Trendar: InredningMat och dryckResor

6 faktorer som gör att kärleken varar livet ut

07 dec, 2015 
AvMalin Karlberg
Annons

Nästan vart tredje par med småbarn separerar, enligt Statistiska Centralbyrån. Forskare vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet har därför försökt ta reda på de vanligaste orsakerna till att svenska relationer tar slut.

Genom att intervjua paren har de lyckats se vilka problem som ofta leder till separation – och därigenom också definiera de vanor som får relationen att hålla länge.

Här är 6 saker som ökar chansen att relationen består:

1. Ni har en fungerande kommunikation

Bristande kommunikation är en av de främsta riskfaktorerna i en relation, visar undersökningen. Att kunna kommunicera med varandra på ett bra sätt är grundläggande för ett framgångsrikt förhållande och forskarna tipsar om att prata öppet, tydligt och med raka ”jag-budskap”. Här kan du läsa mer om hur lyckliga par pratar med varandra.

2. Ni prioriterar intimitet

Fysisk närhet är av stor vikt i en relation, men ofta en bristvara – inte minst för stressade småbarnsföräldrar. ”Slösa med kramar, pussar och fysisk beröring”, tipsar forskarna. En tröst kan dock vara att de flesta par håller ihop trots att sexlivet inte alltid är på topp.

Annons

3. Era personligheter matchar

Det handlar inte om att ni ska tycka likadant om allt. Men en bra förutsättning för en hållbar relation är att era personligheter inte är alltför olika, på ett sätt som kan leda till konflikter eller att ni glider isär.

4. Ni prioriterar varandra

Stressiga jobb och andra påfrestande omständigheter är vanliga anledningar till skilsmässa. Att älska ditt jobb är helt okej – men familjen bör alltid komma först. Att ta er tid tillsammans – både som par och som familj – är oerhört viktigt, tipsar forskarna. Läs mer om varför par som prioriterar relationen har bäst chans.

5. Ni tar hand om er själva

Att ni båda mår bra är en förutsättning för att relationen ska fungera. Studien från Sahlgrenska visar att ett vanligt problem som leder till separation är psykisk ohälsa, såsom negativa effekter av ett missbruk.

6. Ni har gift er

Par som är gifta har dubbelt så stor chans att hålla ihop, visar studien. Dags att slå till med ett frieri under det kommande skottåret, kanske?

 

FOTO COLOURBOX

 

Missa inte att läsa:

Annons