Trendar: InredningMat och dryckResor

6 myter om kaffe vi måste sluta tro på

07 mar, 2018 
AvDavid Johansson
Få drycker är så omdebatterade som kaffe. Kanske för att vi i västvärlden ser det som livets elixir, det som får oss att komma igång på morgonen och hålla oss flytande även under de kämpigaste av dagar.
Annons

Kaffe är omgivet av ett gäng påståenden som väldigt sällan är grundade i någon form av fakta. Det sägs att kaffe får oss att nyktra till på fyllan, att det kan skynda på ämnesomsättningen och till och med bränna fett.

Vi är här för att en gång för alla slå fast hur saker och ting ligger till kring kaffe. Följande myter om kaffe är alltså osanna, på ett sätt eller annat.

1. Dagens sista kaffe gör att du inte kan sova

Även om många kanske känner sig piggare av kaffe – det är trots allt hela poängen – så är det inte kaffet som får dig att ligga och vrida och vända halva natten. Eftersom de flesta kroppsliga funktioner kommit igång ordentligt lagom till när du tar din sista kopp kaffe för dagen, så glider den där koppen genom din lever ganska så fort. I princip 75 % av kaffet har passerat genom din kropp och lämnat den på fyra till sju timmar. Så att så länge du inte brygger en kanna när du kommer hem från jobbet och går och lägger dig ett par timmar senare kan du känna dig säker.

Annons

2. Kaffe får dig att gå ner i vikt

Förmodligen uppdiktat av någon som till slut trodde, eller ville tro på, sin egen lögn. Det stämmer däremot att de stimulerande effekterna av kaffe ger en mikroskopisk boost till ämnesomsättningen. Däremot har det ingen som helst långvarig effekt, även om hungerkänslan kan dämpas tillfälligt efter att man har druckit kaffe.

3. Du blir uttorkad av kaffe

Kanske en av de vanligaste myterna kring kaffe är att vi blir uttorkade när vi dricker det. Många glömmer däremot att kaffe är gjort på, just det, vatten. Visserligen är kaffe diuretiskt, alltså vätskedrivande, men så länge du inte bälgar i dig nio koppar och sticker till toaletten dubbelt så många gånger på en dag är det rätt så lugnt. Är du fortfarande tveksam så gjordes det en studie, som publicerades i Journal of Human Nutrition and Dietics, där man fann att så länge du ersätter det som kommer ut med något annat, kanske en till kopp kaffe, blir du inte uttorkad på något vis.

Annons

4. Kaffe får dig att nyktra till

Ett av de kanske tröttaste greppen inom särskilt amerikansk film och tv är när en person som druckit alldeles för mycket, vid alldeles fel tillfälle, ska tvångsmatas med en kanna kaffe av sina vänner för att nyktra till. Känns igen? Tyvärr stämmer det inte. Kaffe har inga magiska egenskaper som kan få någon att helt plötsligt bli av med all sprit i blodet. Faktum är att det kan vara farligt att dricka kaffe i syftet att försöka nyktra till, då koffein ju har uppiggande egenskaper. Dessa kan få dig att tro att du är nykter, och du kanske sätter dig i bilen eller gör någonting annat som kräver ett skärpt sinne, trots att du verkligen inte borde göra det. Det enda som fungerar mot onykterhet är att vänta ut kroppens naturliga förbränning. Vatten och mat hjälper till, men ytterst lite.

5. En espresso har mer koffein än en kopp bryggkaffe

Trots att espresso har en tätare och mer intensiv smak än bryggkaffe och den blaskiga, ärligt talat märkliga uppfinningen ”americano” (en espresso utspädd med varmt vatten), så innehåller en normalstor kopp bryggkaffe betydligt mer koffein. En shot espresso innehåller vanligtvis mellan 30-50 mg koffein, medan en kopp bryggkaffe bröstar upp sig med hela 65-140 mg koffein.

Annons

6. Gravida ska undvika kaffe helt

Kanske en av de tråkigaste sakerna våra föräldrar lärde oss, och som man med tiden lär sig är mer och mer sant, är att allting bör ske med måtta. Det gäller även kaffeintaget för gravida. Det finns inga bevis för att kaffe skadar ett foster som ligger i magen; visserligen kan koffein ta sig hela vägen in till bebisen, genom moderkakan, men det finns inget vetenskapligt belägg för att koffein skulle kunna skada fostret. Däremot rekommenderas att man håller koll på sitt kaffeintag under tiden, och håller sig till omkring 1-2 koppar per dag.

Foto: IBL

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.

Läs mer:

Annons