Trendar: InredningMat och dryckResor

14 fantastiska kvinnor som förändrar världen

07 mar, 2018 
AvMalin Karlberg
Världen är fylld av starka, modiga och inspirerande kvinnor vars arbete och engagemang förändrar världen i en positiv riktning. Här listar vi 14 viktiga kvinnor som är värda att hylla lite extra.
Annons

Prisade journalisten och författaren Sheryl WuDunn är en av krafterna bakom hjälporganisationen Half the Sky, som arbetar för att förtryckta kvinnor i utvecklingsländer ska få chans till utbildning och jobb. Hennes motto är att så länge flickor och kvinnor inte får samma möjligheter till utbildning och arbete som män kan världen inte nå sin fulla potential. Och det är helt enkelt slöseri med resurser. Läs mer om Sheryl WuDunn här!

Miljöaktivisten Polly Higgins är föreläsare och författare till Eradicating Ecocide och Earth is our Business. Hon har genom massivt arbete och föreläsningar runt om i världen byggt upp ett internationellt nätverk med likatänkande, både civila och jurister, som alla har som mål att ”ecocide” – begreppet för livsmiljöförstörelse – ska kunna dömas som ett brott i domstol. Läs mer om Polly Higgins här!

Annons

Kelly McGonigal föreläsning om hur man blir vän med sin stress är en av världens populäraste Ted Talks, med över 15 miljoner lyssnare. Kelly McGonigal använder sig av ny, klinisk forskning när hon föreläser – och hennes budskap är att stress är inte farligt eller dåligt för oss så länge vi hanterar den på rätt sätt. Läs mer om Kelly McGonigal här!

Esther Perel, parterapeut, sexterapeut och författare, har rest jorden runt för att ta reda på varför det moderna förhållandet innehåller så lite sex. Hon har bland annat skrivit bestsellern Vill ha dig – att hålla lusten levande i långa förhållanden. Läs mer om Esther Perel här!

Annons

Maria Strømme jobbar med partiklar så små att vi inte ens kan förstå det. Men resultaten av nanoteknik har enorm betydelse – och är en del av lösningen till vår framtida överlevnad. Maria arbetar aktivt för att synliggöra nanotekniken för fler och för att locka tjejer till tekniska yrken.

Hon blev utsedd till Årets svenska kvinna 2016 av Swea International

och har tillsammans med sin forskargrupp uppfunnit alg-

batteriet och materialet Upsalite. Läs mer om Maria Strømme här!

Historien gav oss fyra osanna ansiktsfärger som fortfarande används för rasdiskriminering. Angélica Dass har med sin kamera skapat ett verk som suddar ut vår föreställning om indelningarna, och som dessutom bidrar till samhörighet och vänskap. Hon är aktuell med det ständigt växande fotoprojektet Humanae. Läs mer om Angélica Dass här!

Annons

Hennes tankar och ord har delats ut till tusentals svenska

skolelever och inspirerat både modehuset Dior och artisten

Beyoncé. Chimamanda Ngozi Adichie från Nigeria, som bland annat skrivit boken Alla borde vara feminister, är en

av vår tids främsta kvinnorättskämpar – en roll som inte är

helt utan avigsidor och förutfattade meningar. Läs mer om Chimamanda Ngozi Adichie här!

Eman

Annons

Mohammed hittar historierna vid sidan av kriget – och dokumenterar

dem för resten av världen att se. Det handlar om vardagslivet

som trots allt pågår. Om kvinnorna som lever sina liv i skuggan

av männen och vars öden det sällan tas någon notis om. Hon fotograferar och sprider sina bilder så att man som betraktare erkänner och inser följderna av krig. Läs mer om Eman

Hon valde läkaryrket för att göra världen bättre. Så träffade Gunhild Stordalen miljardären Petter och såg chansen att göra ännu mer. Hennes engagemang för miljö och hälsa verkar outtömligt – inte ens hennes svåra sjukdom kan stoppa det. Gunhild är bland annat grundare och vd för Eat Foundation – och menar att vad vi äter är den viktigaste frågan för vår framtid. Om vi tar ett helhetsgrepp

Annons

om maten kan vi bekämpa nästan

alla dagens kollektiva utmaningar. Läs mer om Gunhild Stordalen här! 

Ingen har sålt böcker som J K Rowling sedan historien om Harry Potter förtrollade världen. Det har gjort henne lika rik som Joakim von Anka, men tvärtemot hans legendariska snålhet så skänker hon bort mycket av det hon har. Ett stort hjärta som påverkar framtiden för tusen och åter tusen. Läs mer om J K Rowling här!

Våldtäkt är visserligen ett brott i Indien – men det har inte hindrat förövarna nämnvärt. Nu börjar Indiens kvinnor få nog. Särskilt den yngre generationen gör sin röst hörd och kräver förändringar. En av dem är DJ:n Varnika Kundu som jobbar för att förändra Indiens kvinnosyn, bland annat genom kampanjen #AintNoCinderella, som uppstod efter att hon polisanmält två män som överfallit henne. Läs mer om Varnika Kundu här!

Annons

Hon var sex år när hon kom till Sverige från Iran. Som grundare av organisationen TRIS, Tjejers rätt i samhället, är Mariet Ghadimi

i dag en prisad och stark kraft mot hederskulturen där unga

kvinnor fortfarande blir bortgifta mot sin vilja. Nyligen fick hon Raoul Wallenberg-priset för sitt mångåriga arbete för att uppmärksamma hedersrelaterat våld i Sverige – bland annat genom att skapa opinion, träffa politiker och beslutsfattare och skriva debattartiklar. Läs mer om Mariet Ghadimi här!

En bra bit in på 2000-talet dör fortfarande kvinnor på grund av något som borde vara det mest naturliga i världen. De föder barn. Skillnaden mellan liv och död handlar om geografi och resurser – något forna supermodellen Christy Turlington valt att inte acceptera. Hon har grundat och driver organisationen Every Mother Counts, vars syfte är att göra graviditet och förlossning tryggare för alla kvinnor i världen. Läs mer om Christy Turlington här!

Annons

Oprah Winfrey är talkshowdrottningen framför andra. En tv-legend, en musa, en kvinnornas inspiratör och välgörare. Även om ryktet om en framtida presidentkandidatur visar sig överdrivet så är hennes nya mission ändå tydlig: Att ena ett splittrat Amerika. Hon är aktuell som programledare och reporter för tv-serien Divided i 60 Minutes och medverkar i ett nytt välgörenhetsprojekt tillsammans med matjätten Kraft Heinz, Mealtime Stories, som skänker 10 procent av överskottet från sålda produkter till projekt som arbetar mot hungersnöd. Läs mer om Oprah Winfrey här!

Annons