Höstlovet är här, och oavsett om du har små eller stora barn finns det massor av roliga saker att hitta på. Här är 12 roliga tips på saker att göra i höstrusket.

1. Ordna Halloween-pyssel

Fixa en rolig Halloween-pysselstuga där hemma – det behöver varken vara avancerat eller dyrt. Måla spökansikten på mandariner med svart spritpenna, forma små fingrar av mandelmassa och tryck dit en skalad mandel som nagel eller gör en mysig spöklykta med hjälp av tomma glasburkar och silkespapper.

2. Baka

De flesta barn gillar att hjälpa till med att kavla, vispa och strössla! Baka ett gott bakverk tillsammans med barnen utan tidspress. Satsa på enkla saker som rulltårta, egen glass, chokladbollar, äppelpaj, cake pops eller hemgjord kola.

Läs även: 10 snygga bakverk som är perfekta till Halloween

3. Gå på museum

Många museer brukar ordna specialaktiviteter på höstloven – På Världskulturmuseet i Stockholm får barnen bland annat skapa solfjädrar och göra hjälmar av papper, på Livrustkammaren kan de gå på bokstavsjakt bland klänningar och vagnar och på Skansen kan du spöksyssla i pysselverkstad och gå med på kusliga vandringar. Hör av dig till museer nära dig och hör vad de erbjuder.

4. Plocka löv och gör lövtryck

En klassiker som är extra rolig på hösten. Gå tillsammans ut och leta efter de allra finaste löven som ni kan hitta, och när ni kommer hem lägger du ett löv på ett vitt pappersark. Vik pappret över lövet så att det hamnar mellan två lager papper. Visa hur man kan gnugga kritan på den överliggande delen av pappret för att skapa ett avtryck av lövet.

5. Testa på klättring

Lite äldre barn kan testa på klättring – många klättercenter erbjuder nämligen prova på-kurser.

6. Gör en läskig Halloween-film

Om ni vill satsa på ett större projekt som absolut kan ta hela höstlovsveckan – gör en egen film med Halloween-tema, eller annat valfritt tema. Låt ditt barn och ett par kompisar hitta på sin egen film, och anordna en filmvisning med popcorn när filmen är klar.

7. Sätt ihop en skattjakt!

Skattjakter är roligt för både barn och vuxna. Ordna en som du kommer på helt själv eller använd dig av färdiga mallar som går att hitta online.

8. Gå på dinosaurieutställning

Om du är i Stockholm under höstlovsveckan rekommenderas ett besök till Kulturhusets rum för barn. Dinosaurieutställningen ”Alla tiders dinosaurier” baserat på författaren Johan Egerkrans bok med samma namn pågår nämligen där just nu, perfekt för din dinousariefantasten.

Läs även Här är den gulligaste dinosaurie-experten du någonsin sett – se klippet

9. Ordna hemmabio

Hemmamys på höstlovet är ett måste, så se till att fixa en riktigt mysig hemmabiokväll. Gör egna biobiljetten som barnen kan använda för att komma in i ”salongen”, det vill säga soffan, släck ner hemma, poppa popcorn, skruva upp volymen och njut av en riktigt bra feelgoodfilm.

10. Utforska världen

Ett tips till de lite större barnen – sätt in en iPad till tvn eller en projektor och utforska världen i Google Earth. ”Åk” till Paris och besök Eiffeltornet, utforska gatorna i New York eller upptäck platser nära er som ni inte har sett förut.

11. Spela spel

Spelappar är kul, men när det är höstlov kan det vara kul att damma av de klassiska spel som du har hemma i förrådet. Plocka fram Monopol, UNO, vanliga kortspel eller Yatzy och låt nostalgin flöda.

12. Hitta på en dans

Sätt på ditt barns favoritlåt och skapa en koreografi tillsammans. Bjud in till ”uppvisning” för hela familjen när dansen är klar!

Läs även 2-åriga Maddie dansar i bilen – internet kan inte få nog

Utvald läsning

Femina