Trendar: InredningMat och dryckResor

4 viktiga saker att tänka på när du väljer yogamatta

05 jun, 2018 
AvMinna Wallén-Widung
En yogamatta är oumbärlig – inte bara när det kommer till yoga, utan också när du vill träna styrka eller stretcha. Så det gäller att välja med omsorg när du ska investera i en ny. Här är fyra viktiga saker att tänka på när du ska köpa en yogamatta!
Annons

För att få ut det mesta av din yogaträning är en bra yogamatta A och O. Men hur vet man vad som utmärker en bra yogamatta? Vilka egenskaper ska den ha?

Om du är på väg att köpa en yogamatta, men inte riktigt vet vad du ska tänka på, kommer här några smarta tips och råd på vägen.

Kvinna med ihoprullad yogamatta.
Bild: IBL Bildbyrå

Viktiga saker att tänka på när du ska investera i en yogamatta är framför allt att den har ett bra grepp och att den inte är för tung om du planerar att bära den mellan hemmet och yogastudion.

Förutom dessa egenskaper är det självklart också viktigt att yogamattan är snygg så att du inte tröttnar på den direkt, och att den passar din plånbok.

4 viktiga saker att tänka på när du väljer yogamatta:

1. Greppet

Det kanske allra viktigaste när det gäller yogamattor är greppet. När du gör stående positioner är det viktigt att dina händer och fötter inte glider, och därför bör du undvika mattor som är för hala.

Annons

På en hal yogamatta riskerar du att börja glida och tappa den rätta positionen, så att mattan är greppvänlig är verkligen något att ta på allvar. I värsta fall kan glidande händer och fötter göra att du hamnar i fel position och följden kan bli att kroppen belastas felaktigt.

2. Vikten

Det finns yogamattor i alla möjliga tjocklekar och här kan det vara svårt att veta hur man ska välja rätt. Innan du bestämmer dig är det därför skäl att tänka över exakt vad du ska använda yogamattan till. Tänker du främst använda den till stretching och styrketräning kan en lite tjockare matta vara att föredra – den är skön att ligga på och är skonsam för känsliga knän.

Ska du däremot använda yogamattan för yogaövningar där du ofta ändrar position vill du inte ha en för tjock matta som sviktar mycket och gör det svårt för dig att hålla balansen. Då kan en tunnare variant passa bättre. Ska du dessutom bära den fram och tillbaka till gymmet eller yogastudion, eller varför inte ta med den på resan, är det extra viktigt att yogamattan är lätt och smidig att bära.

Annons

3. Utseendet

Att din yogamatta är snygg är kanske inte lika centralt som greppet och vikten, men faktum är att utseendet spelar en viss roll. Annars är risken att vi tröttnar på våra saker och genast vill köpa nytt. Välj därför en yogamatta i en färg eller ett mönster du gillar – det är bra både för plånboken och miljön!

Dessutom brukar motivationen att faktiskt använda träningsredskapen öka väsentligt om man tycker att de är snygga – så du har allt att vinna på att tänka efter lite extra kring utseendet innan du väljer.

4. Priset

Hur mycket vill och kan du tänka dig att lägga på en yogamatta? Utgå alltid från din egen budget innan du bestämmer dig – det finns yogamattor i många olika prisklasser. Tänk också efter kring hur mycket du kommer att använda din yogamatta. Den dyraste varianten behöver inte alltid vara den bästa – speciellt inte om du bara tänker använda den sporadiskt.

I vår shop hittar du just nu vår fina yogamatta i sommarens trendfärg rosa till halva priset!

Yogamattan är fem millimeter tjock, mjuk i materialet och har bra dämpande effekter. Dessutom medföljer en svart bärrem, som gör att du utan problem kan bära med dig yogamattan vart du vill!

Annons