Trendar: InredningMat och dryckResor

35 svenska slott och trädgårdar att besöka i sommar

07 maj, 2020 
AvFemina
Pampiga slott, lummiga parker och prydligt ordnade alléer. Titta på keramik i slottsbodar, strosa i romantiska orangerier, fika i slottskaféer eller gå på en guidad tur genom historien i sommar. Här är några godbitar du inte får missa i sommar!
Annons

Skåne

Tage Andersens lusthus i Norrvikens trädgårdar i Båstad. Foto: Jurek Holzer/ TT
Tage Andersens lusthus i Norrvikens trädgårdar i Båstad. Foto: Jurek Holzer/ TT

Norrvikens trädgårdar

Utanför Båstad ligger en trädgårdsanläggning på 14 hektar med bland annat en barock-, renässans-, japansk- och vattenträdgård. I Orangeriets restaurang serveras mat som hyllar det närodlade, och i Norrvikens butik kan du köpa inredning och antikviteter

Var: Båstad

Fredriksdals museer och trädgårdar

Ett friluftsmuseum med trädgårdar och djur, uppbyggt kring en herrgårdsliknande ­huvudbyggnad. Under söndagar kan barn följa med och mata djuren, och i juli är det premiär för Historien får liv – en tidsresa med dans och sång genom Fredriksdals århundraden.

Var: Helsingborg
Hemsida: fredriksdal.se

Josef Franks flora på Sofiero slott sommaren 2020. I samarbete med Svenskt Tenn. Foto: Sofiero Slott
Josef Franks flora på Sofiero slott sommaren 2020. I samarbete med Svenskt Tenn. Foto: Sofiero Slott

Sofiero slott och slottsträdgård

Ett slott med en stor slottsträdgård beläget precis vid Öresund. Blomningen av Sofieros rododendronbuskar är en årlig höjdpunkt i parken, som också huserar ett flertal konserter under sommaren. I sommar hålls dessutom en utställning av formgivaren Josef Franks blommande textilier.

Annons

Var: Laröd
Hemsida: sofiero.se

Krapperups slott och park

Slottet är en av Skånes äldsta med anor från 1300-talet. Intill finns en park med slingrande stigar, porlande bäckar och exotiska träd. Under sommaren hålls operakonserter och vandringsteater i skymningen.

Var: Höganäs
Hemsida: krapperup.se

Svaneholms slott . Foto: Staffan Andersson/TT
Svaneholms slott . Foto: Staffan Andersson/TT

Svaneholms slott

Slottet är från 1530-talet och dess läge ute på en holme i Svaneholmssjön gör det till något alldeles extra! Här finns restaurang, museum, butik och ett vackert naturområde alldeles intill.

Var: Skurup
Hemsida: svaneholmsslott.se

Häckeberga slott

Ett slott i fransk renässansstil från 1873 som ligger på en holme i Häckebergasjön mitt i det vackra skogsområdet med samma namn, bara en halvtimme från Malmö. Endast öppet för gäster på hotellet och restaurangen.

Var: Genarp
Hemsida: hackebergaslott.se

Ålderdomlig bymiljö med korsvirkeshus i närheten av Christinehofs slott. Foto: Staffan Andersson/ TT
Ålderdomlig bymiljö med korsvirkeshus i närheten av Christinehofs slott. Foto: Staffan Andersson/ TT

Christinehofs slott

Slottet uppfördes år 1737–1741 i tysk barockstil och har fått behålla sin 1700-tals charm än idag. Slottet ingår i Christinehofs ekopark vars syfte är att värna, vårda och visa de natur- och kulturmiljöer som finns i området. Parken är alltid öppen för allmänheten.

Annons

Var: Brösarp
Hemsida: christinehofsekopark.se

Malmö

Katrinetorp park och trädgårdar

Njut av sju trädgårdar i olika stil. Här finns bland annat en engelsk trädgård och en rosenträdgård. Passa på att besöka det mysiga trädgårdskaféet.

