Trendar: InredningMat och dryckResor

14 härliga smultronställen att besöka längs västkusten

17 jul, 2017 
AvThowe Wagner Larsson
Västkusten, av många även kallat Bästkusten, är ett populärt resmål för hela Sverige och även utländska turister. Här är havet nära, sandstränderna är långa, fisk och skaldjur är paradrätter och det stilla lugnet är ofrånkomligt. Vi har samlat 14 guldkorn att besöka nästa gång du är på Sveriges härligaste kust.
Annons

Många visor är skrivna med västkusten i åtanke och vi förstår absolut vad det är som förtrollar konstnärer, författare, artister och även sedvanliga semesterfirare. Västkusten har något speciellt och vi har samlat 14 smultronställen som har det där lilla extra.

14 guldkorn att besöka längs västkusten:

1. Borgmästargården, Falkenberg

I år vann de utmärkelsen ”Årets Stjärnskott” i White Guide med motiveringen: ”För att på rekordtid ha tagit sig till elitnivå med hjälp av säsongsanpassade bakverk på lokalproducerade ingredienser där allt paketeras på bästa sätt av den kaffe-­ och tekunniga personalen.”

2. Pater Noster, Marstrand

Övernatta i en fyrvaktarbostad med skumpa och ostron och bad i vedeldad tunna. Ta ribbåten tillbaka med stor chans att se sälar sola på klipphällarna.

3. Botaniska trädgården, Göteborg

Europas största botaniska trädgård är belägen i Göteborg med både vanliga och sällsynta växter. Ta med en picknickkorg och slå er ned på valfri gräsplätt eller ta en fika på någon av caféerna. Glöm inte att köpa hem några blommor vid entrén!

Annons

4. Johans krog, Marstrand

En av de bästa restaurangerna på Marstrand enligt många. Kul kuriosa: författaren Per Hagman jobbar där (vår systersajt Café har gjort en intressant intervju med ”Sveriges enda riktiga playboy”, läs den här!).

5. Hotell Pigalle, Göteborg

Favorithotellet för it-människor och syns ofta på Instagram. Till och med Vogue gillar Pigalle: ”An über-luxe suite stocked with pretty much everything a luxury lover could want”, skriver Kat Odell.

6. Nordiska Akvarellmuseet, Skärmhamn

Museet, som är tillägnat akvarellkonsten, är ritat av arkitekterna Niels Bruun och Henrik Corfitsen. Museet visar konst av bland andra Salvador Dali, Bill Viola, Louise Bourgeois och även svenska konstnärer Elsa Beskow, Anders Zorn och Lars Lerin. Finns en mysig uteservering precis vid vattnet att avnjuta en lunch på.

7.  Apelviken, Varberg

En lyxig campingplats med roliga aktiviteter som vindsurfing och stand up paddle. Finns även en stor pool, barnklubb och barer för de äldre. Invid campingen ligger den långa, långgrunda sandstranden med både klippor och badbrygga.

Annons

8. Mellow Café och Bistro i Strömstad

Härlig uteservering mitt i stan med en löjligt god (och stor!) Oreo-cheesecake.

9. Båstad strand, Båstad

Båstad erbjuder många vackra havsbad och på Bjärehalvön är samhället omgivet av hav till tre fjärdedelar. På Skansenbadet finns det även ett kallbadhus och åker du dit under sommaren har du goda möjligheter till att se tennis i världsklass.

10. Rökeriet i Strömstad, Strömstad

Enligt White Guide en av Sveriges bästa sommarkrogar. Bara den utmärkelsen är skäl nog att besöka Rökeriet!

11. Tylösand, Halmstad

Med en 7 kilometer lång sandstrand med finkornigt sand och vackra dyner brukar Tylösand kallas flaggskeppet bland Halmstads stränder.

12. Skrea strand, Falkenberg

Den två kilometer långa stranden med höga sanddyner och västkustens längsta badbrygga lockar årligen både inhemska och turister till Falkenberg.

Skrea strand är långgrund, barnvänlig och rymlig – även under högsäsong.

13. Koster, Strömstad

Ta båten från Strömstad över till Kosteröarna, hyr en cykel och upptäck en av Sveriges vackraste platser. Eller hyr en kajak och se öarna från vattnet. Här har konstnären och kreatören Lena Cronqvist även sin ateljé.

14. Åstol, Bohuslän

Åstol är en klippö mitt i havet i södra Bohuslän där motortrafik knappt existerar. Perfekt för dig som verkligen vill ha lugn och ro. Njut av skaldjursbufféer och gå en guidad vandring på ön.

Artikeln publicerades först på ELLE.

 

Annons