Trendar: InredningMat och dryckResor

7 böcker om döden

05 jun, 2020 
AvAlexandra Andersson
Berättelser om kronisk sjukdom. Berättelser om plötsliga trauman. Berättelser om att förlora en älskad.
Femina listar sju böcker om döden – men också om livet.
Annons

I kroppen min – Kristian Gidlund (2013)

I mars 2011 fick Kristian Gidlund, journalisten och trummisen i Sugarplum Fairy, sin första cellgiftsbehandling mot den nyligen upptäckta magcancern. Snart startades bloggen I kroppen min där han skrev berörande om sina erfarenheter och tankar – texter som därefter gavs ut i bokform.

I en intervju med Nyhetsmorgon 2013 berättade han om I kroppen min:

– Jag tänkte först att det var ett reportage från och om döden – men det handlar ju om livet, det gör ju det. De två sakerna hör ofrånkomligen ihop, vilket många glömmer bort. Jag tror att för att leva måste man också komma i kontakt med sin egen död på något sätt, jag tror inte att det går att göra. För det är en bok om livet i allra högsta grad.

Annons

Samma år var Kristian Gidlund även en av säsongens sommarpratare i P1 där han pratade om resan mot livets slut och alltings början.

– Vi kommer att skiljas åt. Men jag ska göra mitt bästa för att alltid finnas nära. Skräms inte när ni överraskas. Överrumplas. Var inte rädda när en närvaro gör sig påmind. När energierna känns annorlunda. Det kanske bara är jag, sa han i programmet.

Den 17 september 2013 publicerade hans familj bloggens sista inlägg:

Det här är hjärtat – Bodil Malmsten (2015)

Ingenting får hända dig

Nej vad säger jag

Allt måste hända dig

och det måste vara underbart

Kom tillbaks

Annons

Kom tillbaks

 

När Det här är hjärtat utkom var det Bodil Malmstens första diktsamling på 22 år. Boken blev även hennes sista.

Det här är hjärtat är en kärleksdikt, en sorgedikt, en dikt när den orimliga förlust som kallas döden drabbar, den drabbar alla, den drabbade mig. Jag skriver inte dikter längre, men den här dikten krävde att jag skrev den.”, sa hon själv om boken.

Året därpå avled Bodil Malmsten i sviterna av cancer.

Ett år av magiskt tänkande – Joan Didion (2007)

Det är kvällen före nyårsafton 2013. Den amerikanska författaren Joan Didion och hennes make sedan 40 år, John Gregory Dunne, har kommit tillbaka från sjukhuset där deras enda dotter ligger i koma efter att en vanlig influensa har utvecklats till lunginflammation och blodförgiftning. Plötsligt drabbas John av en massiv hjärtinfarkt och avlider.

Annons

Ett år av magiskt tänkande är Joan Didions försök att förstå den tid som följer.

– Veckor och sedan månader som vände upp och ner på alla de föreställningar jag någonsin haft om döden … Om sorg, om hur människor handskas eller inte handskas med det faktum att livet tar slut, om hur ytlig den mentala hälsan är och om livet själv, berättar hon själv om boken.

I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv – Tom Malmquist (2016)

Jag har gjort mig av med teven, jag har sagt upp prenumerationerna på tidningarna, jag läser böckerna som du har köpt och funderar på understrykningarna som finns på var och varannan sida, jag ögnar bara som hastigast igenom nyheterna från TT i min telefon, knappt det klarar jag längre, jag hör skriken och jag hör
mistlurarna, jag kan till och med bli rädd för en mindre skogsbrand tusentals mil bort och börjar genast föreställa mig hur fåglarna förkolnar i uppåtvindarna.

Annons

Tom och Karin väntar sitt första barn när Karin plötsligt insjuknar och måste föras till sjukhus. När Tom återvänder hem är det utan Karin – ensam med den nyfödda dottern Livia och en chockartad sorg.

I en intervju med Vi läser berättar poeten Tom Malmquist om skrivprocessen efter Karins död:

– Det finns ju något masochistiskt i att jag utsätter mig för det där, det inser jag ju. Samtidigt var det ett sätt att ta kontroll. Det sker något väldigt konstigt när någon går bort. Karins kropp är kvar, någonstans. Hon far omkring och främlingar tar hand om henne och plötsligt får man inte vara med. Det var jättemärkligt för mig, säger han.

Adjö herr muffin – Ulf Nilsson & Anna-Clara Tidholm (2004)

Herr Muffin tänker tillbaka på sitt liv. En gång var han ett ungt och starkt marsvin som kunde kånka och bära på gurkor men nu är han gammal, trött och grå. Han minns och gör en liten lista: Jag har haft det bra, bättre än de flesta. 1 mycket klok och vänlig fru. 1 blått litet hus med egen brevlåda. 6 små lurviga barn. 3 gånger om dagen kelad med. 728 hela gurkor under livet. 2555 fång gräs, hö och maskrosor. Och post då och då i brevlådan.

Annons

En onsdag får han plötsligt ont i magen.

Bilderboksskaparna Ulf Nilsson och Anna-Clara Tidholm berättar om hur det kan vara när ett älskat marsvin blir sjukt och dör.

Änkans bok – Joyce Carol Oates (2017)

En morgon i februari 2008 kör Joyce Carol Oates sin make Raymond Smith till akuten. Han har sedan en tid tillbaka dragits med en ovanligt envis förkylning, men just den här morgonen verkar han plötsligt ha blivit sämre. På sjukhuset konstaterar läkarna att han har lunginflammation och lägger in honom för behandling. Inom ett par dagar, säger sjukhuspersonalen, bör han vara i form för att åka hem igen.

Men just som Raymond börjar må bättre drabbas han av en vårdrelaterad infektion med ett ovanligt snabbt och aggressivt förlopp. Mindre än en vecka efter det att han blivit inlagd tar Joyce Carol Oates mot det obegripliga beskedet att hennes livspartner sedan nästan 50 år är död.

Annons

I Änkans bok berättar Joyce Carol Oates om tiden efter makens oväntade bortgång, om förvirringen, förnekelsen och om den outhärdliga smärtan, om alla mardrömslika bestyr som väntar mitt i sorgen, men också om vännerna som kommer till hennes undsättning.

När livet stannar – Malin Sävstam (2015)

”Hur ska vi orka möta allt som är välbekant och som varit en del av vårt gamla liv? Hur ska vi klara alla möten med dem som kände oss när vi fortfarande levde?”

Malin Sävström förlorade sin man och sina två yngsta barn i flodvågskatastrofen 2004. Tillsammans med den enda överlevande sonen Axel försöker hon hantera sorgen och hitta en väg tillbaka till livet.

 

LÄS ÄVEN:

Annons