Under september och oktober är det dags att rensa ut i trädgården och förbereda inför vintern. Men att räfsa löv och städa undan sommarblommorna räcker inte. Här är fem saker även den mest rutinerade trädgårdsägaren glömmer bort.

Förbereda trädgården inför vintern – 5 saker du kanske glömmer

1. Klippa gräsmattan

Bara för att gräsmattan inte är lika grön och fin som den var under sommaren betyder det inte att vi helt enkelt kan strunta i den när hösten kommer. Klipp gräset så att det är ungefär en halv decimeter högt, då förhindrar du också att sorkar flyttar in. De små djuren älskar nämligen långa grässtrån och om gräset är för långt riskerar du att de både bygger gångar och äter upp trädrötter under de kalla månaderna.

2. Rensa ogräs

Precis som gräsmattan fortsätter ogräset att växa trots att det blir kallare, men nu handlar det mer om rotogräs som till exempel kirskål och tistel som till och med fröar av sig under vintern. Kämpa vidare med ogräset alltså – även om det ser oskyldigt ut!

3. Tänka framåt

Okej, vårblommor är kanske inte det första vi tänker på när vi tänker trädgårdsarbete under september och oktober – men det borde det vara – hösten är faktiskt den bästa tiden för att plantera nytt.

Du kan redan nu plantera vårlökarna och ha härliga blommor som dyker upp till våren. En populär trend är att plantera vårlökarna i lager – då kan du redan njuta av blomning som varar i ett par månader!

I vår webbshop: Vackra vårlökar som blommar från april till juni!

4. Slänga gammalt

Grönsaker som ruttnat är rena kalasmaten för skadeinsekter som kan bli stora problem nästa odlingssäsong om du inte får bort det i tid.

5. Hålla fingrarna borta från beskärningen

Visst känns det bra att beskära träd och buskar så att de är trimmade och redo för vintern, men faktiskt bör du vänta med detta till våren kommer. Under hösten riskerar du annars att snittytorna på kvistarna utsätts för både regn och fukt vilket kan göra dem svårläkta och mer mottagliga för otrevligheter som svampangrepp.

Källa: Land.se, plantagen.se
Bild: IBL

Mest läst