Ronda

Den lilla staden Treviso har alltid stått i skuggan av Venedig, som ligger bara en halvtimmes bilfärd därifrån. Men till skillnad från Venedig, som besöks av miljontals turister, har Treviso lyckats bevara sin charm och gemytlighet. Hit åker man för att njuta av det enkla och pittoreska. Stadens gamla kärna ligger på vatten och kanaler och broar löper kors och tvärs genom gatunätet. Tillsammans med de grönskande trädgårdarna har Treviso därför varit en inspirationskälla för konstnärer genom århundraden. Längs kanalerna hänger tårpilarnas kvistar ner i vattnet. Husen är sandpappersgula med vita, gröna eller naturfärgade fönsterluckor och gatorna är smala och kullerstensbelagda. Området bakom Piazza dei Signori vid bron Ponte San Francia hör till de mest fascinerande. Där ligger Vicolo Molinetto – en gammal trävattenkvarn som fortfarande står och snurrar.

Ronda-utsikt

Bergsstaden Ronda är en av Spaniens äldsta och vackraste städer. Den ligger dramatiskt uppe på en bergshylla omgiven av olivlundar och solrosfält. En djup ravin klyver staden i två delar och den har gjort Ronda till inspelningsplats för åtskilliga filmer. Promenera i den gamla delen, la Ciudad, och njut av arkitekturen med mosaiker, hästskovalv och färgrik ornamentering. Pausa på en bar för några tapas och en sherry. Bron Ponte Nuevo förbinder den gamla delen med den nya och började byggas 1485. Hundratalet meter nedanför ringlar den lilla floden Guadalevin och om du följer branten utmed Hotell Parador kan du på baksidan av hotellet njuta av en god café con leche. Runt tjurfäktningsarenan, Plaza de Toros, finns många bra restauranger. Avsluta dagen med att se solnedgången över det andalusiska landskapet från parken Alameda del Tajo.

Brugge

Välkommen till medeltiden! Den belgiska staden Brugge var en viktig hamn under senmedeltiden. Men när hamnen torrlagts avstannade utvecklingen och därför har Brugge bevarat sin medeltida karaktär med stilla kanaler, öppna torg och trappstegsgavlar på husen. Brugges hjärta är torget Groote Markt med de mäktiga Beffroihallarna från 1200-talet, 88 meter höga klocktorn med tillbyggda hallar för dåtidens skatter. Torget är en plats med gamla ölkrogar, restauranger och ett ständigt vimmel. Från kullerstensgatorna hörs klappret av hästdroskor. Sväng in på någon av de pittoreska gatorna vid det angränsande Burgtorget eller besök den livliga fiskmarknaden nära Braambergstraat. Känner man sig frusen är det bara att gå in på första bästa kafé för en varm toddy.

Graz

Österrikiska Graz är starkt förknippad med romantik. Den gick under lång tid under namnet ”hemlig kärlek” där ”hemlig” syftar på att få kände till staden och ”kärlek” på att de som en gång varit där förälskat sig i den. Staden ligger undangömd bland gröna kullar och frodig skog och är en av Europas mest välbevarade städer. Under 1500-talet satte flera italienska arkitekter sin prägel på den med inbyggda gårdsplaner, renässansbyggnader och en fin medelhavsatmosfär. Blandningen av tysk perfektionism och italiensk charm gör Graz till något alldeles speciellt. Vandra ner längs Sporgasse och titta på de vackra barockstuckaturerna som förgyller husen. Sväng in på Sackstrasse där gatan kantas av antikshoppar eller gå till foten av kullen Schlossberg som höjer sig 474 meter över staden. Klocktornet uppe på toppen av kullen hör till stadens emblem. Det är traditionellt också här många nyförälskade ger varandra sin första kyss.

Foto COLOURBOX

Reportaget har publicerats i ett tidigare nummer av Femina. Missa inte senaste magasinet i butik.