Petra Brask är effektivitetskonsult som bland annat varit med i SVT:s Tidsjakten. Hon jobbar med att hjälpa människor och företag att effektivisera sina dagar.

Här är hennes bästa tips för att mindre tid ska gå förlorad, och för att du ska hinna med att göra mer av det du faktiskt vill.

 

1. Missbruka inte mobilen

Varje dag tittar vi på mobilen i snitt 150 gånger. Det blir en gång ungefär var sjätte minut under dygnets vakna timmar.

Och vad spelar det för roll, tänker du kanske? Betydligt större än vad man kan tro.

Varje gång vi får ett meddelande eller notis i vår mobil triggas vår hjärnas belöningssystem, och det är något vi har vant oss vid, säger Petra Brask.

– Det är rena godispåsen för hjärnan, den tänker ”åh, nu kommer det något nytt”, vilket gör att vi har jättesvårt att fokusera däremellan. Hjärnan har de här ständiga förväntningarna att det kanske kommer något nytt, säger hon.

Så trots att mobilen har förenklat mycket i våra liv kan den också vara en stor stressfaktor och en riktig tidstjuv. Därför rekommenderar Petra Brask att vi lär oss att antingen lägga undan mobilen ibland, för att kunna fokusera på en uppgift, eller att vi stänger av notiserna från våra appar.

LÄS ÄVEN: Dina sms-emojis avslöjar ditt sexliv

 

2. Försök inte multitaska

Vissa hävdar att de är fantastiskt bra på att multitaska – alltså göra flera saker samtidigt – men det är i viss mån lögn, eller åtminstone en missuppfattning. Våra hjärnor kan nämligen inte hantera fler än en sak åt gången, så det som händer är i stället att du växlar mellan olika aktiviteter och förlorar fokus och tid däremellan.

– Våra hjärnor börjar då tro att vi har väldigt mycket att göra och resultatet blir ofta att vi får sämre kvalitet på det vi gör, jämfört med om vi gör en sak åt gången.

LÄS ÄVEN: 8 smarta knep som maxar ditt minne

 

3. Gör det svåraste först

När du sover vilar hjärnan ut. Den rensar upp i arbetsminnet, och när du vaknar är du som allra bäst lämpad att ta hand om dina mest krävande uppgifter. Dina första vakna timmar bör du alltså undvika de tre m:en: möten, mail och människor som stör, säger Petra Brask.

– Gör lite svårare saker, som kräver koncentration och fokus, eller något som kanske är lite tråkigt. Bestäm dig gärna dagen innan om du kan, vad du ska göra direkt på morgonen efter.

LÄS ÄVEN: Vanan som gör dig piggare och mer effektiv

 

4. Ha alla anteckningar på samma ställe

Att skriva ner och anteckna saker man behöver göra är väldigt viktigt för att underlätta för hjärnan. Men om du för dina anteckningar på olika platser eller i olika kalendrar kan det vara försvårande i sig.

– Det gör att hjärnan blir väldigt trött, då använder du ditt arbetsminne hela tiden för att komma ihåg var du har skrivit ner det. Din hjärna har ett behov av sammanhang, så den räknar ihop allt hela tiden och om du har flera olika block eller kalendrar kan hjärnan tro att du har mer att göra än du faktiskt har, säger hon.

LÄS ÄVEN: 3 steg mot ett liv utan stress

 

5. Ha en att-göra-lista

För att skänka lugn till din hjärna är det bra att göra klart för den vad som är viktigast just nu. Det görs enkelt med en att-göra-lista. Men eftersom vår hjärna inte kan fokusera på så mycket åt gången bör listan inte innehålla mer än de sex viktigaste punkterna.

LÄS ÄVEN: Minska stressen med mindfulness

 

6. Lär dig att säga nej

Flera undersökningar visar att det som tar allra mest tid från våra dagar är att vi har svårt att prioritera och att säga nej. Detta är ofta ännu vanligare bland unga människor.

– Om man är ung och vill visa framfötterna kan det vara svårt att säga nej i vissa situationer, men det är så viktigt att rensa och välja bort, säger Petra Brask. Det är lika viktigt att göra en inte-att-göra-lista över saker som absolut inte bör prioriteras just nu.

LÄS ÄVEN: 11 oväntade anledningar till att du alltid är trött

 

7. Utnyttja den galna timmen

När det kommer till att kläcka de allra bästa idéerna finns det en tid på dygnet som är allra bäst lämpad för det. Den gyllene timmen är klockan nio på kvällen.

– Då är hjärnan så trött att den släpper fram allt möjligt, så brainstorming är bäst runt den tidpunkten.

LÄS ÄVEN: Stökiga personer är mer kreativa

 

AV JOEL LINDE

FOTO COLOURBOX

Onlinekurs: Stressa ner - lev mer

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför erbjuder Femina nu i samarbete med MåBra en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer” är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt.”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Djupavslappning före läggdags
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu kostar kursen endast 199 kronor – läs mer här och börja direkt!

 

Missa inte att läsa:

Choklad är bättre än hostmedicin
Trotsiga barn blir mer framgångsrika
Intelligenta kvinnor är oftare singlar

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: