Den senaste tiden har förskolan och pedagogerna mest uppmärksammats i sammanhang som rör förskoleupproret #pressatläge. Över 27 000 medlemmar har i dagsläget slutit upp på Facebook för rätten till bättre arbetsmiljö på våra förskolor; mindre barngrupper, högre personaltäthet och färre kringuppgifter. Och 26 maj är det dags för manifestation på ämnet i åtta städer runt om i Sverige. Inte en dag för tidigt.

Förutom det givna – att de har ett av landets tuffaste yrken och får alldeles för dåligt betalt för det – här kommer 13 starka anledningar till att förskollärare är superhjältar!

 1. För att de torkar andras barns snor, bajs och ibland spyor hela dagarna. Här kunde listan slutat egentligen.
 2. För att de står ut med oss föräldrar och våra galna krav och idéer, att vi hämtar för sent, kommer för tidigt och aldrig kommer ihåg när det är planeringsdag.
 3. För att de ens orkar ha en pedagogik och sätta upp olika teatrar och sångframträdanden med alla dessa barn. Tänk bara kraften som krävs för att att organisera ett LUCIATÅG med ETTÅRINGAR!
 4. För att de av någon helt oförklarlig anledning lyckas få barnen att äta (mycket) av sådant (GRÖNSAKER?) som hemma bara är ”Neeej – jätteäckligt!”
 5. För att de lyckas hålla tyst (samt god min) om all sjuk info de får om föräldrarna av barnen (”Mamma har jättemycket skägg på snippan!”).
 6. För alla sjukdomar de utsätts för och drabbas av. Hur många gånger pallar en människa med att vara magsjuk? Slopade karensdagar borde ju vara ett minimikrav!
 7. För alla äckliga utslag, vårtor, eksem, sår, löss (och maskar!) som de måste pilla med – på andras barn.
 8. För att de tar solkräms-fajten. Varje dag. På trettio korviga och vrålande ungar som bara vill springa ut och rulla sig i gruset. Samtidigt.
 9. För att de tar vinterklädes-fajten. Varje dag. På trettio korviga och vrålande ungar som bara vill springa ut och rulla sig i snöslasket. Bara vantarna kan ju få den mest luttrade småbarnsförälder att fundera på att lägga ut barnen på Blocket. Hur svårt ska det vara att få i tummen? Och att få ut allt grus?
 10. För att de kan behålla lugnet när trettio ungar slåss om samma pinne och sedan blir simultankissnödiga.
 11. För att de lyckas komma på snillrika sätt att kringgå att allt blir ”nej” och ”ajaj” hos minimänniskorna. Att det ens finns så mycket tålamod i världen?
 12. För att de lyckas lära känna alla barn så himla bra och vet allt om ALLA barnens personligheter. I en megagrupp av stimmiga kids.
 13. För att de får barnen att vara så väluppfostrade. Allt en inte lyckas med hemma. Sitta tysta och vänta på mat, alltid tacka för maten, äta utan att leka med maten. Klä på sig själva, STÄDA UNDAN LEKSAKER – hur gör de?

Så – nästa gång du hämtar ditt barn, passa på att säga ett stort TACK till förskolepersonalen!

Manifestationer för #pressatläge kommer att ordnas i Stockholm, Malmö, Göteborg, Sundsvall, Eskilstuna, Umeå, Norrköping och Skellefteå. Alla är välkomna att delta. Läs mer om upproret här.

Läs också: Här är förskollärarnas egna berättelser om #pressatläge

Läs också: Personal och föräldrar gör uppror – vittnar om en förskola i djup kris.

Läs också: 9 likheter mellan småbarn och en riktigt dålig chef

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: