Trendar: InredningMat och dryckResor

5 stora händelser du måste ha koll på 2020

09 dec, 2019 
AvMalin Ny
Dessa händer under 2020 bör du ha koll på
2020 närmar sig med stormsteg och det ser ut att bli ett händelserikt år. Här är fem stora händelser att ha koll på det kommande året!
Annons

Barnkonventionen blir lag, sommar-OS i Tokyo och fotbolls-EM. Det kan kännas som att det ligger långt bort, men år 2020 är snart inom räckhåll och det ser ut att bli ett spännande år. Här är fem stora händelser under det kommande året som du bara måste ha koll på!

Barnkonventionen blir lag

I juni 2018 röstade riksdagen ja till att barnkonventionen blir svensk lag, och den 1 januari 2020 kommer lagen äntligen att träda i kraft. Enligt barnkonventionen ska barnets bästa komma i främsta rummet vid alla åtgärder som rör barn, och barn som befinner sig i utsatta situationen kommer att få ett starkare rättsligt skydd. Lagen innebär bland annat att domstolar och myndigheter får större skyldighet och ökad möjlighet att sätta barnens rättigheter i fokus.

Storbritannien lämnar EU

Den 23 juni 2016 röstade väljarna i Storbritannien ja till att lämna Europeiska unionen, med 52 procents majoritet. Den 29 mars 2017 ansökte britterna om utträde i EU, men det är alltså senast den 1 februari 2020 som Storbritannien förväntas lämna EU. Det kommer såklart att få många konsekvenser – bland annat för företag som handlar med Storbritannien, men även för EU-medborgare som är bosatta i Storbritannien samt britter som bor i ett EU-land.

Annons

Just nu finns det också en oro över att Storbritannien kommer att lämna EU utan ett avtal. Bland annat skulle det påverka vad som gäller vid resa till och från landet. Till exempel måste du ha ett giltigt pass om du ska resa till Storbritannien då svenskar och andra EU-medborgare inte kommer att kunna åka dit med nationellt ID-kort. Om du åker dit med husdjur kan det krävas mer administration och det europeiska sjukförsäkringskortet kommer inte att gälla när du befinner dig i landet. Enskilda som ska resa till Storbritannien efter den 31 januari 2020 ombeds därför att se över sitt privata försäkringsskydd.

Presidentval i USA

Presidentvalet i USA kommer att avgöras den 3 november 2020, vilket garanterat kommer att bli en lika stor rysare som sist – 2016. Donald Trump önskar bli omvald för en andra mandatperiod, och bland de demokratiska kandidaterna är den före detta vice presidenten Joe Biden en av de mest populära. Bernie Sanders, som förlorade primärvalet mot Hillary Clinton 2016, kandiderar också.

Annons

OS i Tokyo

I år kommer de olympiska sommarspelen att äga rum i Tokyo, mellan 24 juli till 9 augusti. Det är andra gången som sommar-OS går i Tokyo, senaste gången var 1964. Det kommer att tävlas om medaljer i 33 idrotter, och nytt för i år är baseboll/softboll, karate, skateboard, klättring och surfing. Svenskar som tros knipa hem guldmedaljer är simmaren Sarah Sjöström och diskuskastaren Daniel Ståhl. Stavhopparen Armand Duplantis är även ett medaljhopp, liksom de svenska fotbollsdamerna och brottaren Henna Johansson.

Fotbolls-EM

Fotbolls-EM 2020 spelas mellan den 12 juni och 12 juli, och nytt för i år är att mästerskapet kommer att vara utspritt över hela Europa, sammanlagt tolv städer. Semifinalerna och finalen spelas på Wembley Stadium i London. Sverige lottades i grupp E och kommer bland annat att möta Spanien och Polen. Den första matchen som Sverige kommer att spela är mot Spanien den 15 juni.

Foto: TT

Läs mer: 

Annons