Trendar: InredningMat och dryckResor

12 saker du måste lära dig för att överleva i Sverige

12 jan, 2016 
AvFemina
Annons
svenska-skills2

1. Parera när du halkar

I stället för någon enstaka vintermånad har vi ett helt vinterhalvår. Därför utvecklar de flesta svenskar en enastående färdighet i att parera plötslig halka, som i princip kan inträffa när som helst mellan oktober och april.

 

2. Planera alkoholinköp i god tid

Blev du sugen på ett glas vin efter klockan 15 på en lördag? Tråkigt, det skulle du ha tänkt på tidigare i veckan.
Läs mer: Därför är det nyttigt att dricka champagne

 

3. Dedikera ditt liv åt att hitta ett hem

Vår bostadsbrist är nästan lika globalt känd som Ikea och ABBA. Så i samma veva som din förskolelärare frågar vad du vill bli när du blir stor, bör du också fundera på var du ska bo – och ställa dig i bostadskö. Och om du redan har ett bra hem: Lägg all vaken tid på att hitta ett bättre på Hemnet.
Läs mer: 5 bevis på att svenskar älskar sina hem

Annons

 

4. Ha en stark åsikt om Kungafamiljen

Sitter du bänkad med prinsesstårta framför alla kungafamiljens dop och bröllop, smygläser du Svensk Damtidning hos frisören – eller är du en stark motståndare till monarkin och anser att den bör avskaffas? Dags att bestämma dig!


5. Lär dig budgetera

Den 25 varje månad: ”Äntligen är jag rik, nu ska jag UNNA mig saker!”

Den 2 varje månad: ”Alltså VARFÖR är det så lång tid kvar till lön!”


6. Planera ditt liv 24 månader framåt

Ska du skaffa mobil, bredband, tv, gymkort eller i princip vilket abonnemang som helst? Det är lätt fixat, så länge du är beredd att teckna ett avtal på minst ett år – med ungefär lika lång uppsägningstid. Du har väl inte tänkt flytta någonstans?

 

7. Respektera köerna

Bostadskö, vårdkö, telefonkö – för att inte tala om alla vanliga köer. Vi ÄLSKAR att ställa oss längst bak i folksamlingar, utan att veta vad som händer längst fram. Tänk på att hålla behörigt avstånd! Man vill ju inte uppfattas som en som tränger sig.

Annons

 

8. Bemästra passiv aggressivitet

Känslan när någon tränger sig före dig i kön, och du funderar hela vägen hem på vad du borde ha sagt och gjort för att sedan klaga inför dina vänner som du vet kommer vara på din sida.

 

9. Låtsas som om ingenting har hänt

Någon annan: *Jag stötte precis in i den där stackaren. Lika bra att låtsas som om ingenting hänt, så slipper jag prata med en främling.*

Du: *Någon stötte precis in i mig. Lika bra att låtsas som om ingenting har hänt, så slipper jag prata med en främling.*

 

10. Inte komma för nära någon du inte känner

Försök hålla behörigt avstånd till övriga resenärer i kollektivtrafik, på kaféer och andra allmänna platser. Du vill inte riskera att komma närmare någon än vad du verkligen är nödgad att göra.


11. Ha en åsikt om vädret

Förr eller senare kommer du att behöva kallprata med en främling. Då gäller det att ha trumfkortet redo: vädret. Som tur är pryds minst tre löpsedlar i veckan med det senaste om alltifrån ”ryssvärmen” till ”chock-kylan” – gratis inspiration!

Annons

 

12. Kräva din kristna ledighet

Svenskar stoltserar gärna med landets sekularisering och att religion inte har någon som helst betydelse för oss. Ändå är vi aldrig sena på att kräva ledighet så fort något Jesus-relaterat dyker upp i kalendern. Gärna halvdagar innan och klämdagar efter också. Det är inte mer än rätt!
Läs mer: Så maximerar du din ledighet under 2016


AV JOEL LINDE

FOTO COLOURBOX

 

Missa inte att läsa:

Annons