Trendar: InredningMat och dryckResor

6 föräldranojor du kan släppa direkt

17 feb, 2016 
AvMalin Karlberg
Att vara förälder innebär ofta ett ständigt dåligt samvete över att inte räcka till. Men de här nojorna kan du skrota på en gång!
Annons

Om du har småbarn känner du troligtvis igen dig i att alltid ha ett gnagande dåligt samvete över allt från iPad-tittande till matvanor. Vi tenderar att ställa höga krav på oss själva som föräldrar och vill givetvis att våra barn ska få det allra bästa.

Men här är 6 nojor du faktisk kan sluta upp direkt med att ha dåligt samvete över:

1. Att du inte köper alla nya, heta barnprodukter

Marknaden svämmas över av måste-ha-produkter för föräldrar, allt från barnstolar och vagnar till kläder, leksaker och barnrumsinredning. Men vet du vad? Du är inte en dålig förälder för att ditt barn inte har ett trendigt tipi-lektält – och syskonets ärvda kläder går precis lika bra som Mini Rodinis senaste kollektion. Faktum är att du bidrar till ökad hållbar utveckling genom att inte köpa allting nytt – och mängden kemikalier är dessutom mindre i äldre barnplagg.

2. Att ditt barn går på förskola

Känner du ett styng i hjärtat när du lämnar ditt barn på förskolan och åker vidare till jobbet? Det är fullt naturligt, men påminn dig själv om att forskning har visat gång på gång att förskolan är positiv för barns språkliga och kognitiva utveckling. Att du själv förverkligar dina karriärdrömmar gör dig dessutom till en god förebild för dina barn.

Annons

3. Att du serverar halvfabrikat

Visst, mat lagad från grunden är nyttigast. Men en stressig onsdagskväll efter jobbmöten och dagishämtningar är det viktigaste att det faktiskt hamnar mat på bordet och att hela familjen blir mätt.

4. Att du njuter av att ha barnvakt ibland

Självklart vill du tillbringa så mycket tid du bara kan med dina barn när du väl är ledig, men ibland behövs det också egentid eller tid på tu man hand med din partner. Det förstnämnda gör dig till en bättre och mer tålmodig förälder när du fått vila upp dig lite – och det sistnämnda stärker din och partners relation. Tid tillsammans utan barn är viktigt för att vårda kärleken under småbarnåren.

5. Att tandborstningen inte blir perfekt

Ibland är det en seger att ens få in en tandborste i munnen på ett litet barn. Kvalitén på tandborstningen är sällan förstklassig när barnet är litet (särskilt inte under ”kan själv”-fasen), utan det handlar mest om att barnet ska vänja sig vid att använda en tandborste. Trösta dig med att mjölktänderna byts ut om några år!

Annons

6. Att ditt barn inte har aktiviteter varje dag

Har du inte anmält ditt barn till babysim, knattedans, teckenspråkskurs och barnrytmik? Det är helt okej. Barn som har fritiden fylld av extraaktiviteter mår inte bättre än andra barn – tvärtom så kan små barn känna sig stressade av att ha en alltför aktiv fritid.

Källor: Statens Folkhälsoinstitut, Parenting.com, Bris, 1177.se

BILD COLOURBOX


Missa inte att läsa:

Annons