Trendar: InredningMat och dryckResor

7 knep som kan stärka din självkänsla

16 sep, 2019 
AvIda Gustafsson
Det är lätt att känna att man inte duger eller att man inte gjort tillräckligt. Det är en jobbig känsla, men det går att ta sig ur den. Här är sju sätt som kan få dig att må lite bättre.
Annons

När man har en dålig dag och tvivlar på sig själv och helt enkelt känner att man inte är sitt bästa jag är det bra att kunna ta sig ur de tankebanorna. Det är lätt att ge hän åt de negativa tankarna, men det går att ta sig ur dem och boosta självkänslan.

Misstänker du att det är en depression du lider av bör du i första hand söka hjälp på vårdcentral, psykiatrisk öppenvårdsmottagning eller få råd och stöd via telefon/chat.

Träna

Anspänningar och stress släpper ofta med lite motion. Ta en långpromenad, boka in dig på ett svettigt pass eller ta en joggingtur. Träning frigör endorfiner, som minskar stressen och ökar din känsla av välbefinnande. Att bli av med överskottsenergin hjälper dig att stabilisera ditt humör och ökar din självkänsla. Om du känner dig lite nere är chanserna stora att du mår lite bättre efter att du rört på dig litegrann.

Var bekväm i dig själv

Detta må låta som ett väldigt ytligt tips, men satsa på kläder som du trivs i och tycker om. För klär du dig snyggt eller bekvämt så kommer det att få dig att känna dig lite självsäker eller helt enkelt som dig själv. För om du känner du dig bekväm kommer du också vara mer bekväm och känna dig trygg i dig själv. Vilket kan behövas de dagar när man tvivlar på sig själv och sina egna förmågor.

Annons

Håll det du lovar

Att boosta det egna självkänslan kan helt enkelt vara att göra saker som du säger att du lovat att göra. När du håller ditt ord, kommer du tänka igenom dina val mycket mer, du kommer att ta dig själv på större allvar och du känner med stolthet inför det du gör. Att säga att du kommer att göra något och sedan göra det, oavsett hur liten eller stor utmaning det än må vara, kommer det att stärka din självkänsla.

Håll koll på dina tankar

Du kommer aldrig att kunna tänka 100 procent positiva tankar. Om du lär dig att avfärda de negativa tankarna och vara öppen för nya idéer kommer det att hjälpa dig att utvecklas i en positiv riktning. Börja med att känna igen dina negativa tankar och lär dig att dämpa dem.

Läs böcker

Att släppa telefonen och läsa böcker har flera goda effekter, det är inte bara en möjlighet till eskapism och ny kunskap utan det kan även motverka stress, förbättrar ditt minne och vässa koncentrationen. Läsning stimulerar dig även mentalt på sätt som förbättrar din psykiska hälsa och genom att du ökar dina kunskaper, stora som små, kommer du att tycka bättre om dig själv.

Annons

Lär dig hantera besvikelser

Även de mest framgångsrika personerna måste hantera besvikelser, men de har lärt sig att vända besvikelser för att kunna utvecklas. Knepet är att ta sig tid att processa känslorna av besvikelse och sedan ta någon form av åtgärd.

Sluta jämföra dig med andra

Den stora boven i dålig självkänsla är att man jämför sig med andra människors liv och karriärer. Sociala medier såsom Instagram och Facebook matar oss ständigt med nya möjligheter till jämförelse. Men det enda en jämförelse med andra kommer att leda till är att du själv mår dåligt. Theodore Roosevelt skrev en gång: ”Comparison is the thief of joy” , eller ”Jämförelse är glädjens tjuv” på svenska. Om du jämför dig själv med andra för att må bättre själv, så är det en ytlig form av självkänsla som ju faktiskt bygger på att du kritiserar hur andra lever sina liv och inte dina egna prestationer. Så om du vill må bättre, sluta att jämföra dig med andra och fokusera istället på dina egna mål och arbeta för att nå dem. På så vis kommer du att boosta din självkänsla.

Läs även:

Annons