Artikeln innehåller reklamlänkar

Att vänta barn och bli förälder är en omvälvande tid för såväl mammor, pappor som närstående. Oavsett om du lever i ett hetero- eller homosexuellt förhållande, är ensamstående eller adopterar så är frågorna inför det nya livet många. Dessutom slutar inte frågorna vid barnets nedkomst – den första tiden och hela uppväxten kantas av nya utmaningar.

Gravidappar erbjuder i dag mycket information, men det finns även många informativa och i vissa fall även underhållande böcker för föräldrar som erbjuder igenkänning och tips utan några pekpinnar. Här listar vi 15 bra böcker – som behandlar allt från graviditeten till de första åren med barn.

1. Att föda: En barnmorskas tankar, råd och erfarenheter av Gudrun Abascal

En bok för alla blivande föräldrar som vill ha svar på frågor om kroppen, förlossningen och allt däromkring. Den erfarna barnmorskan Gudrun Abascal delar med sig av sin kunskap, vägleder och informerar om förlossningen ur flera perspektiv. Läs mer och köp här (länk till Bokus).

2. Föda utan rädsla av Susanna Heli

Oro inför en förlossning är vanligt och i Föda utan rädsla ger Susanna Heli sina mest effektiva verktyg för att undvika rädslan och stressen som kommer med den, oavsett om du är förstföderska eller omföderska. Boken syftar till ge redskapen – andning, avspänning, rösten och tankens kraft – som hjälper dig att få en positiv upplevelse vid förlossningen. Läs mer och köp här (länk till Adlibris).

3. Mammaroll och snippkontroll: Du och din kropp året efter förlossningen av Mia Fernando och Louise Winblad

En bok av fysioterapeuten Mia Fernando och Louise Winblad, även känd som serietecknaren och bloggaren Hej hej vardag, som riktar sig till nyblivna mammor och tar upp frågorna som många ställer sig efter förlossningen, men som många ofta blir ensamma med. Vad händer i kroppen, vad är normalt och vad ska man egentligen behöva stå ut med. Läs mer och köp här (länk till Adlibris).

4. Vi ska ha barn: handbok i jämställd föräldraskap av Marie Björk

En bok om jämställt föräldraskap för både mammor och pappor, eftersom båda är precis lika vilsna när det kommer till att bli förälder första gången. Boken synar normer kring hur en mamma respektive en pappa ska vara och ger tips, analyser samt personliga berättelser kring jämställt föräldraskap. Boken riktar sig till olika familjekonstellationer och kan även läsas av par som redan har barn. Läs mer och köp här (länk till Adlibris).

5. Vattnet går av Nina Campioni och Gudrun Abascal

Vattnet går är en gravidbok av barnmorskan Gudrun Abascal och journalisten Nina Campioni som även driver en podcast med samma namn. Boken ger svar på många frågor man har när man väntar barn och är nybliven förälder – allt från förlossning, krämpor, träning och kläder till den första tiden och relationen till partnern. Boken vänder sig till såväl den gravida, partnern och andra närstående. Läs mer och köp här (länk till Adlibris).

Läs också: Nina Campioni släpper gravidbok: ”Det här borde alla blivande mammor lära sig”

6. Med känsla för barns självkänsla av Petra Krantz Lindgren

En bok om självkänsla och hur föräldrar kan uppmuntra den hos barnen så de gillar sig själva, vågar gå sin egen väg, kan ta konstruktiv kritik och lär sig lyssna på både sig själva och andra. Boken berör även ledarskap, kommunikation och konflikthantering, något författaren Petra Krantz Lindgren som beteendevetare föreläser om. Läs mer och köp här (länk till Adlibris).

7. Hormoner & hemorrojder: sanningen om småbarnslivet av Sofia Falk och Therese Krupa Syllner

För dig som vill läsa något humoristiskt och med en stor dos igenkänning. Från hormoner och hemorrojder till bajskatastrofer – den här boken erbjuder många skratt och roliga illustrationer. Läs mer och köp här (länk till Bokus).

