kroppsaktivism

Instagram har svämmat över av olika konton som vill visa att det är okej att se ut som man gör, vare sig man är lång, kort, tjock eller smal.

Stina Wollter har dansat glädjedans i nästan inga kläder alls och stolt visat upp sin kropp. Likaså har Karin Adelsköld stått för en av de mest hyllade bikinibilderna på nätet i år, en bild som lades ut med texten: ”Så får du en bikinikropp. Ta en bikini. Ta en kropp. Klart!”

Men det är inte bara på sociala medier som kroppsaktivismen har blomstrat. Även stora företag har valt att omvärdera sin syn på hur modellernas kroppar ska se ut, och vi har fått se flera exempel på reklam med kurviga, färgade, gamla och håriga kroppar.

Språkrådet och Språktidningen valde att ta med ”kroppsaktivism” som ett av årets nyord, och vi förstår varför. Ta bara en titt på några av alla härliga kroppar som vi har skrivit om under året:

Karin Adelskölds bikinibild gör succé

Karin Adelsköld ledsnade på kroppshetsen och lade ut en ärlig bikinibild på Instagram med texten: ”Så får du en bikinikropp. Ta en bikini. Ta en kropp. Klart!”

Mia Skäringers hyllade text om kvinnokrav

”Jag låter aldrig nagellacket torka innan jag drar på mig strumpbyxor så om du tittar närmare ser du mörkröda färgklickar på vaderna och fåror på tumnaglarna där lacket skavts av.”

De slutade retuschera modellerna – gör succé

Klädmärket Aerie slutade retuschera modellerna och ökade sin omsättning med 20 procent under 2015. 2016 började ännu bättre: Första kvartalet ökade försäljningen med 32 procent.

Modellen ger ut bikinilinje för ALLA kvinnokroppar

Ashley Graham skapade stora rubriker när hon som första ”plus size”-modell hamnade på omslaget av Sports Illustrated. Sedan dess har hon hyllats för sitt arbete för kvinnor som inte känner sig representerade i de rådande skönhetsidealen.

Kändiskvinnor poserar helt oretuscherade

Alicia Vikander, Nicole Kidman, Uma Thurman, Kate Winslet, Julianne Moore, Penelope Cruz, Jessica Chastain, Helen Mirren och många fler valde att ta ställning mot skeva ideal.

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: