Funderar du på att byta bana i livet?

Ofta kan blotta tanken på ett karriärbyte vara lite skrämmande, i synnerhet om man redan har en fast och trygg anställning. Men det behöver faktiskt inte vara så läskigt när du väl bestämt dig.

– Det finns bara fördelar med att byta karriär, så länge du är helt övertygad om det. Att följa sitt hjärta kan ge en enorm frihetskänsla, som i sin tur ofta skapar flera positiva förändringar i såväl det professionella som privata livet, säger karriärcoachen Alex Aberle till sajten Bustle.

Läs även: Dags att byta jobb? Här är 8 tecken på att du är redo

Dock gäller det att tänka efter ordentligt innan du tar det där klivet. För att bara säga upp dig utan någon som helst plan är inte direkt konstruktivt – kom ihåg att ett karriärbyte innebär hårt arbete. Men att ens veta när man faktiskt är redo för det kan vara svårt.

Här är 4 tydliga tecken, enligt experterna!

1. Ditt nuvarande jobb ger dig ingenting

Det är vanligt med en pendlande arbetslust, men hur trivs du i stort? Om du tycker om ditt jobb och är nöjd med såväl inkomst som arbetsmiljö så kanske du inte ska byta bana bara för att du har en svacka på jobbet.

Däremot kan det vara läge att se sig om efter något nytt när du känner att yrket inte ger dig något alls, eller till och med hindrar dig från att växa.

Men försök att inte fastna i jakten på det där perfekta jobbet. 

– Hitta ett bredare koncept av ditt drömjobb. Vad vill du att det ska betyda för dig?  När du vet vad du vill få ut av arbetet blir det också enklare att hitta något som uppfyller dina krav, säger karriärexperten Maxie McCoy.

2. Det påverkar din hälsa

När arbetet påverkar ditt välmående är det verkligen dags att byta jobb. Tyvärr kan det vara lättare sagt än gjort, inte minst om du redan tycker att du har en bra anställning.

Stanna upp och lyssna på kroppens signaler! Inget jobb är värt din hälsa, hur åtråvärt det än må vara. Man passar inte för allt – och det är helt okej.

Nu är det dags att sätta dig själv i främsta rummet, kanske med en välbehövlig paus innan du ser dig om efter något bättre!

Läs också: 8 tecken på att du ligger i riskzonen för att bli utbränd

3. Du är beredd att jobba hårt

Att byta karriär kräver ansträngning, särskilt om det är inom ett område där du saknar erfarenhet. Kanske behöver du en ny utbildning, så det gäller att vara beredd på att börja om från noll.

– Fråga dig själv hur mycket du är villig att satsa. Har du drivet så kommer du att övervinna de tillfälliga svårigheter som uppstår, menar Aberle.

4. Du är medveten om uppoffringarna

Ett karriärbyte är visserligen modigt, starkt och banbrytande, men räkna också med många uppoffringar. Att förlora en viss inkomst eller livsstil är vanligt, främst för dem som åter sätter sig i skolbänken.

Men trots att du kanske sparat undan lite pengar så kan det dyka upp andra utmaningar längs vägen, även sådana som du stött på tidigare.

– Om du menar allvar med din nya karriär så kanske du måste göra saker du egentligen inte har lust med, eller sånt som du trodde att du var för gammal för att göra. Till exempel att hitta en praktikplats någonstans. Gör det ändå! Förutom att du växer av erfarenheten kommer det också försäkra dig om att du verkligen har gjort rätt val, tillägger Aberle.

Läs även: 10 dåliga vanor som kan göra att du inte får ditt drömjobb

Foto: IBL

Källa: Bustle

Artikeln publicerades först på ELLE.

 

Mest läst