Trendar: InredningMat och dryckResor

5 pärlor i Katalonien

05 sep, 2013 
AvFemina
Annons

Katalonien

Costa Brava

Osentimental skönhet uppstår där Costa Brava möter Medelhavet med skrovliga utlöpare av Pyrenéerna. Men påfallande ofta tar Costa Bravas ruggighet paus i form av mjuka sandstränder.

Visst finns här några överexploaterade orter, som till exempel Lloret de Mar. Men pärlorna är lätta att hitta. Bland pinjeklädda höjder väntar dussintals små idyller. I fiskebyn Llafranc kan man gå upp med solen och vara ensam på stranden hela morgonen för att framåt lunch beställa en mustig Suquet de peix, katalansk fiskgryta, med lokalt honungsgult vin till. Då känns Barcelonas jäkt som en annan värld trots att staden ligger nästgårds.

Ta dig hit: Till Costa Brava, norr om Barcelona, tar man sig smidigast i hyrbil. Alternativet är buss med Sagalés, www.sagales.com.

Tarragona

Att vandra i Tarragona är att uppleva ett historiens sönderslagna pussel. Nutida Tarragona ligger ovanpå Tarraco, romarnas huvudstad i Katalonien. Historien är synbar överallt. Även inne i barer och affärer dyker antika byggnadsfragment upp och nere vid havet står en ståtlig amfiteater.

Annons

Bebyggelsen klättrar över branta sluttningar och tätnar i en kompakt stadskärna kring den gotiska katedralen. Och efter att du gjort all historisk sightseeing återstår inbjudande tapasbarer och sköna badstränder.

Ta dig hit: Tåg från Barcelonas huvudstation Sants till Tarragona tar cirka en och en halv timme.

Girona

Medeltida stadskvarter brukar rivas, byggas om eller kläs i fasader från senare epoker. Orörda Girona är undantaget från regeln. Här finns gränder och hela stadsmiljöer där absolut ingenting tycks ha hänt på femhundra år.

För övrigt bör man någon gång i livet anlända nyförälskad till Girona på en av de smala gångbroarna över floden Riu Onyar, ingångarna till en kulturälskande stad med små torg som är som gjorda för de poesifestivaler man håller här ibland. Utanför stadskärnan är Girona modernt och helt annorlunda. Staden lär ha Spaniens högsta levnadsstandard och huspriserna här stiger som ballonger till skyn.

Annons

Ta dig hit: Från Barcelona-Sants (huvudstationen) till Girona går det två, tre tåg i timmen.

Vall De Nuria

Kataloniens del av Pyrenéerna rymmer många hisnande vyer. Inte minst i Vall De Nuria, en sagolik dal omringad av obevekliga 3 000-meterstoppar.

Mitt i Vall De Nuria ligger ett litet kloster, ett pilgrimsmål genom århundraden som nu fått sällskap av hotell och restauranger. På vintern är dalen en populär skidort med fyra liftsystem, tio backar och en glaciär. Snön ligger här fram till maj, så det kan vara läge att ta med skidorna på badsemestern.

Sommartid är vandringslederna kring dalen väl använda. Men glöm jobbiga heldagsturer. Lederna är för spanjorer! Den längsta tar två timmar, den kortaste 15 minuter.

Ta dig hit: Tåg går från Barcelona- Sants till Ripoli och vidare till Ribes de Freser, där bergbanan till Vall de Nuria utgår ifrån, www.valldenuria.com.

Penedès

Kataloniens nationaldryck cava föddes i Penedès söder om Barcelona. På distriktets böljande slätt dyker charmiga småstäder upp en efter en, alla med en medeltidskyrka och ett antal bodegor. I denna trakt betyder vinet nästan allt.

Annons

Penedès är Kataloniens mest kända vinodlardistrikt och rymmer över 270 vinhus på en liten yta. En provsmakningstur till några av dem är ett svårslaget nöje.

Många väljer att vandra här för att fördjupa sig i vin, historia och vacker natur. Penedès lider inte brist på något av dem. Och bakom slättens sista gröna kullar sticker Montserrats märkliga berg upp, bara för att liksom understryka hur overkligt begåvat detta landskap är.

Ta dig hit: Från Barcelona-Sants (huvudstationen) går tåg C4 direkt till Penedès och städerna Sant Sadurni och huvudorten Vilafranca. Avlägset liggande vingårdar kräver bil eller bussrundtur, www.altpenedes.net.

Så reser du till Katalonien: Lågprisbolagen Norwegian och Ryan Air (till Girona), brukar ha bäst priser, oftast runt 1 500–2 000 kr. Dock värt att söka på andra bolag då de kan ligga nära i pris och ha bättre avgångstider.

Prisexempel: 2 317 kr t/r med SAS från Stockholm.

Regionhuvudstad: Barcelona, 5 miljoner invånare.

Antal invånare totalt: 7,1 miljoner.

Språk: Katalanska, spanska. Många talar engelska.

Mer info: www.spain.info.

(I Femina hittar du alltid ett guidande resereportage med massor av tips på vad man kan se och göra på plats. För dig som råkat missa ett eller annat nummer kommer här ett smakprov på några favoritresmål som varit med i tidningen under år 2012.)

Annons