Handsprit och desinficerande våtservetter är vanliga i många familjer, speciellt under höst och vinter när förkylnings- och magsjukesäsongen är som värst. Men den flitiga användningen av handsprit ifrågasätts med jämna mellanrum, framför allt eftersom vinterkräksjuka och influensa faktiskt orsakas av virus. Då funkar tvål och vatten bättre.

Läs även Undvik förkylningen – sluta röra vid de här sakerna

Men handspriten är inte bortkastad för det. Dels skyddar den mot sjukdomar som orsakas av bakterier – även om dessa är ganska få på våra breddgrader – och dels finns det en hela uppsjö med andra användningsområden.

Här listar vi fem oväntade saker du kan använda handsprit till:

1. Frostsäkra bilnyckeln

Att trilskas med ett fastfruset billås kalla vintermorgnar är ingen höjdare. Vi är nog många som med stelfrusna händer har stått och svurit över isiga lås som aldrig vill gå upp. I värsta fall med en avbruten bilnyckel som följd.

Men det finns ett trick! Ta för vana att ha en liten flaska handsprit i fickan. Sprita in nyckeln innan du försiktigt börjar lirka med låset. Handspriten får isen i låset att smälta och vips har du en öppen bildörr! Knepet fungerar förstås lika bra om batteriet i din moderna bilnyckel tagit slut och du tvingas återgå till den vanliga nyckeln.

Detta är förstås även ett användbart tips för alla vintercyklister!

2. Rengör fjärrkontrollen

Fjärrkontrollen är faktiskt en av de smutsigaste sakerna i våra hem, och glöms ofta bort när vi storstädar. Med tanke på hur mycket de flesta av oss använder den, borde vi kanske tänka på att rengöra den åtminstone någon gång ibland. Och då kommer handspriten väl till pass! Använd en tops eller pappersbit doppad i handsprit eller en desinficerande våtservett, som finns att köpa på bland annat apoteket, och rengör försiktigt mellan knapparna.

 

3. Fräscha upp tangentbordet och datormusen

Också datormusen och tangentbordet är bakteriehärdar. Allt vi har på fingrarna hamnar här, men precis som med fjärrkontrollen är det sällan vi tänker på att rengöra prylarna. Faktum är att det går lätt och snabbt att fräscha upp grejerna med hjälp av tops som doppats i handsprit. Se bara till att det inte droppar vätska ner i apparaterna, det kan förstöra elektroniken.

Läs även Här är de smutsigaste sakerna på jobbet – 8 riktiga bakteriehärdar

4. Sanera diskhon

Diskhon är, som vi vet, ett paradis för bakterier. Ta för vana att torka ur diskhon med ett papper som du doppat i handsprit, alternativt med en desinficerande våtservett. Ett förslag är att göra det på kvällen innan man lägger sig. Men glöm inte att rengöra diskhon mer ordentligt med lite längre mellanrum.

5. Trolla bort fläckar

Har barnen gått loss med tusch- eller spritpenna där hemma? Testa att dutta på lite handsprit på fläcken för att se om den löses upp. Ett annat tips är att blötlägga fläcken i handsprit eller en annan ofärgad alkohol i ett par minuter.

Källor: Metro, Leva & Bo, Sköna hem, Baaam

Läs även Guide: Så får du bort stearinfläckar från olika ytor

Artikeln publicerades först på Allers.

 

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: