Trendar: InredningMat och dryckResor

12 vackra babynamn med fornnordiskt ursprung

23 maj, 2018 
AvNanna von Knorring
Letar du efter inspiration till barnnamnet? Varför inte välja ett namn med fornnordiskt ursprung? Här listar vi tolv fina nordiska barnnamn, både flicknamn och pojknamn, som sticker ut.
Annons

Namn från nordisk mytologi och med fornnordiskt ursprung tros bli allt mer trendiga. Och många föräldrar till nyfödda barn har redan inspirerats av de äldre namnen, flera namn med fornnordiskt ursprung har nämligen redan tagit sig in på listan över de populäraste namnen som gavs till nyfödda år 2017.

Bland de riktigt populära fornnordiska namnen finns bland andra Astrid, Saga och Freja som alla ligger i topp tio över populäraste flicknamnen förra året.

Här är 12 vackra namn med fornnordiskt ursprung:

Fornnordiska flicknamn:

1. Embla

Ask och Embla var de två första människorna som skapades av Oden i nordisk mytologi. Namnet betyder ”liten alm”.

Antal personer med namnet i Sverige: 1536

2. Idun

År 2017 tog sig Idun in som ett nytt namn på listan över de 100 populäraste namnen som getts till nyfödda och hamnade på plats 98. Namnet betyder evig ungdom och i den nordiska mytologin var Idun just ungdomens gudinna.

Annons

Antal personer med namnet i Sverige: 1334

3. Signe

Den fornnordiska namnet Signe har ökat i popularitet de senaste åren och låg på plats nummer 21 över de populära flicknamnen år 2017. Namnet kommer från orden ”seger” och ”ny”.

Antal personer med namnet i Sverige: 19 634

4. Liv

Namnet Liv härstammar från det fornnordiska namnet hlif som betyder värn/skydd. I den nordiska mytologin var Liv en av två som överlevde ragnarök. Namnet var förr väldigt ovanligt, men har ökat i popularitet under 2000-talet.

Antal personer med namnet i Sverige: 7641

5. Edda

Namnet Edda kommer från fornisländskan och betyder anmoder/urmoder. I den nordiska mytologin var Edda en av de första kvinnorna.

Antal personer med namnet i Sverige: 624

6. Hilda

Flicknamnet Hilda är av fornnordiskt ursprung och Hild var en av Odens valkyrior. Namnet finns även i det isländska ordet för strid (hildr).

Annons

Antal personer med namnet i Sverige: 7783

Fornnordiska pojknamn:

1. Alvar

Alvar är ett fornnordiskt namn och tros vara en kombination av orden alf och krigare. Namnet har använts som dopnamn sedan 1800-talet, men har under de senaste 50 åren minskat i popularitet och finns i dag inte med på topp 100-listan i Sverige.

Antal personer med namnet i Sverige: 7047

2. Thor

Thor, en variant av namnet Tor, kommer från den fornnordiska guden Tor och betyder åska. Thor är i dag på plats 98 över de vanligaste namnen nyfödda pojkar fick år 2017.

Antal personer med namnet i Sverige: 2666

3. Joar

Joar är ett nordiskt namn som bland annat finns på runstenar, då skriver som Iuar. Namnet betyder ”hästkrigare” och har sakta ökat i popularitet, även om det än i dag är ett relativt ovanligt namn i Sverige.

Antal personer med namnet i Sverige: 1297

4. Vidar

Annons

Namnet Vidar är ett nordiskt namn som i den nordiska mytologin tillhör Odens ena son som är den starkaste efter Tor. Vidar tros betyda skogsman.

Antal personer med namnet i Sverige: 4922

5. Loke

Loke är ett namn som tillhörde en av asagudarna. Ursprunget och vad namnet betyder är dock oklart och det finns flera olika teorier, bland annat att namnet skulle ha betydelsen ”stänga” eller ”slutföra” i och med Lokes roll i Ragnarök.

Antal personer med namnet i Sverige: 4082

6. Frej

I nordisk mytologi var Frej en fruktbarhetsgud och namnet tros betyda ”herre”. Jämfört med den feminina formen av namnet, Freja, är mansnamnet i dag rätt så ovanligt.

Antal personer med namnet i Sverige: 1000

Källor: Svenska namn, Nordisk mytologi, Femina

Foto: IBL
Artikeln publicerades först på MåBra.

Annons