Vår plats i syskonskaran påverkar oss på en rad olika sätt och tidigare forskning har visat bland annat att småsyskon är bättre bilförare och att yngsta syskonet ofta är favoritbarnet. Men vi vill nu slå ett slag för familjens förstfödda barn – här är 3 starka fördelar med att vara äldsta syskonen!

1. Forskning tyder på att äldsta barnet har högre IQ i genomsnitt än sina yngre syskon. I en studie från 2007 gjord på 250 000 norska ungdomar hade förstfödda män en genomsnittlig IQ 2,3 poäng högre än sina yngre bröder.

2. Att bana väg för sina syskon betyder att äldsta barnen lär sig ett seriöst ansvar tidigt i livet. Enligt Jeffrey Kluger, författare till boken The Sibling Effect: What the Bonds Among Brothers and Sisters Reveal About Us, brukar äldsta syskonet vara den i familjen som mest fokuserar på lojalitet och traditionell prestation. Som ett resultat ses de ofta som mer lydiga och ansvarsfulla.

3. Inte bara är äldsta barnet ofta bättre i skolan, de kan också bli mer framgångsrika i den professionella världen. Enligt psykologen och professorn Ben Dattner från New York University är förstfödda mer prestationsinriktade och måna om att glädja sina föräldrar. Forskning tyder också på att de tenderar att dominera sina yngre syskon som en slags myndighetsfigur, vilket gör dem mer beredda att ta ledarroll i den professionella världen.

Läs även:

Dina syskon kan vara de viktigaste personerna i ditt liv

12-åringen förlöste sin lillebror: ”Bästa stunden i mitt liv”

Åldersskillnaden mellan syskon är oviktig för eventuella framtida framgångar

Artikeln publicerades först på ELLE.