plast i takeawaymuggar

Plast är svårt att bryta ner och giftigt att bränna upp. Problematiken med mängden plaster i naturen har blivit akut. Samtidigt ökar plastproduktionen, idag skapas 280 miljoner ton plast per år. En produkt som i själva verket består av en lång rad olika material.

I takt med larmen ökar folks medvetande i frågan. Men trots det fortsätter olika sorters plast att smygas in i en mängd saker i vår vardag.

Här är 6 saker som du kanske inte visste innehåller plast:

Pappersmuggar

Visst är det gott med en kopp kaffe eller te. Men visste du att take away-muggen ofta innehåller plast? Det är för att pappersmuggen ska vara vattentät som innandömet har ett lager av plast. Så det där med pappersmugg stämmer kort och gott inte.

Havssalt

En amerikansk studie som gjordes 2018 har visat att det fanns plast i samtliga 12 märken som sålde havssalt. Kanske inte det man tänker på när man saltar maten med dessa vackra och smakförhöjande flingor. Ett tips är att använda rosa himalaya-salt eller premium bergsalt.

Kvitton

Du betalar i kassan, får ett kvitto som du förr eller senare slänger i soporna. Kanske till och med i papperssorteringen. Vad många inte tänker på är att många sorters kvitton innehåller ett plast som ger kvittot en slags glansig yta. Bisfenol A heter kemikalien som är en av de vanligaste plastkemikalierna.

Träningskläder

Polyester är en typ av plast och det vanligaste materialet i våra träningskläder. De är billiga att framställa och enkla att mixa med andra fibrer. Träningskläder är ofta mer elastiska än andra kläder, sannolikheten är därför hög att de är fullproppade med plast. Plaster som riskerar att läcka ut i vårt vatten när du tvättar dina svettiga kläder.

Läskburkar

Precis som pappersmuggen innehåller läskburkarna av aluminium ofta en plasthinna inuti burken. Anledningen är att burken inte ska drabbas av eventuella reaktioner mellan burken och drycken som exempelvis rost.

Chipspåsar

Letar du efter en chipspåse som kan återvinnas? Då får du nog leta noggrant, för faktum är att det är få chipspåsar som går att återvinna helt och håller. De innehåller nämligen flera plastlager.

Tyvärr tar det inte slut där. Här listar vi 8 miljöskadliga vardagsprodukter du bör sluta använda direkt.

Källa: Expressen, Naturskyddsföreningen, SVD

Läs också:

8 sätt att minimera gifterna i ditt barns liv

Plast, papper eller tyg? Detta är bästa påsen

5 små saker som gör skillnad för miljön

Så städar du mer miljövänligt

Shoppa miljövänligt mode – så gör du!