Trendar: InredningMat och dryckResor

5 svenska vingårdar med det lilla extra

02 jun, 2020 
AvNina Nyström
Ästad vingård
Svenska viner är på uppgång! Här listar vi fem vingårdar med extraordinär charm, som bjuder på allt från mysiga gårdshotell och trevliga restauranger till lyxigt spa och glamping.
Annons
Upplev 6 svenska semesterpärlor i sommarBrand logo
Upplev 6 svenska semesterpärlor i sommar

Sverige har inte varit det första landet man tänker på när man pratar om vingårdar. Men de senaste åren har den svenska vinodlingen utvecklats något enormt, och idag finns det ett fyrtiotal (ja, faktiskt!) yrkesodlare i landet och ännu fler odlar vin på hobbynivå.

De flesta svenska vinproducenterna fokuserar på vitt, rosé och mousserande, och den friska och fruktiga Solaris är en av de vanligaste druvorna.  Eftersom klimatet är en viktigt faktor i vinodling, hittar man de flesta vinproducenterna i södra Sverige, och allra flest i Skåne. Men även längre upp, framför allt längst kusten i Halland och Blekinge, samt på Öland och Gotland hittar man vingårdar.

Många trevliga svenska vingårdar

Och med tanke på att det blir en sommar i Sverige för de flesta av oss, är det utmärkt läge att upptäcka de svenska vingårdarna. Ett vingårdsbesök i sig är en mysig utflykt, men vill du ha det lilla extra listar vi här fem vingårdar som förutom en trevlig tur bland odlingarna, rundvisning i vineriet och provsmakning, även bjuder på god mat och trevlig övernattning. 

Annons

Ästads vingård, Tvååker, Halland

Vinodling och Spa på Ästad
Spa på Ästads Vingård

Ästads vingård bjuder verkligen på en helhetsupplevelse utöver det vanliga. Den stora anläggningen erbjuder boende i alltifrån lyxiga rum med egen bastu till timmerstugor i rustikt elegant stil. I restaurangerna serveras både avsmakningsmeny, brunch och husmanskost. De finns dessutom en superfin spaavdelning med pool både inne och ute samt flesta olika sorters bastu, bland annat en undervattensbastu.

Annons

För den leksugna erbjuds ”Fångarna på gården” och det finns flera fina vandringsleder i närheten.  

Vintillverkningen fokuserar på vitt vin.

Blaxsta vingård, Flen

Blaxsta vinodling
Blaxsta vingård rum

Sveriges första vinfabrik och vingård är också världens nordligaste vingård, den ligger nämligen ända uppe i Sörmland. Förutom guidade turer och vinprovningar har hotellet 16 stycken charmigt inredda rum, varav flera har egen bastu eller bubbelbad. På gården producerar man både rött och vitt vin samt flerfaldigt prisat isvin.

Annons

Vinfabriken är inrymd i en charmig ladugård från 1600-talet och vinkällaren är ända från 1500-talet! White Guide-restaurangen Kung Blacke serverar avsmakningsmeny och har en säsongsanpassad och närproducerad meny.

Arilds vingård, Kullahalvön

Arilds Vingård
Glamping på Arilds vingård

En av Sveriges mest ambitiösa vingårdar med flera belönade viner på Systembolaget. Vill du bo över erbjuder gårdshotellet 23 rum och ett antal glampingtält. Restaurangen har helgöppet och erbjuder en gedigen meny. I vineriet gör man såväl bubbel och vitt vin som glögg. 

Annons

Särtshöga Vingård, Väderstad

Särtshöga Vingård
Rum på Särtshöga vingård

En högtsiktande vingård ända uppe i Östergötland. Vingården hyser även ett charmigt bed and breakfast med sex rum. Njut av gårdens eget mousserande vin eller isvin av äpple tillsammans med gårdsrestaurangens vedeldade pizza i trädgården.

Annons

Flädie Mat och Vingård, Bjärred

Exteriör och vinrankor Flädie
Pool och festlokal Flädie

Dessvärre blev Flädie Mat och Vingård nyss ett av coronakrisens offer. Man har dock redan nya ägare med högtflygande planer för den exklusiva vingården. Och trots att man under våren och sommaren 2020 är i ett omstartsläge och i skrivande stund har stängt, har den vackra anläggningen för stor potential för att inte omnämnas alls.

Gården har tidigare tillverkat såväl rött, vitt, rosé och mousserande vin och serverat gourmetmat. Vi är nyfikna på vad framtiden bjuder på, förhoppningsvis hinner den nya regin öppna upp under sommaren.

Foto: TT/Respektive vingård/Instagram

LÄS MER:

Annons