8. Brev till en nybliven förälder: Ett feministiskt manifest i femton punkter av Chimamanda Ngozi Adichie

Chimamanda Ngozi Adichie skriver ett brev till en väninna som fått en dotter. Brevet består av femton råd till en nybliven förälder och berör bland annat jämställt föräldraskap, feministiska föräldrar och hur man lär barnen att bli trygga i sig själva. (länk till Bokus)Läs mer och köp här (länk till Adlibris).

9. Lek istället för bråk: 64 lekar för att förenkla vardagen med barn av Lisa Mannberg

En bok som ger praktiska tips till föräldrar som med hjälp av lek vill få till en roligare vardag med färre konflikter och trots. Skriven av pedagogen och småbarnsföräldern Lisa Mannberg är boken fylld av roliga vardagslekar som för familjelivet enklare och framförallt – mer lekfullt! Läs mer och köp här (länk till Bokus).

10. Den ultimata föräldraguiden av Kodjo Akolor och Olga Nikrasova

Föräldrarollen kantas av utmaningar och den här guiden vill, utan pekpinnar och onödiga råd, guida blivande och nyblivna föräldrar genom att berätta författarnas egen berättelse. Med en positivt synsätt och humor vill Kodjor Akolor och Olga Nikrasova inspirera och stötta till småbarnsår där du hinner ha kul på vägen. Läs mer och köp här (länk till Adlibris).

Läs också: Kodjo och Olga skrev en bok om hur man blir förälder på sina egna villkor

11. Pappalogi: Handbok för pappor från produktionssex till vab av Manne Forssberg

Pappalogi är en handbok som riktar sig till både blivande och nyblivna pappor och sträcker sig från den tidiga graviditetens funderingar (när vågar man vara glad och när får man berätta?) till inskolning på förskolan. Boken innehåller råd, svar på frågor, intervjuer och personliga betraktelser och tar även upp parrelationen och prövningar man utsätts för som föräldrar. Läs mer och köp här (länk till Bokus).

12. Dålig mamma eller superkvinna? Barn och karriär – så klarar du de orimliga kraven av Therese Albrechtson och Maria Otterling

I Dålig mamma eller superkvinna? intervjuas en mängd framgångsrika kvinnor som även är mammor om problemen de mött när de velat satsa på både sin karriär och på att vara mamma. Hur har de löst det praktiskt och vilka fördomar har de mött? Bland kvinnorna finns bland andra Jessica Almenäs, Karin Adelsköld, Elaine Eksvärd samt flera framstående politiker. Läs mer och köp här (länk till Adlibris).

13. Skit i mössan! 59 myter och missförstånd kring barn och föräldrar av Åsa Erlandson och Eva Thimgren

En bok som synar 59 vanliga myter som sprids föräldrar emellan och som många har vuxit upp med i tron att de stämmer. Vetenskap och experter reder i denna bok ut hur det verkligen ligger till och boken passar både för den som vill stilla oron och den som bara vill lära sig mer. Läs mer och köp här (länk till Bokus).

14. Stora träningsboken för gravida av Jessica Almenäs och Lovisa Sandström

Om du vill träna igenom hela graviditeten och lära dig mer om din kropp kan den här boken vara något för dig. I boken ger träningscoachen Lovisa Sandström och journalisten Jessica Almenäs tips och råd, skonsamma övningar och träningsprogram för varje trimester samt delar med sig av egna erfarenheter av att träna som gravid. Läs mer och köp här (länk till Adlibris).

15. Växa och upptäcka världen: tio steg i barnets mentala utveckling av Frans X Plooij och Hetty Van De Rijt

En bästsäljare bland föräldraböcker världen över. Boken fokuserar på tio stadier i barnets psykiska utveckling under dess första 20 månader i livet samt vad de innebär. Läs mer och köp här (länk till Bokus).

Läs även:
8 fantastiska böcker som alla borde läsa för sina döttrar

20 böcker du sett hemma hos alla dina vänner

8 böcker som hjälper dig att bli mer ekonomisk

Mest läst