Var: Malmö
Hemsida: malmo.se/katrinetorp

Östergötland

Vadstena slott

Sveriges bäst bevarade renässansslott är beläget vid Vättern och uppfördes som försvarsanläggning av kung Gustav Vasa på 1500-talet. Det byggdes sedan ut för att hans son Magnus skulle kunna bo där, och Magnus bror Johan III gjorde sedan om det till det renässansslott det är idag.

Var: Vadstena
Hemsida: vadstenaslott.com

Småland

Kalmar slottskafé. Foto: Maddoc Photography
Kalmar slottskafé. Foto: Maddoc Photography

Kalmar slott

Slottet byggdes på 1100-talet som ett försvarstorn och blev sedan en större försvarsborg. Under 1500-talet förvandlades det till ett ­renässansslott av Vasakungarna Gustav I, Erik XIV och Johan III. Det är i dag öppet för allmänheten med flera musikevenemang, barnaktiviteter och guidningar.

Annons

Var: Kalmar
Hemsida: kalmarslott.se

Södermanland

Öster Malma slott och wildlife park Barockslottet

Öster Malma slott har legat vid Malmasjön i snart 350 år och ägs av Svenska jägareförbundet. Utöver Hotell och viltrestaurang är den riktiga upplevelsen Öster Malma Wildlife Park. I parken får man möta älg, mufflon, kron- och dovhjort, vildsvin och en rad fåglar. Vid parkens entré ligger Kafé Jägarboden som har öppet på sommaren.

Var: Nyköping
Hemsida: ostermalma.se

Sparreholms slott

Slottet innehåller idag ett bilmuseum med en av Europas finaste bilsamlingar från 1900-talets början, ett vagnslider där det finns ett jukeboxmuseum, ett cykelmuseum och ett telefonmuseum. I anslutning till slottet finns ett hästcenter och slottets retrobistro där du både kan äta och fika.

Var: Flen
Hemsida: sparreholmsslott.com

Tullgarns slottskök bjuder på rejäl och avundsvärd inredningsinspiration. Foto: Alexis Daflos, Kungliga Hovstaterna.
Tullgarns slottskök bjuder på rejäl och avundsvärd inredningsinspiration. Foto: Alexis Daflos, Kungliga Hovstaterna.

Tullgarns slott och park

Gustaf V och drottning Viktorias sommarslott, byggt på 1720-talet, är delvis öppen som museum mellan juni och augusti. I slottsparken finns lindar och alléer som gjorda för en picknick och i orangeriet säljs picknickorgar att ta med sig ut i parken.

Annons

Var: Södertälje
Hemsida: kungligaslotten.se

Ericsbergs slott

Pampigt barockslott från 1600-talet där tv-serien Stjärnorna på slottet har spelats in. Här finns en stor slottspark, butik och kafé, museum och guidning.

Var: Katrineholm
Hemsida: ericsberg.se

Stora Sundby slott
Foto: Stora Sundby slott

Stora Sundby slott

Beläget vid Hjälmarens strand kan Stora Sunby slottspark besökas mot en liten avgift, och i Orangeriet finns Kafé Slottstäppan. Sagoslottet är uppbyggt med fyra torn efter årstiderna, tolv små torn för månaderna, 52 rum för årets alla veckor och 365 fönster, som årets dagar.

Var: Alberga
Hemsida: storasundby.com

Västergötland

I Gunnebo Slottsrestaurang serveras ekologisk mat efter säsong. Foto: Lina Ikse
I Gunnebo Slottsrestaurang serveras ekologisk mat efter säsong. Foto: Lina Ikse

Gunnebo slott

Slott i nyklassisk stil med anlagda trädgårdar samt restaurang och kafé, öppet alla dagar, året runt. På torsdagar erbjuds gör-det-själv-måltider på ekologiska råvaror, och den första helgen i september hålls en ekologisk matmarknad med försäljning, provsmakning och andra aktiviteter.

Annons

Var: Mölndal
Hemsida: gunneboslott.se

Jonsereds trädgårdar

De fyra trädgårdskvarteren invigdes 2014 och är en fri tolkning av den trädgård från 1800-talet som tidigare låg på ­platsen. Här är öppet alla dagar i veckan med möjlighet att vila benen i ­trädgårdskaféet.

