 2017 
AvNanna von Knorring
Osäker på vilka ämnen som faller i god jord och vilka som inte gör det hos en nybliven mamma? Här är 11 saker du ska avstå från att påpeka eller åtminstone omformulera innan du frågar.
Annons
nybliven-mamma

En nybliven mamma går igenom mycket – med allt från förlossning, eventuella komplikationer eller förlossningsskador, ett nytt barn och en rejäl omställning i det vardagliga livet. Att som utomstående eller vän då ställa en ogenomtänkt fråga kan vara både klumpigt och okänsligt. Trots att det kan verka som en oskyldig fråga lönar det sig att tänka till en gång extra innan du ställer frågan så att du gör det på ett respektfullt sätt.


Här är 11 saker du inte ska säga till en nybliven mamma:

1. ”Det måste vara så skönt att vara ledig från jobbet”

Nu är det ju ingen semester en nybliven mamma är på. En nybliven förälder har mycket nytt att hålla koll på jämfört med rutinerna på jobbet.

Annons

2. ”Du ser så trött ut, sover du tillräckligt?”

Istället för att kommentera en mammas utseende på ett negativt sätt kan du, om du oroar dig för att hon har det tufft, fråga hur hon mår och erbjuda att hjälpa till med barnpassning, umgänge och städning i hemmet.

3. ”När kommer bebisen?”

Ställ inte den här frågan om det finns en möjlighet att barnet redan kommit för två veckor sedan och ligger i barnvagnen bredvid kvinnan du frågar.

4. ”Du ammar väl?”

Huruvida man väljer att amma eller inte är en mammas personliga val. Amning går bra att diskutera, men lägg inte en värdering i frågan eftersom att du inte vet vilka orsaker som ligger bakom ett val.

5. ”Ska du inte börja jobba snart igen?” eller ”Ska du redan tillbaka till jobbet?”

Det är ingen annan som ska lägga sig i om och när man som mamma går tillbaka till jobbet, oavsett om det är snart eller senare.

Annons

6. ”Njut av den här tiden!”

Du behöver inte överösa en nybliven mamma med fler råd. Hon har troligtvis hört tillräckligt med olika uppmaningar, lider av sömnbrist, hormonsvängningar och njuter när det passar henne att göra det.

7. ”När ska ni skaffa syskon?” eller ”Väntar ni redan nummer två?”

En nybliven mamma har alldeles tillräckligt att göra och ska inte behöva uppfylla förväntningar om fler barn eller tappa sina babykilon med blixtfart så att hon inte misstas för gravid.

8. Vad som helst om vikten

Du ska inte kommentera, oavsett gravid, nybliven mamma eller vilket annat tillstånd som helst, någon annans vikt. Oavsett om du menar väl och vill ge en komplimang så är det en persons ensak.

Annons

9. ”Min bebis gjorde alltid/aldrig…”

Om du tänker säga något om ditt barn i syfte att skryta – låt bli. Kan du snarare erbjuda igenkänning och stöd, då är det fritt fram!

10. ”Vilken söt tjej/kille!”

Är du osäker är det bättre att inte anta könet, eftersom att det kan bli ett irritationsmoment. Alla tjejer bär inte rosa och rosetter och det är inte bara killar som kan ha blått på sig.

11. ”Glöm inte sova när barnet sover”

Klyschiga råd har nyblivna mammor hört nog av. Erbjud istället avlastning eller en trevlig stund för umgänge för att pigga upp din vän som blivit förälder.

BILD SHUTTERSTOCK

Annons