Var: Jonsered
Hemsida: partille.se

Nääs slott

Nääs är Skandinaviens bäst bevarade sena 1800-talsmiljö och är känt för sin slöjdutbildning. Här kan du gå en guidad tur av slottet och titta på någon av konstutställningarna, eller snickra tillsammans med barnen i Mulle Mecks snickeriverkstad.

Var: Lerum
Hemsida: naas.se

Kungssalen i Läckö Slott. Foto: Håkan E Bengtsson
Kungssalen i Läckö Slott. Foto: Håkan E Bengtsson

Läckö slott

Vackert beläget på en udde i Vänern och öppet för allmänheten under sommaren. Det uppfördes som en biskopsborg år 1298 och utvecklades sedan till ett pampigt barockslott under 1600-talet.

Var: Lidköpings kommun
Hemsida: lackoslott.se

Halland

Tjolöholms slottsträdgård. Foto: Will Rose
Tjolöholms slottsträdgård. Foto: Will Rose

Tjolöholms slott

Slottet som stod färdigt år 1904 sägs vara en av Sveriges märkligaste byggnader. Godset har en brittisk, elisabetansk stil och är Nordens främsta Arts and Crafts-anläggning. Det är öppet för allmänheten ­genom guidade visningar.

Annons

Var: Kungsbacka
Hemsida: tjoloholm.se

Bohuslän

Thorskogs slott

Thorskogs Slott byggdes år 1892 av varvspatron Petter Larsson och har blivit utsedd till ”Årets hotellslott”, med massvis av aktiviteter. Under en vistelse på Thorskogs slott kan du bland annat besöka den idylliska Skogsgläntan, och till och med vaska guld.

Var: Torskog
Hemsida: thorskogsslott.se

Stockholm

Drottningholms Slottspark. Foto: Raphael Stecksén/ Kungliga Hovstaterna
Drottningholms Slottspark. Foto: Raphael Stecksén/ Kungliga Hovstaterna

Drottningholms slott

Ett av Sveriges pampigaste slott som är med på UNESCO:s världsarvslista och Kungaparets permanenta bostad. En stor del av slottet är öppen för allmänheten och här finns även en vacker slottspark.

Var: Stockholm
Hemsida: kungligaslotten.se

Kina Slott

I bortre delen av Drottningholms slottspark överraskade kung Adolf Fredrik år 1753 sin drottning Lovisa Ulrika med ett lustslott i toppmodern kinesisk stil. På sommaren står slottet öppet som museum, och på Kina slottskafé serveras frasiga våfflor.

Var: Stockholm
Hemsida: kungligaslotten.se

Slottskapellet Ulrikdals slott. Foto: Håkan Lind/ Kungliga Hovstaterna
Slottskapellet Ulrikdals slott. Foto: Håkan Lind/ Kungliga Hovstaterna

Ulriksdals Slottspark

Ulriksdals slott är beläget i Kungliga nationalstadsparken och är ett modernt 1600-tals slott. Här kan du se Stora vardagsrummet, inrett år 1923 åt Gustaf VI Adolf och rum inrett för Karl XV.

Annons

Var: Edsviken i Solna kommun
Hemsida: kungligaslotten.se

OBS! Slottet är stängt på grund av coronaviruset, men slottsparken håller öppet.

Göteborg

Trädgårdsföreningen

En av Europas bäst bevarade 1800-talsparker där man varje sommar anordnar en fest till rosens ära med utställningar, seminarier, försäljning och underhållning. Här finns även det vackra växthuset Palmhuset från år 1878 där du hittar tropiska växter.

Var: Göteborg
Hemsida: tradgardsforeningen.se

OBS! Palmhuset är stängt tillsvidare.

Linnaea borealis i Göteborgs botaniska trädgårdar. Foto: Adam Ihse / TT
Linnaea borealis i Göteborgs botaniska trädgårdar. Foto: Adam Ihse / TT

Botaniska trädgården

Botaniska invigdes redan år 1923 i samband med Jubileums­utställ­ning­en i Göteborg, men trädgården ansågs färdig först år 1948. Här hittar du vacker natur, växthus och ett mysigt kafé. Öppet för allmänheten året om.

Annons

Var: Göteborg

Hemsida: botaniska.se

Blekinge

Ronneby brunnspark

Fina promenadstråk ­genom parkens trädgårdar där du även kan se vackra byggnader från Brunnsepoken. Ronneby Brunnspark har blivit utsedd till Sveriges vackraste park. Här finns även flera restauranger och kaféer.

Var: Ronneby
Hemsida: ronneby.se

Värmland

Mårbacka Minnesgård

Selma Lagerlöfs hem Mårbacka bjuder på guidade visningar, butik, tipspromenad och skattjakt i trädgården och ett kafé med närproducerad fika.

Var: Sunne
Hemsida: marbacka.com

OBS! Stängt tom 15 maj pga Corona.

Rottneros Park

En unik skulpturpark med sköna naturparker och nyskapande trädgårdsformgivning, som den 30 augusti håller i en skördefest. Herrgården var förebild till Ekeby i Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga.

Var: Sunne
Hemsida: rottnerospark.se

Uppland

Örbyhus slott

Slottet skrevs in i Sveriges historia 1577 då Gustav Vasas äldste son, Erik XIV, efter att ha blivit avsatt hölls tillfångatagen och dog här, möjligtvis förgiftad av sin halvbror, Johan. Under sommarhalvåret ges guidade visningar i Erik XIV:s fängelse, slottsparken och vagnsmuséet. I slottets tidigare köksträdgård hittar du idag en liten handelsträdgård.

Var: Tierps kommun
Hemsida: orbyhusslott.se

Jane Austen-utställning på Skoklosters slott. Foto: Sofia Nahringbauer TT
Jane Austen-utställning på Skoklosters slott. Foto: Sofia Nahringbauer TT

Skoklosters slott

Slottet räknas som ett av Europas främsta barockslott och är det största privatpalats som någonsin byggts i Sverige. Här kan du få guidade visningar, barn får besöka slottsateljén, och det finns även ett kafé. I början av sommaren arrangeras ofta riddarläger med övernattning, och i juli bjuds det på tornerspel i slottsparken.

Annons

Var: Håbo kommun
Hemsida: skoklosterslott.se

OBS! Tillfälligt stängt, men öppnar den 15 juni.

Rosersbergs slott

Det vita slottet uppfördes på 1630-talet och interiörerna har varit orörda sedan år 1860. Slottet visas under guidade turer och under ­sommarmånaderna finns det även ett kafé.

Var: Sigtuna kommun
Hemsida: rosersbergsslott.se

Närke

Örebro slott. Foto: Björn Fransson
Örebro slott. Foto: Björn Fransson

Örebro slott

Slottet var från början en befästning som byggdes i slutet av 1200-talet och har sedan ägts av kungligheter och tjänat som fängelse. Slottet restaurerades i slutet av 1800-talet och fick sitt ­nuvarande renässansutseende. 2018 öppnades portarna för Lill-Annas Slottskafé i slottets sydöstra torn. Öppet för både visningar och spökvandringar.

Var: Örebro
Hemsida: orebroslott.se

Annons

Öland

Solliden slott

En slottsliknande villa som är svenska kungafamiljens sommar­residens. Öppet för allmänheten under sommarmånaderna.

Var: Borgholm
Hemsida: sollidensslott.se

Gotland

Visby botaniska trädgård : Foto: Helena Larsson/TT
Visby botaniska trädgård : Foto: Helena Larsson/TT

Visby botaniska trädgård

En botanisk trädgård med vackert läge nära havet och strandpromenaden i Visby. Tack vare sitt skyddade läge innanför muren är trädgården hem till många växter som annars inte trivs i Sverige. Trädgården anlades år 1855 och är i dag alltid öppen för besökare.

Var: Visby
Hemsida: visbybotan.se

Av: Caroline Olovsson

Läs mer:

Annons